Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Éjszakára bilincset kapnak

Sokba kerülhet ha az éjszakai pihenőre térő teherautó-sofőr engedély nélkül közterületen hagyja járművét.
Vagy mert hajnali indulásukkal felverik a környék nyugalmát. Nem lehet őket kordában tartani? – kérdezik többen.

Nyolcvanöt rajtacsípett

A panaszok valósságát igazolja, hogy a győri közterület-felügyelet idén már – parkolás miatt – 85 tehergépkocsi-vezető „dolgában" intézkedett. Ez azonban csak a felszín, érdemes kicsit alaposabban utánanézni, mi is a helyzet a teherautókkal.

Az említett 85 „rajtacsípett" tehersofőr nyolcvan százaléka győri lakos, bár cégük telephelye nem feltétlenül itt van. Talán ez is az oka, hogy éjszakánként inkább lakóhelyükre, s nem autójukkal a telephelyükre vonulnak. Emberiességi okokból érthető. Későn végeznek, másnap korán útnak indulnak, persze hogy nem mindegy, mennyi idő telik el a „köztes" utazással. Csakhogy ez az egyéni kényelem sokakat zavarhat, és zavar is.

Győrben a Mécs László utcai kavicsos parkoló és a buszvégállomás környéke, a Magyar utcai kórház tájéka, a Szabolcska utca, a Jereváni és az Erfurti utca, a Vas Gereben utca, a Kodály Zoltán utca a teherautósok által legkipécézettebb helyek.

Lehetne legálisan

A fuvarozási vállalkozó csak akkor kaphat engedélyt, ha igazolja, hogy járműve, járművei telephellyel rendelkeznek, vagyis azok nem közterületen állnak. Ez úgynevezett központi rendelkezés. Ettől eltérően a helyi önkormányzat egyedi elbírálás alapján adhat ki közterület-foglalási engedélyt tehergépjárműveknek. Lenne rá hely Győrben szép számmal ott, ahol sem a forgalmat, sem a lakók nyugalmát nem zavarnák. Ennek ellenére mindössze egyetlen ilyen engedély létezik.

Cseh Ferenc, a város közterület-felügyeletének vezetője azt mondja, alkalmasint jobban járnának a fuvarozók az engedély kiváltásával. A lakótelepeken (nyilván a Belvárost kivéve) alkalmasint olcsóbb a közterület-foglalási díj, mint a jármű tilosban tartásáért kiróható bírság.

Érdektelenségbe fulladt

Győrben 1990-ben a volt Pápai úti „disznószállások" helyén, Marcalváros szélén alakított ki az önkormányzat (noha nem lett volna törvényi kötelezettsége) helyet a teherjárművek éjszakai pihenőhelyéül. A kezdeményezés érdektelenségbe fulladt, így a területet más célra kellett hasznosítani. Vannak Győrben olyan, telephellyel rendelkező cégek a város több pontján, amelyek (természetesen díjért) hajlandók helyet adni. Nem is azokkal van gond, akik igénybe veszik...

A közterület-felügyelet, mint nevéből is következik, nem avatkozhat „mások dolgába". Ilyenek például az állami kezelésű utak – bár az ott tapasztaltakról azért küldenek jelzést a kezelőnek. A teherautósok, főleg a kamionosok számára igen „vonzók" éjszakai pihenőhelyül vagy a hétvégi kamionstop kivárására a hipermarketek parkolói. A tulajdonosok aztán vagy kérik, vagy nem a rendőrség segítségét.

De maradjunk a közterületeknél. A felügyelők kerékbilincset alkalmazhatnak s alkalmaznak is a tilosban parkoló teherjárműveken. A jogszabályok szerint 22 és reggel 6 óra között – vagyis éjjel, amikor nem lehet például arra hivatkozni, hogy valaki csak várakozik, s nem tárolási célból van az adott helyen.

A kerékbilincset, szintén a jogszabályok szerint, csak a jármű vezetőoldali első kerekén lehet elhelyezni. Sok trükkös autós ezt ki is használja, s eleve úgy áll meg, ne lehessen a bal első kerékhez a viszonylag nagy eszközzel hozzáférni. (Tippeket hadd ne adjunk.) A rendelet eme részének nem sok értelme van. Hiszen miért ne lehetne a bilincset bármely keréken elhelyezni? A vezetőoldali ajtózárra ugyanis minden esetben odaragasztanak egy szinte letéphetetlen figyelmeztető matricát: ne induljon, mert baj lehet belőle.

Sokba kerülhet...

A kerékbilincs levétele 4 ezer forintba kerül, ehhez jön még a minimum 10, de inkább 30 ezer forint büntetés. Amint a sofőr észreveszi a kerékbilincset, nyilván azonnal hívja a feltüntetett telefonszámot. A jelzéstől kezdve négy órán belül kell a felügyeletnek eltávolítania a bilincset. Meglehet, ennyi idő alatt a sürgős fuvarba indulni akaró sofőrt ki is rúgják vagy a késés miatt veszít el egy jövőbeni partnert. A tét tehát nem kicsi – csak legfeljebb sokan későn jönnek rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszlánkölyök a fáskamrában

Meg sem lepődtek a győri állatkert-igazgató fiai, amikor a fáskamrában egy kisoroszlánt találtak. Tovább olvasom