Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Éktelen dübörgés a miséken (is)

Széchenyi tér: a bencések azt szeretnék, ha rendezvényhelyszín helyett sétálópark lenne.

A Széchenyi térre szervezett zenés rendezvények zaja nemcsak a bencés rendház szerzeteseit, a gimnázium és a kollégium diákjait zavarja, hanem a templomi szertartások résztvevőit is. A házfőnök parkosított sétatérként látná szívesen a területet.

Az adventi vásár zsongása még elviselhető, de az évek óta, tavasztól őszig tartó szabadtéri zenés rendezvényekhez, a „dübörgős" hétvégékhez már nem tudnak türelemmel viszonyulni a győri bencés rendház szerzetesei, a gimnázium diákjai, a diákotthon lakói.

Horváth Dori Tamás házfőnök, a Czuczor-gimnázium igazgatója ezért sem örülne annak, ha a jövőben rendezvényhelyszínként szolgálna a Széchenyi tér, szívesebben látná hangulatos, parkosított sétatérként a területet.

– A hétvégi programok előtt, már csütörtökön elkezdődik a kalapálás, szereléskor sátortartó vasak, színpadalkatrészek csörrennek, huppannak a betonon. Aztán éjszakába nyúlóan pénteken elszabadul, szombaton tetőzni szokott a pokol...

– Az éktelen dübörgéstől, a fülsüketítő zenétől mozognak az ablakok. Ez a zaj megzavarja a szerzetesközösség esti imáját, a kollégisták nyugalmát, de rátelepül a templomi szertartások bensőséges csendjére is – nyilatkozta lapunknak a bencés házfőnök.

– A szombati, vasárnapi istentiszteleteken a pap hangját elnyomja az éktelen zenebona, a prédikációt még erősítővel sem hallják a hívek. Szerintem azok a misére járók, akik Istennel akarnak találkozni, ugyanolyan adófizető polgárai a városnak, mint a szórakozni vágyók, ők is megérdemlik, hogy igényeikre odafigyeljenek. Nem beszélve arról, hogy a most kezdődő esküvői időszakban összetöri a templomunkból kijövő násznép áhítatát a térről rájuk zúdított hangos dübörgés, a lüktető muzsika.

Gülch Csaba

Olvasóink ötletei az internetről

A Kisalföld Online a múlt héten szavazásra biztatta olvasóit azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a jövőben megújuló Széchenyi tér legfőbb funkciója. A beérkezett válaszok alapján a többség – az olvasók 54 százaléka – parkosított sétatérként szeretné látni a területet. Arra, hogy a tér rendezvényhelyszín legyen, az olvasók 29 százaléka, hogy mélygarázsként működjön, 16 százaléka szavazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dupla sávszélesség, új csomagok

ViDaNet: május 1-jétől Koroncón és Gönyűn is elérhető lesz a világháló a kábelhálózaton. Tovább olvasom