Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Együtt pihennek régi és új nagyjaink a győri temetőkben

Mintegy ötven díszsírhelyet tart fenn Győr önkormányzata, a legnagyobb részüket egy helyen, az ötödik parcella környékén. Az utóbbi években elhunyt győriek közül mindenki ismeri a család által eltemetett Fehér Miklós nevét, Timaffy Lászlóét, Kulcsár Anitáét; a régi nagyok közül akár Jedlikét, Bisingerét, Petz Aladárét.A család temette el Fehér Miklóst, a Benfica Győrben nevelkedett futballistáját, aki a szabadhegyi új temetőben nyugszik, míg például a magyar kézilabda-válogatott Kulcsár Anita előtt a város díszsírjánál, az V-ös parcellában róhatjuk le kegyeletünket. Oross Tibort, az 1998-ban elhunyt kézilabdaedzőt Révfaluban temették el.

A teljesség igénye nélkül – Egy helyen találjuk Jedlik Ányos, Petz Aladár és Kolozsváry Ernő sírját. Fotó: Bertleff András
A teljesség igénye nélkül – Egy helyen találjuk Jedlik Ányos, Petz Aladár és Kolozsváry Ernő sírját. Fotók: Bertleff András

Körülbelül ötven díszsírja van Győrnek, amelyek örökös helynek számítanak, ezek többségét az említett V. parcellában és környékén találjuk. Volt városvezetők – mint az 1999-ben elhunyt Kolozsváry Ernő vagy a majd száz évvel korábban élt Zechmeister Károly – nyugszanak itt, de megtaláljuk a győri kórház névadója, Petz Aladár, valamint Petz Lajos, Bisinger József és Schima Bandi örök nyughelyét is. A régi nagyok között a legismertebb név kétséget kizáróan Jedlik Ányosé, a dinamó és több más találmány atyjáé, akinek sírja egyébként az egyik legszerényebb a sorban. A fizikus szerzetesi életéből következik az egyszerűségen túl az is, hogy azon igen kevesek közé tartozik, akiknek sírját nem hozzátartozó vagy leszármazott gondozza.


Ugyanis a város közszolgáltatója, a Győr-Szol csak azon sírokról gondoskodik, ahol nem maradt más, aki megtegye ezt. Nagy Csaba szóvivő szerint a díszsírok esetében az önkormányzat különösen ügyel a hely környezetére, de magát a sírt a hozzátartozók gondozzák. Ott, ahol erre nincs lehetőség, a Győr-Szol emberei gazolnak s vágják vissza a burjánzó borostyánt.


Elenyésző az önkormányzat örökös sírjai között az olyan is, amely nem Nádorvárosban található. A kivételek sorába tartozik a Révfaluban eltemetett műfordító, Bán Aladár vagy az Újvárosban pihenő ötvenhatos mártír, Máté Mária.

Ugyanakkor sokan nyugszanak szinte észrevétlenül, de azért mindig kerül virág az országszerte ismert komikus színész Sipka László urnasírjára a nádorvárosi új bejárat mellett, Timaffy Lászlóéra a Szentlélek altemplomában vagy az irodalmár Z. Szabó Lászlóéra, aki 18 éve alussza örök álmát a 40-es parcellában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker 20 év várakozás után: Szíj Melinda kedvenc dalával jutott tovább

A Megasztár ötödik döntőjében Szíj Melinda Barbra Streisand dalát énekelte - 20 évet várt erre a… Tovább olvasom