Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Eladják a Vasas Otthont?

Ha eladják a Vasas Otthont, a benne működő kulturális egyesületeknek költözniük kell. Pedig tagjaik ezer szállal kötődnek az épülethez. A művészeti csoportok a maradás mellett szavaznának, ha megkérdeznék véleményüket a döntéshozók.
Felújítás vagy értékesítés: Szeptemberben születik döntés a patinás épület sorsáról.
A Vasasszakszervezet tulajdonában van az a győri ingatlan, melyben az Ady Endre Művelődési Ház működik. Az érdekképviselet nemrégiben megyénkben járt alelnöke, Hódi Zoltán elmondta: az épület esedékes felújításának és fenntartásának költségeit a szövetség nem tudja finanszírozni. Ezért került napirendre a szövetség tanácsában az ingatlan értékesítése.

Végleges döntés szeptemberben születik. Azt az alelnök megígérte, hogy ha eladásra kerül sor, akkor a szervezet nem hagyja magukra az eddigi használókat.

Költözniük kellene

Az intézményt ugyanis nyugdíjasok és kulturális egyesületek ingyen használják. Utóbbiak mindegyike több évtizedes múltra tekinthet vissza. Az egyik művészeti csoport vezetője, a Rába Fúvószenekari Egyesület elnöke, Cseh Ferenc a Kisalföldnek azt nyilatkozta: a szakszervezet szégyene, hogy a hajdan szép napokat megélt otthon története így alakult az utóbbi időben. A munkások összeadott pénzéből épült és szerinte a munkáskultúra méltó bástyájának számított. Ám a rendszerváltás óta a levegőben lebeg sorsa, használói kardélen táncolnak. Úgy véli, nagy törést jelentene a fúvósoknak, ha menniük kellene és nem hiszi, hogy a szakszervezet segítené az új hely biztosítását. De emiatt nem aggódik, reméli, hogy akadna befogadójuk. Abban viszont nem bízik, hogy nem adják el az ingatlant, jogi akadálya ugyanis nincs.

Cégek megmenthetnék

– Annak ellenére, ahogy kinéz, szívesen járunk a Vasas Otthonba. Központi helyen van és a szívünkhöz nőtt. Fájlalnánk, ha el kellene hagynunk. A közönségünk is megszokta. Szomorú, hogy el akarják adni a fejünk fölül – mondta el Kreicz Istvánné egyesületi elnök a Rába Dal- és Társaskör tagjai nevében. Szerinte szükség van arra, hogy az amatőr művészeti csoportoknak otthona legyen, ezért az Ady Endre Művelődési Házat a ma is jól működő régi győri cégek megmenthetnék. Azt sem érti, a várossal miért nem tud a tulajdonos megegyezni. Ha a helyzet rendeződése azon múlna, a csoport szívesen felvenné nevébe a „vasas" szót és az sem kizárt, hogy fizetne a használatért.

Nincs más helyük

Az éremgyűjtő szakkör vezetője, Böjtös Sándor is szomorúnak tartja az eladás hírét. Ha költözniük kell, akkor az évek alatt összegyűlt könyvritkaságoknak, a numizmatikai könyvtárnak az elhelyezéséről is gondoskodniuk kell. Azt nem hiszi, hogy a csoport elhelyezését hosszú távon megoldaná a Vasasszakszervezet. Szerinte mindegy, ki a tulajdonos, csak a munkáskultúra otthona maradhasson a ház.
A Rába néptáncegyüttes szintén nem örülne, ha költöznie kellene. Delbóné Rikovics Berta egyesületi elnök nem tud a városban hasonló méretű, parkettázott teremről. Ez pedig a táncosoknak fontos, ezért járnak szívesen a Vasas Otthonba, még ha az felújításra is szorul. Delbóné szerint régóta húzódik az eladás ügye, lebeg fejük fölött a költözési kényszer réme, ezért reméli, hogy ezúttal sem történik hirtelen, drasztikus változás. Úgy véli, az lenne jó, ha a tulajdonos és a művészeti csoportok vezetői tárgyalóasztalhoz ülnének és megtalálnák a közös hangot, a mindenkinek megfelelő megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli vonatjárat a lakótelepen

Győrben a vasúti sínek mellett élő marcalvárosiak nem tudnak aludni az éjjel tizenegy óra után is… Tovább olvasom