Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Együtt a környezetért! – avagy tudatos vásárlás, tudatos fogyasztás

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karán az Erdőpedagógia Projektben foglalkoznak a tudatos vásárlás, tudatos fogyasztás kérdéseivel, mely kifejezéseket gyakran halljuk.


Azt azonban kevesen tudják, mit is jelent ez valójában. Ha tudjuk is, talán nem figyelünk rá kellőképpen és sokszor a reklámok bűvöletében nem is gondolunk rá.

Fogyasztói társadalmunkban minden embert vásárlásra, vég nélküli fogyasztásra szólítanak fel. ˝Vegye meg, jobb lesz tőle, jobban fogja magát érezni, jobban fog hasonlítani az ideálhoz, trendi lesz…˝

Vásárlásainkat befolyásolja a megszokás, a reklámok hatása, a rendelkezésre álló viszonylag kevés idő, az ismeretek és lehetőségek hiánya, családunk anyagi helyzete. Vannak azonban olyan szempontok, amelyekre még jobban érdemes odafigyelni egészségünk és környezetünk védelme érdekében. A termék, amelyet vásárolunk, legyen lehetőleg minőségi. Sokszor hangzik el, hogy ami minőségi, az egyben drága is, azonban ha egy kicsit körbenézünk, rögtön láthatjuk, hogy ami drága, nem biztos, hogy jó, ami olcsó, nem feltétlenül rossz. A következő szempont, hogy a vásárolt termék legyen friss. Bár minden terméknél óvatosan határozzák meg a lejárati dátumot, azaz egy-egy nap belefér, legyünk azért körültekintőek. Legyen a termék bio. Nem azért, mert ma ez divatos, hanem azért, mert jobb minőséget garantál, így egészségesebb. A biogazdálkodásból származó termékek géntechnikamentesen, kémiai és szintetikus trágya, növényvédő szerek, ízfokozók, szintetikus színező- és édesítőanyagok nélkül, több vitaminnal, ásványi anyaggal kerülnek asztalunkra. A választott termék lehetőleg legyen szezonális. A szezonális termékek különösen frissek, ezért több vitamint tartalmaznak.

További szempont az is, hogy lehetőleg válasszunk regionális terméket, melyek vásárlásával az általunk fogyasztásra kerülő élelmiszerek szállítási útját lerövidítjük, így a termékek frissebben kerülnek asztalunkra és olcsóbbak is. Vásárlásaink során a környezetünk megóvása érdekében figyeljünk arra is, hogy mibe van valami becsomagolva. Kerüljük a felesleges csomagolóanyagba csomagolt termékek vásárlását. Egy vászontáska segíthet, hogy ne legyünk ráutalva az üzletekben felkínált nejlontáskákra. Utolsó szempont a tudatos vásárlásnál a méltányos kereskedelem elveinek támogatása. A fair trade jelzéssel ellátott termékek garantálják, hogy a harmadik világból származó termékek előállításánál betartottak bizonyos feltételeket, amiért cserébe garantált minőségű árut biztosít a termelő. Mindezeket a Ravazdi Erdei Iskolai Oktatóközpont programjai során játékos módon ismertetjük meg a gyermekekkel, törekedve arra, hogy felnőttként a fogyasztói társadalom bűvöletében élve kritikus szemmel tekintsenek a világba.

(A tudatos vásárlásról információkat a www.erdopedagogiaprojekt.com címen olvashatnak.)

 Kövecsesné dr. Gősi Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös biciklikölcsönzőt kaptak a gyerekek

Sok minden jó is volt a szocialista hetvenes években, ilyen a kerékpártároló, amely a győri… Tovább olvasom