Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Együtt őrzőkre várnak a lángnál

Irodalomtanárként fiatal költőnek lenni... Két ifjú győri alkotó első verseskötete jelent meg nemrég. „Na és?” – kérdeztük tőlük...
Sütő Csaba András Spleen című válogatásában mintegy visszakérdez erre: „Szivarra gyújt egy délután a lelkiismeret. Böfög, felnéz, rekedten nevet. Te ismered?"

„ Fikarcnyit sem változott a helyzet, avantgárd volt, most posztmodern lett" – felel rá Szalai Zsolt a kötet másik oldaláról A romantika posztulálása címén...

A két ifjú költő ikerkötetét szeptember másodikán mutatja be Győrött, a Zichy-palotában. A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) támogatásával kiadott versekhez a győri tanítóképző főiskola tanára, Zsávolya Zoltán írt előszót.
Mindkét szerző a Kazinczy- gimnázium diákjaként követte el első zsengéit, barátságuk is innen ered. Sütő Csaba András a szombathelyi tanárképző magyar–történelem szakán végzett, majd Szegeden szerzett bölcsészdiplomát. A győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolában tanít. Szalai Zsolt a győri tanító–magyar szak elvégzése után most filozófiát tanul Szegeden, miközben tanít az Eötvös József Általános Iskolában, és órákat ad a főiskolán. Írásaik jelentek meg többek között a Kortárs, a Műhely, a Szépirodalmi Figyelő, az Életünk, az Új Forrás hasábjain. Jegyzi őket a szakma.

No és a hivatás? Egyetértenek, hogy nem kéne megmaradnia senkinek abban a bizonyos elefántcsonttoronyban. Bár egy 400 példányban megjelent verseskötet szerzőinek a piac és a művészet viszonyáról elkeserítő perspektívái is lehetnének, nem adják fel.
– Ha csak pár embert is találunk verseinkkel, akik velünk együtt „őrzik a lángot", már megérte – vallják. Küldetésük teljesítésében, a versek, a szépirodalom iránti „fogyasztói igény" felkeltésében a Hermaion Irodalmi Társaság is támogatja őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aluljáró: befektetőt keresnek

Készül a közbeszerzési dokumentáció a győri Tihanyi úti aluljáró építésének előkészítéseként, s… Tovább olvasom