Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Egyszülős családok napi gondokkal

Győr–Budapest - Egyre nehezebb helyzetben élnek az egyszülős családok, ráadásul több munkahelyen tetten érhető az ezzel kapcsolatos diszkrimináció, megvonták a tankönyvtámogatást, az adókedvezményt. A téma kapcsán országos konferenciára hívta az érintetteket és az érdeklődőket Major Éva, a győri "Figyelj ránk!" külön élő szülők és gyermekeik érdekvédelmi egyesületének elnöke.
Hazánkban több mint egymillió ember – köztük 660 ezer gyermek – érintett a témában, helyzetüket, lehetőségeiket is számba vették a tanácskozáson. A nemzetközi konferencián olyan, a témával foglalkozó szakemberek tartottak előadást, mint Ferge Zsuzsa akadémikus, Vekerdy Tamás pszichológus, de a csonka családokat érintően a túlélés brit példájával is megismerkedhettek az érdeklődők.

Ferge Zsuzsa akadémikus az egyszülős családok és a szegénység összefüggését elemezte. Fotó: Harcsás Judit

Ferge Zsuzsa szociológus lapunk érdeklődésére elmondta, hazánkban nem ismert olyan adatfelvétel, amely kizárólag az egyszülős modell élethelyzetét vizsgálta. A családi pótlékra jogosultak 23 százaléka egyedülálló, kétmillió gyermekből mintegy 4–500 ezret egyedülálló szülő nevel.


Csonka család helyett

– Ezzel az adattal nemzetközileg a középmezőnybe tartozunk – szögezte le Ferge Zsuzsa. – Az egyedülállók 20 százaléka apa, 80 százalékuk anya. Sokan épp az egyedülállóságuk okán nehezen, de legalábbis egyre nehezebben találnak munkát, a család körülményei mérhetően romlanak. Pontos méréseink erre ugyan nincsenek, de benyomásaink azért vannak, s idetartozik az is, hogy a régi, nagyon előítéletes csonka családok helyett ma már úgynevezett egyszülős családokról beszélünk. Tiszteletre méltó, hogy a témának a nem fizetett tartásdíjak okán is vannak szószólói, akik nemcsak a maguk, de mások igazáért is harcolnak. A győri csoport vezetője Major Éva, de Magyarországon hiszem, hogy ezek a civil egyesületek is segítenek a megoldások keresésében, a törvényi változtatás sürgetésében.

Vekerdy Tamás pszichológus „Csonka család – mi ez? Mi kell a gyermeknek és ki adja meg neki?" címmel elemezte a sokszor tanácstalan, gyermeküket egyedül nevelő apák vagy anyák kételyeit, dilemmáit.


Az angol gyakorlat

Nigel Purkis brit előadó arra hívta fel a figyelmet, a szigetországban – ahol a külön élő szülők harmada nem fizet – milyen gyakorlattal hajtják be a tartásdíjat. Angliában a civilek és a kormány fog össze az egyszülős családok segítéséért, áruházláncot szerződtettek azért, hogy mind több szülő találjon rugalmas idejű munkát.


Változást sürgetnek

A fórum legvégére érkező Forgó Györgynét, a szociális és munkaügyi minisztérium államtitkárát elárasztották kérdésekkel, ám a szakember csak kevés témában szolgált konkrét válasszal.

Ami tény: az egyszülős családokat érintően a civilek a családjogi törvény mielőbbi változtatását sürgetnék, ezzel kapcsolatosan bizonyára Győrben is szerveznek hasonló tanácskozást.

