Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Egyszer kiballagtak, idén elballagnak

Búcsút intenek az iskolának ma azok a negyedikes diákok, akik hajdan a „megboldogult” Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskolában kezdték tanulmányaikat.
A győri közgyűlés 2003. május 15-i ülésén döntött arról, hogy az akkor nyáron megszűnő Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola épületét 434 millió forintért eladja a győri római katolikus egyházmegyének és a Római Unióhoz Tartozó Szent Orsolya Rend Magyar Tartományának.
Csaknem hétszáz diák máshol folytatta tanulmányait, s a nyolcvanfős tantestületnek is mennie kellett.

A diákok nagy része, mintegy 230-an a Kossuth Lajos-iskolában kaptak helyet. Akkor elsősök voltak, most pedig negyedikesek, és ma elballagnak, úgy a Kossuthból, mint a Veres-, a Bercsényi-, a Szent-Györgyi- és a Lukács-iskolából. A hatodik intézmény a Révai, ahol a dolgozók gimnáziumának nappali tagozatán a Rejtő-iskola felnőtt szakközepesei tanulhattak tovább. Tanúnak már csak azok maradnak, akik az ötéves képzésben vesznek részt.

Három éve lényegesen szomorúbb hangot ütöttünk meg, amikor a Rejtő-iskola vezetőivel utolsó sétát tettünk az intézmény folyosóin. Ott volt az igazgatóhelyettes, Ferenczyné Takáts Katalin is, aki most ugyanezt a posztot tölti be a Kossuth-iskolában.

– Nem mondhatok semmi rosszat, nagyon sokat tettek itt azért, hogy jól érezzük magunkat és beilleszkedjünk. Egyszerű példa: még a Rejtőben voltunk, amikor a Kossuth-iskola közös kirándulást szervezett – meséli az igazgatóhelyettes. – Az órarendünkön, a tantervünkön nem kellett változtatni, s ma már a kezdeti két műszak helyett egy műszakban dolgoznak a tanárok. Ugyanis azóta – a mostanival együtt – három ballagás volt, s az ezerre felduzzadt diáklétszám ebben a tanévben állt vissza a normálisra: most hétszázhetvenkilencen járnak a Kossuthba, közülük hatvan volt rejtős ballag el ma délelőtt – tudtuk meg Ferenczyné Takáts Katalintól.

Az iskolát azért nevezhetjük „jogutódnak", mert a három éve kilépett tanárok nyugdíjjal és végkielégítéssel kapcsolatos ügyeit már a Kossuth-iskolában intézték. Az igazgatóhelyettes szerint a nyolcvanfős tantestületből körülbelül huszonöten lehetnek azok, akik már nem tudtak elhelyezkedni a közoktatásban. Azért a sorsuk követhető, és akik nem mentek nyugdíjba, találtak állást más területen. Az ilyen információk könnyen visszajutnak, mivel a régi, rejtős tanári kar évente négyszer találkozót tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Deák-társaság is indul a választáson

A Deák Ferenc Társaság is indul a győri önkormányzati választáson. A civil szervezet önálló listát… Tovább olvasom