Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Egységes vízügyi irányítás készül

A közelmúltban a Kisalföld többször számolt be a régiónkat is sújtó mezőgazdasági és lakossági belvízkárokról. A kormány szándékai között kiemelt szerepet kapott az egységes vízügyi irányítás megteremtése és az állami szerepvállalás erősítése.
A napokban egy rendezvényen dr. Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kifejtette: a tavaszi olvadáskor újabb súlyos belvízproblémák elé néz az ország. Jelenleg 360 ezer hektár áll víz alatt, ebből mintegy 200 ezer hektár mezőgazdaságilag művelt terület. A szaktárcánál olyan egységesítést terveznek, melynek része a jogszabályi háttér módosítása és a közmunkaprogramok felhasználása is – mondta el akkor Rácz András.

Kérdésünkre a szaktárca illetékesei tudatták: a vízrendszerek egységes szakmai kezeléséhez a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok szerepének erősítése, a vízitársulatok intézményrendszerének átalakítása szükséges. Ehhez elkészült az egyes törvényeknek a vízkárelhárítással összefüggő módosító tervezete, egyebek közt a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésével. A tervezet szakmai egyeztetése lezajlott, de még számos egyéb módosítás szükséges, ezért 2011 az átmenet éve lesz. A 2012 utáni működést és finanszírozást már a teljes joganyag átalakításával és a szerzett tapasztalatokkal tervezi a tárca.

Vízelvezető árok Győr határában: A vízügyi szektorban idén közel tízezer közmunkással számolhatnak. Feladatuk lesz bőven. Fotó: Krizsán
Vízelvezető árok Győr határában: A vízügyi szektorban idén közel tízezer közmunkással számolhatnak. Feladatuk lesz bőven. Fotó: Krizsán


A tagok társulati hozzájárulásának kiváltására biztosított 4,6 milliárd forintos állami forrás felhasználásánál figyelembe kellett venni az uniós pályázatokból eredő kötelezettségeket. A vízitársulatok sok nagyobb értékű közfeladatot végeznek el 2011-ben: egyrészt az ÚMVP és AVOP programok keretében rekonstrukciós feladatokat a vízi létesítményeken, másrészt a vízgazdálkodási közfeladatok ellátása során a közmunka jelentős növelésével.

A Vidékfejlesztési Minisztérium – csak a vízügyi szektorban – 2011-re közel tízezer fő foglalkoztatását irányozta elő közmunkaprogram keretében, ebben a 12 Kövízig több mint 5500 fővel, a 64 vízitársulat több mint 3500 fővel vesz részt. Elsősorban a fenntartásban és a védekezésben alkalmazhatnak közmunkásokat, például kaszálás, cserje- és nádirtás, földmunka, műtárgytisztítás feladatokra. A szakirányú foglalkoztatottak közül idén körülbelül ezer fő továbbképzését tervezik, akiket a következő évtől állandó státusban terveznek alkalmazni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyúlra vár a kistérségi társulás

Bár huszonhétből huszonhatan elfogadták, Nyúl egyelőre nem támogatta a győri kistérségi társulás megállapodásának módosítását: ez már a szervezet normatívaigénylését is veszélyeztetheti. Tovább olvasom