Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Éjjel is jól látnak az új győri kamerák

A győri kamerafejlesztés 4. ütemeként 18 millió forintból 7 kamera és egy rendszámfelismerő "virtuális kapu" kezdte meg a közterületek figyelését csütörtökön.

Az elmúlt 4 évben 100 millió forintot fordított a város térfigyelő berendezésekre: 38 pontjáról 62 kamera közvetít képet a győri kapitányság ügyeletére.

A térfigyelő kamerarendszer modernizálása, bővítése 2008-ban kezdődött Győrben, ez idő alatt a város önkormányzata közel 90 millió forintot költött saját és közel 10 millió forintot pályázati forrásból erre a célra.

A fejlesztés 4. lépcsőjeként ez évben mintegy 18 millió forint értékben újabb kamerák telepítése történt meg. Ennek keretében 6 forgatható dóm, egy fix kamera, valamint újdonságként a városba bevezető Galántai úton úgynevezett virtuális kapu – rendszámfelismerő rendszer – telepítésére került sor.

A Győri Rendőrkapitányságon a 4. ütemben elkészült fejlesztést Borkai Zsolt polgármester tegnap adta át a Győri Rendőrkapitányságon Horváth Csaba ezredes, városi kapitánynak.

A rendszer bemutatásakor az ezredes elmondta, mostantól a város 38 pontján összesen 41 úgynevezett forgatható dóm kamera, valamint a városba bevezető 6 főútvonal bejárati szakaszán 18 éjjellátó fix kamera, és teljesen új fejlesztésként egy virtuális kapu 3 kamerával figyel a közterületen történtekre, az úton közlekedőkre.

A kapitány elmondta: az elmúlt 4 évben közel 500 eseményre kellett közvetlenül reagálni. Több alkalommal már megtörtént események rekonstruálásához nyújtott segítséget a kamerák által készített felvétel, súlyos bűncselekmények elkövetőit sikerült elfogni.

Mindezek bizonyításaként az átadás előtt a Szent István és Aradi vértanúk útja kereszteződésében történt közlekedési balesetről készült felvételt mutatta be Horváth Csaba. Egyértelműen látható, hogy egy piros jelzés ellenére a kereszteződésen áthajtó autó miatt tört össze több jármű.

– A látottak meggyőztek arról, hogy a térfigyelő kamerarendszer fejlesztése nagyon jó irány. Amellett, hogy vitás esetek tisztázásában is nagy segítség, a bűnmegelőzésben és a bűncselekmények felderítésében nélkülözhetetlen.

A felvételeken jól látható minden mozzanat. Engem meggyőzött, hogy a rendszer hasznos, s az önkormányzat a jövő évben is biztosan megtalálja a forrást a további fejlesztésre, bővítésre – nyilatkozta Borkai Zsolt.

Olvasóink írták

  • 2. VÁROSRÉSZTVÉDŐ 2011. december 10. 14:25
    „Akkor bitosan látták, hogy ki támasztotta a gyárvárosi Mátyás szobornak , a volt Patyolat elől -a járda mellől-elvitt közúti jelzőtáblát-oszlopostól (ami időközben már a helyére került). Vagy ki volt, aki ráérő unalmában a szobron lévő hollóra helyezett egy használaton kívüli porszívó, műanyag fedelét! Térfigyelő kamera van (forgatható), merem remélni az ottani is lát éjjel!”
  • 1. elemér 2011. december 10. 11:26
    „A további fejlesztés az egy adatbázis a bünözökröl és software ami müxik a szisztémával. Nemkell hónapokig igy várni, mert gyorsabban megy ha videot egyböl felteszik youtube-ra. Kiképzés is kell rendörségen. Azoktol lehet tanulni akiknek ilyesmiben a legnagyob a tapasztalatuk, London-Scotland Yard.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszáz fát ültetnek Győrben

A megyeszékhely közterületein több mint ötvenezer sor-, illetve parki fa található. Tovább olvasom