Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Eladó a gönyűi álom

A gönyűi postakocsi-fogadó ugyanúgy néz ki, mint eddig: romos, gazos. Messzinek tűnik a négycsillagos szállóról és kaszinóról szőtt álom, amiről másfél éve beszélt egy befektetői csoport. Kinek lesz kétmilliárd forintja az álmot valóra váltani?
Egy éve írtunk utoljára a gönyűi postakocsi-fogadóról, azután, hogy a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal igent mondott a felújítás terveire. A másfél milliárd forintos projektben szerepelt minden: négycsillagos szálló, étterem és bár, átriumos koncertterem, kaszinó... Arról is szó volt, hogy az építési engedély beszerzését követően akár már tavaly nyáron elkezdődhetnek a munkák. (A műemlékvédők igent mondtak – 2003. január 4.) Nos, ehhez képest a fogadó ugyanúgy néz ki, mint akkor, s mint kiderült, jelenleg a beruházás is eladó.

A kilencedik ötlet

Előtte még az előzményekről: a Mária Terézia által alapított, s Európa-szerte kuriózumnak számító ingatlanra az elmúlt években nyolcan jelentkeztek, a mostani befektetői csoport a kilencedik. Volt, aki éttermet kívánt létesíteni, más kaszinót képzelt a Duna-partra vagy egy lakópark koncepciójával állt elő. Esélyes alternatíva volt a családi kúria ötlete is, mint ahogy a lovasklubé és a golfpályáé is. Végül egyikből sem lett semmi.

Ezúttal – kilencedikre – továbbjutottak az álmok szintjénél, a tervek is elkészültek, a pénz kellett volna „csak" a kezdéshez. A kezdetben másfél, mostanra kétmilliárdos átalakításnál a projektmenedzseléssel megbízott cég ügyvezetője egy éve és most sem titkolta: uniós pályázati pénzekkel (is) számoltak.

Talán tizedikre...

Csatlakozásunk az Európai Unióhoz annyit változtatott a helyzeten, hogy külföldi befektetők érkeztek tárgyalni Magyarországra. A felállás is változott azonban, mint ahogy szó volt róla, most már maga a beruházás – engedélyestül, mindenestül – eladó. Ír, izraeli és olasz érdeklődő akadt eddig, számukra állítólag nem akkora „kunszt" előteremteni a kétmilliárd forintot. Ha megveszik a projektet, akkor is látszatra marad minden a régi, például a cég neve: Gönyűi Postakocsi-fogadó Kft. Egyben bízhatnak (főképp a gönyűiek), hogy csupán ez marad változatlan, az egyre romló állapotú postakocsi-fogadó nem.
Tizedikre csak bejön valakinek a számítása – és a pénze.

Hasonló beruházást nehéz találni Győr környékén

A megyeszékhelyen, illetve a Győr környéki településeken nehéz találni a gönyűihez hasonló beruházást. Műemléki védettség alatti ingatlanokhoz kevéssé mernek hozzányúlni a befektetők, vagy ha meg is teszik, lelkesedésük addig tart, amíg a pénzük. Van persze példa az ellenkezőjére is: épp tegnap adták át Győrben az Apáca u. 4. szám alatti (Kishalász vendéglő) felújított ingatlant. Az örökségvédelmi hivatal ezenkívül több hasonló beruházásról nem is tud, Sopron környéki, illetve rábaközi kastélyokkal kapcsolatban értesült csak hasonló kezdeményezésekről.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múltidéző kövek a kazamatában

Új múzeummal gazdagodott Győr. A napokban nyílt meg a Káptalandomb 26. helyreállított pincéjében az… Tovább olvasom