Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Egyre többen teszik le korábban a vizsgát

Győr-Moson-Sopron - Egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy már a középiskola harmadik, sőt, akár második osztályában leérettségiznek egyes tárgyakból. Ez különösen azóta praktikus, amióta megváltozott a felsőoktatási felvételi rendszer.
Arra, hogy már a negyedik év vége előtt leérettségizzen bizonyos tantárgyakból, bárkinek lehetősége van, aki legalább két évig tanulta az adott tárgyat. Jellemzően ilyen például a földrajz, a biológia és az informatika, de a legtöbben idegen nyelvből vizsgáznak.

Tavaly óta különösen sokan – akkor szüntették meg ugyanis azt a lehetőséget, hogy sikeres középfokú nyelvvizsgával ki lehetett váltani az érettségit, azaz utóbbi alól már akkor sem mentesül a diák, ha felsőfokúja van. (Sőt, a rendszer megfordult: a sikeres emelt szintű nyelvi érettségi után, bizonyos százalék elérésekor, automatikusan megkapja a középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt is az illető.)

Idén, a tavaszi és az őszi vizsgaidőszakban összesen 4001 előrehozott vizsgát tettek a régióban; a legtöbbet, közel nyolcszázat informatikából, ennél egy kicsivel kevesebbet német nyelvből, ezt követi a földrajz és az angol nyelv. Érdekes, hogy sokan irodalomból is vállalkoztak rá, májusban például ebben 318-an előzték meg a többieket.

Hogy miért népszerű az előrehozott érettségi, nem nehéz kitalálni: a szorgalmas diák hamar „letudja" az adott vizsgát, így a „rendes" érettségi időszakra kevesebb tantárgy marad.

Ha ügyes, az öt kötelező tárgyból – matematika, magyar, történelem, idegen nyelv és egy választott tárgy – csak az első három. Nem utolsósorban pedig azokból a tárgyakból, például földrajzból, amelyeket a legtöbb középiskolában csak két évig tanul az ember, könnyebb is akkor levizsgázni, amikor még frissek az ismeretek. Idén ősszel öt iskolát jelölt ki a megyében az Oktatási Hivatal érettségi helyszínnek, hármat Győrben, egyet-egyet pedig Sopronban és Mosonmagyaróváron.

Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója szerint az idei évtől még praktikusabb megoldás az előrehozott érettségi.
– A kétszintű érettségi két évvel ezelőtti bevezetése után idén újabb változások léptek életbe a felsőoktatási felvételi rendszerben, s most még nagyobb súllyal esnek a latba az érettségi eredmények. Így aztán egyre fontosabb, hogy az érettségi-felvételi tárgyakat nyugodtabban, alaposabban tudják tanulni a diákok – mondta Turbók Arnold Bertalan.

S ha már szó esett a kétszintű érettségiről: a diák azt is megteheti, hogy egy tárgyból előrehozott középszintű érettségit tesz, negyedik év végén pedig ugyanabból a tárgyból emelt szinten is levizsgázik, s választhat, melyiket vegyék figyelembe a felvételinél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkaadók javaslata

Győr - A Munkaadók Szövetsége elküldte szerkesztőségünknek is állásfoglalását, melyet a 2008. évi… Tovább olvasom