Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Együtt a rendőrség ˝keze˝ és ˝szeme˝

Győr - Mostantól egy-egy razzia során együtt ellenőrizhet akár mezőőr és rendőr, polgárőr és erdész, a lényeg az, hogy a különböző szervezetek egymást segítik a tisztább és biztonságosabb Győrért.

A szokásos városházi sajtótájékoztatón írta alá az együttműködési megállapodást a győri önkormányzat, a mezei őrszolgálat, a városi rendőrkapitányság, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatósága, a közterület-felügyelet és a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség. Céljuk ˝Győr bel- és külterületén összehangolt szolgálatokkal és kölcsönös információcserével a lakosság biztonságérzetének fokozása; a város és a lakosság vagyonának, Győr védett természeti értékeinek, közterületi létesítményeinek rongálásoktól és károkozásoktól való megóvása, különös tekintettel az illegális szemétlerakások megakadályozására˝.

Ez utóbbi azt is jelenti, hogy külön figyelnek a Győr közigazgatási területén található erdőkre, a parkerdei létesítményekre és a terményekre; feladat továbbá a falopások megakadályozása az erdőkben, védett természeti területen pedig a járműhasználat – quadok, krosszmotorok... stb. – ellenőrzése.

De hogy a célok felsorolásának a végéhez érjünk: ellenőrizni tudják majd a jogosulatlan vadászatot; elhullott vad fellelése esetén pedig a járőrözők értesítik a területileg illetékes vadásztársaságot.

Ilyen széles körű összefogásra még nem volt példa, eddig ˝csak˝ a rendőrség és a polgárőrök együttműködéséről lehetett hallani. A megállapodás értelmében a társszervek közös szolgálatok megszervezésével segítenék egymás munkáját (az elképzelések szerint havonta egy-egy napon); tájékoztatnák egymást a másik intézkedési területén tapasztalt problémákról, ha pedig megoldandó feladat jelentkezik, rugalmasabb lenne a társszervek részéről a reagálás – mondta Simon Róbert alpolgármester, amit Horváth Csaba rendőrkapitány is megerősített. A megállapodás lehetőséget teremt arra is, hogy az érintett hatóságok részéről eljáró személyek közvetlenebb kapcsolatot alakítsanak ki egymással és ezáltal gyorsabban, hatékonyabban tudjanak intézkedni.

Hogy ez utóbbi pontosan mit is jelent – megkérdeztük a résztvevőket. A mezőőrség vezetője úgy fogalmazott, ők a rendőrség kinyújtott karjaként, a megyei polgárőr-elnök pedig azt mondta, a rendőrség szemeként dolgoznak most is. Szélesebb ˝munícióval˝, vagyis hatáskörrel a mezőőrök rendelkeznek, akik igazoltathatnak is, illetve átvizsgálhatják mondjuk a gyanús személy autóját. A polgárőrök azonban ma még kevesebb jogosítványt kaptak, nem beszélve mondjuk az erdészekről, természetvédelmi szakemberekről, egy közös járőrözés vagy a gyors rendőri reagálás viszont ezt a problémát megoldhatja. Ez lehet az együttműködés legnagyobb erénye.

A sajtótájékoztatón közleményben tudatták, hogy Csurák Erzsébet programigazgatóként folytatja munkáját Győr kulturális életének szervezésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékhely: ˝Thomas˝ Dunaszegre költözött

Dunaszeg - Közlekedési emlékhelyet avattak a minap Dunaszeg határában, s ezzel együtt Veres János… Tovább olvasom