Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Egyszer volt Győrben éjszakai bulibuszjárat

Győr - Belátható időn belül már aligha indul éjszakai buszjárat Győrben, mivel a tömegközlekedésnek még a jelenlegi rendszerét is nehéz szinten tartani a csökkenő állami normatívák miatt. Magánemberként természetesen mindenki egyetért abban, hogy a kezdeményezés jó.

Az Európai Mobilitási Hét keretén belül indította el az éjszakai, kísérleti járatát a Kisalföld Volán az egyik szeptemberi hétvégén, péntek és szombat éjszaka, 9 és hajnali 4 között.

Át a lakótelepeken

A hét mottója ez volt: a „tiszta környezetért", de itt nyilván többről van szó – arról, hogy ne üljön autóba az, aki ivott. Az akciót főként pénteken kísérte érdeklődés, estefelé jellemzően a lakótelepeken szálltak fel a Kálóczy tér felé tartó fiatalok, kettő és három között pedig visszafelé vették az irányt. Az éjszakai útvonalat a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) javasolta 2007-es tanulmányában, eszerint a busz érintette Nádorváros lakótelepeit, a „József Attilát", Gyárvárost, valamint a Belváros és Révfalu csomópontjait, szórakozóhelyeit. Egy-egy éjszaka mintegy 200-an ültek fel a „Bagoly Bulibuszra".
Sokan nem tudtak róla
Dobronyi Tamás, a VEKE győri vezetője szerint azóta nem történt előrelépés a kérdésben, de készült egy rövid összefoglaló. Eszerint a kísérleti éjszakai buszjáratokon nem volt zsúfoltság, de főleg azért, mert sokan nem is tudtak róla.

Akik viszont igénybe vették, elégedettek voltak, és sok észrevétel is a folytatást sürgeti.

Egy próbajárat kevés annak eldöntéséhez, hogy legyen-e a városban éjszakai buszjárat vagy sem, de mindenképpen érdemes lenne több ilyen igényfelmérő kísérletet tenni – summázták ezt már korábban a szervezők. A marketingen valóban sok múlik, Dobronyi Tamás szerint ennek hiánya volt az egyik ok, amiért a kilencvenes évek második felében az éjszakai buszjárat terve füstbe ment, de a finanszírozhatóság problémája is közrejátszott. Akárcsak ma.

Abban, hogy ez a kísérleti buszjárat „kísérleti szakban" is maradt, nem téved az egyesületi vezető. Megkérdeztük erről Németh Zoltán alpolgármestert, aki azt felelte: nem is tud arról, hogy a szeptemberi járat indításánál komolyabb igényfelmérést végeztek volna – s hozzá kell tenni az igazság kedvéért, hogy akkor az utazóknak ingyenes belépést biztosított Győr egyik népszerű szórakozóhelye. Végkövetkeztetést tehát nem lehet levonni a számokból. Nem is keresték még meg ezzel a kérdéssel a város vezetőit – mondta Németh Zoltán. Az pedig már végképp kérdéses, hogy miként lehetne ezt finanszírozni.

Ha nem kell rá támogatás...

– Én nem vagyok ellensége egy szép és hasznos kezdeményezésnek. De azt tudni kell, hogy az állami normatívák – a költségek növekedéséhez képesti – csökkentése miatt éppen azzal küzdünk, hogy hogyan lehetne a jelenlegi szolgáltatást legalább szinten tartani. Ha engem kérdeznek, én belátható időn belül nem látok lehetőséget járatbővítésre. Azt kívánom, hogy ne legyen igazam – reagált megkeresésünkre az alpolgármester. – Ettől függetlenül, amennyiben a Volán akár speciális tarifával el kívánja indítani az éjszakai járatokat, és ez nem igényel az önkormányzat részéről anyagi támogatást, akkor a város részéről ennek nincs akadálya.

Olvasóink írták

 • 3. Freehill 2008. december 31. 17:21
  „"Nem is keresték még meg ezzel a kérdéssel a város vezetőit": elnézést, itt valami szereptévesztés van. Nem az önkormányzat a felelős a közösségi közlekedés ellátásáért? Ebből kifolyólag nem *nekik* kellett volna megkeresniük valakit (pl. üzemeltetőt, (társ-)finanszírozót)?”
 • 2. upho 2008. december 30. 10:41
  „ez elegge leragott csont szerintem.”
 • 1. Legenda 2008. december 29. 15:18
  „Nahát, ehhez nem kell sok sütnivaló.
  A kulcsmondat: "- Ettől függetlenül, amennyiben a Volán akár speciális tarifával el kívánja indítani az éjszakai járatokat, és ez nem igényel az önkormányzat részéről anyagi támogatást, akkor a város részéről ennek nincs akadálya."
  Megint ugyanott vagyunk mint tavaly ilyenkor.
  Éjszakai buszjárat legyen, mert van rá igény, DE FIZETNI NE KELLJEN ÉRTE!!!
  Legyen ingyenes, minden éjszaka egy sofőr a két szabadnapja között ingyen dolgozzon és tankolja is meg a buszt saját költségén. - ;D -”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az enesei leletek is a régiós raktárba kerültek

Nyugat-Dunántúl - Szombathelyen átadták a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat regionális… Tovább olvasom