Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Együtt a cukorbetegség ellen

A Changing Diabetes Beteg Mentor Program keretében Győr-Moson-Sopron megyei cukorbetegek társadalmi munkában segítenek helyi betegtársaiknak. Munkájukat dr. Hidvégi Tibor belgyógyász, diabetológus főorvos segíti.

A cukorbetegség terjedése egyre nagyobb méreteket ölt a hazai felnőtt lakosság körében. A cukorbetegség előfordulásának növekedési üteme a fiatal korcsoportokban a legerősebb. A következő 15 évben az ötévesnél fiatalabb diabéteszes gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 70 százalékkal nő. A cukorbetegségben szenvedő betegek egészségügyi ellátásának költsége már napjainkban is az OEP természetbeni kiadásainak 10 százalékánál nagyobb összeget tesz ki.

Mára mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt szükség van olyan civil segítőkre is, akik tapasztalataikkal, tanácsaikkal segíteni tudják az érdeklődőket. A cukorbetegek első kézből szolgálhatnak életvitellel kapcsolatos információkkal, praktikus tanácsokkal, tapasztalatot cserélhetnek és segíthetnek egymásnak a betegséggel kapcsolatos mindennapi problémák megoldásában. Hiszen ki is érthetné jobban a cukorbetegek problémáit – vagy éppen lehetőségeit –, mint maguk a betegek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület cukorbeteg tagjai az országos Changing Diabetes betegmentor-program résztvevőiként társadalmi munkában vállalták, hogy mentorként szívesen állnak azok rendelkezésére, akik cukorbetegséggel kapcsolatban tanácsra, támogatásra várnak. Telefonon hívhatók a nem emelt díjas (30) 749-1067-es számon hétfőtől péntekig délután 4 és este 8 óra között. Fontos tudni, hogy a mentor segítők terápiás, egészségügyi tanácsokat nem adhatnak, de támogatásuk sokat jelenthet a frissen diagnosztizált vagy éppen támogatásra vágyó társaiknak. Munkájukat dr. Hidvégi Tibor belgyógyász, diabetológus főorvos segíti.

Az egyesület vezetője, Venesz László elmondta:

– Példát szeretnénk mutatni a cukorbetegeknek azzal, hogy megmutatjuk: megfelelő életmóddal, gyógyszeres kezeléssel igenis lehet teljes életet élni. Sőt: mi vállaljuk, hogy még másoknak is segítünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biztonsági őrök ellenőrzése sürgető feladat

Nem tisztázott a vagyonőrök helyzete: mind szakmai ellenőrzésük, mind az állampolgári panaszok kivizsgálása körül sok a hiányjel – ezt állapította meg Szabó Máté ombudsman. Tovább olvasom