Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Együtt a gyárvárosi iskolák, óvodák

Győr - Augusztus közepétől egy, vagyis összevont intézményként működnek tovább a gyárvárosi iskolák és óvodák. Úgy tűnik, az integráció mindenki megnyugvásával történik.
A legutóbbi győri önkormányzati közgyűlés döntött arról, hogy
augusztus 15-től a gyárvárosi iskolák és óvodák nem önálló költségvetési intézményként, hanem összevontan, Gyárvárosi Általános Iskola és Óvoda néven működnek tovább. Mint a minapi sajtótájékoztatón Ottófi Rudolf alpolgármester elmondta: megnyugtatóak az integráció körülményei, pozitívan vette a két intézmény tantestülete is. Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy Gyárvárosban tartósan alacsony a gyermekek létszáma, és nem is várható, hogy a közeljövőben ott két párhuzamos osztálynál több indítható.

A két iskolában (gyárvárosi, Balassi) korábban két-két párhuzamos osztályt lehetett indítani. Nem kizárt azonban annak a lehetősége, hogy 5–10 év távlatában emelkedik az óvodák, iskolák iránti igény.

Ezért született az a javaslat (most már közgyűlési döntés), hogy összevonják a jelenleg külön működő intézmények feladatait – de az épületeket megtartják, a felszerelést a helyiségek hasznosításával erősítik. A felszabaduló helyiségeket bérbe adják.

Gyárvárosban jelenleg egy, a Tündérkert Kisdedóvó és Waldorf Óvoda működik, két telephelyen, s van egy tagóvodája a Tinódi utcában. Van tagóvodája a Balassi-iskolának is. Utóbbi megszűnése, pontosabban más intézményhez integrálása miatt Gottlieb László igazgató megbízatását augusztus 5-től a közgyűlés visszavonja, de jelenlegi fizetését, vezetői pótlékát kapja addig az időpontig, ameddig megbízatása eredetileg szól. A közgyűlés köszönetét fejezte ki Gottlieb Lászlónak, elismerését a Balassi iskola és óvoda nevelőtestületének – megerősítve határozott szándékát, hogy a fejlesztőosztályok működését az integrációban is megtartja.

A közgyűlés arra is kötelezettséget vállalt, hogy a következő három évben a most Waldorf pedagógiai módszerrel működő óvodai csoportokat fenntartja. A Waldorf Egyesület az önkormányzat tulajdonában lévő, Madách u. 15. szám alatti épületet ugyancsak a következő három évben középiskola céljára használja. (Korábbi bérleti szerződése idén nyáron lejár.)

Az intézmény iskolájában a harmadik évfolyamtól kezdődően emelt szintű német nyelvi oktatás folyhat. Első évfolyamtól egy osztályban lehetséges a szorobán módszerű matematikai oktatás. Az iskolában a sajátos nevelési igényű (a pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, pl. diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) tanulók nevelése és oktatása más csoportokba integráltan folyhat.

Olvasóink írták

 • 3. győri nagyi 2008. augusztus 13. 07:45
  „Ez az első lépés az iskola-bezáráshoz, csak szépen lassan adagolják, nehogy "iskola-bezáró Ottófi-Borkai"-nak hívjuk őket.”
 • 2. Fafnír 2008. július 17. 19:14
  „Érdekes, hogy pár évvel ezelőtt - amikor a szocik vontak össze iskolákat - a Fidesz milyen hangosan sivalkodott ellene. :)”
 • 1. kérdések 2008. július 17. 14:20
  „A fenti cikkből néhány dolog nem világos:
  Mi változik azzal, hogy a három gyárvárosi óvoda a Gyárvárosi iskolábhoz csatlakozik, ha nem vonják össze őket fizikálisan? Miért jó ez és kinek??
  Mi lesz a Vágóhíd utca alatt működő Waldorf óvodával?
  Mikorra várható , hogy a két iskola gyerekeit összevonják, és várható -e ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tűzoltók állnak szolgálatba

Győr-Moson-Sopron - A megyei katasztrófavédelmi igazgató, Pesztenlehrer Lajos ezredes oklevelet… Tovább olvasom