Olvasóink írták

 • 5. T. 2008. szeptember 01. 15:44
  „2 gyerekes anyuka vagyok. 2005-ben hagytam el a férjemet és 2007 januárjában váltunk el.
  Gyerektartást minimálbér után állapított meg a Bíróság, 22.000 Ft.- a két gyerek után,ami jelenleg is ennyi. A minimálbér már azóta emelkedett. A volt férjemnek fekete munkából illetve egyéb nem hivatalos tevékenységekből is van jövedelme. Nemrég tudtam meg,hogy eladta a nyaralót ami a sógornőmékkel közös volt,de a fele az ő nevén volt.
  Amióta elváltunk vett egy új terepjárót,felújította a házát, Horvátországba jár a jelenlegi élettársával nyaralni. Régen ilyen dolgokra nem volt pénz. A játékgépezés miatt hagytam el,2000-ben jöttem rá,hogy átver és a pénzt a gépbe dobálja.A nagyobbik fiamat(16) 1 éve elzavarta, nem beszélnek ,nem tartják a kapcsolatot. Érzésem szerint a kisebbik is csak megtűrt állapotban van.
  Semmilyen támogatást,segítséget nem kapok a 22.000.- kívül. Hitelre vettem házat,a fizetésem fele a hitelre megy. Régebben gyermekvédelmi támogatásban részesültem,idén ezt is elvették.
  Hol az igazság?”
 • 4. cs. zsuzsu 2008. május 08. 11:22
  „3 gyerekes anyuka vagyok a válásom 2007 juniusában volt. a volt férjemnek megállapítottak gyerektartást amit fele harmadába fízet az állami megelőlegezést nem tudom kérni mivel a megállapított gyerektartásnak a felénél 500ft-tal meghaladta de már 3 honapja egy forintot sem fizet nagyon kétségbe vagyok esve nem tudom kihez tudnék fordulni ilyen esetbe kérem valaki ha többet tud segitsen nekem”
 • 3. FIGYELJ RÁNK! - egyesület 2007. november 11. 14:49
  „A FIGYELJ RÁNK - egyedülélő szülők és gyermekeik érdekvédelmi egyesület honlapján egyre több este és információ megtalálható a témával kapcsolatban. Akit érdekel Major Éva felszólalását is elolvashatja a honlapról. Várjuk mindazok jelentkezését, akik egyet értenek céljainkkal, segíteni szeretnének vagy hasonló problémákkal küzdenek, mint mi, akik ezt az egyesületet életre hívtuk! Köszönjük, hogy Harcsás Judit mellénk állt, és írásaiban, műsoraiban beszámol tevékenységünkről.
  Figyelj Ránk egyesület
  www.gportal.hu/figyeljrank”
 • 2. egyedul 2007. november 11. 10:56
  „lehetne erről többet tudni??? Van elérhetősége ennek az akciónak?
  Akció vagy mozgalom ez az egész?
  Győr melléállt a kezdeményezésnek?
  Ha igen, akkor mivel?
  Ha nem, akkor miért nem?”
 • 1. Horváth Magdolna 2007. november 08. 20:02
  „Van még egy generáció, aki egyedül, vagy nem egyedül felnevelte gyermekeit, - azután maradt egyedül, - mert már elvált volt, vagy megözvegyült, és a gyermekei önálló családot alapítottak. Nem tudtak, vagy nem is akartak társat keresni, találni. Egy részük még munkaviszonyban áll, más részük fiatal nyugdíjas. Anyagi helyzetük általában rossz. Ők is szeretnének közösséghez tartozni, közösségben tevékenykedni.
  Ezt ismertük fel Téten, és alapítottuk meg az Egyedül Élők Klubját. Programokat csinálunk, kimozdulunk, lelki támaszt nyújtunk egymásnak. Az évek során sajnos azt tapasztaltuk, hogy az egyedül állókkal csak akkor foglalkoznak a hivatalos szervek, ha az egyedül állók gondozásra, ápolásra szorulnak. Pályázatokat is csak nyugdíjasok részére írnak ki, ezért is kellett az egyesületünket átszervezni, és lettünk "Együtt-Egymásért"Egyedül Élők és Nyugdíjas Klub Egyesület. A nyugdíjas klubok mintájára jó lenne megalakítani az egyedül állók, élők egyesületeinek, klubjainak hálózatát. Szívesen átadjuk tapasztalatunkat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz nem támogatja Borkai holding-elképzelését

Győr - A Fidesz képviselői nem támogatják Borkai Zsolt tervét az önkormányzati cégek összevonására.… Tovább olvasom