Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Egyre többen pereskednek az adóhatósággal megyénkben

Idén eddig a régiós bírósági ügyek 69 százalékát nyerte meg a NAV. A két legjelentősebb, több száz milliós adócsalási perben is az adóhatóságnak adott igazat a bíróság. Szavazás.

Az utóbbi években kifejezetten nőtt az adózók jogtudatossága, és egyre gyakrabban veszik fel a kesztyűt az adóhatósággal szemben a bíróságokon.

Ezt jelzi többek között, hogy friss bírósági statisztika szerint az elmúlt másfél évben országosan az adózók közel 3000 pert indítottak az adóhatósággal szemben, amelyek együttes összértéke meghaladta a 70 milliárd forintot.

Hat milliárd forint volt a tét a bíróságokon tavaly

"Régiónkban is évről évre nő a peres eljárások száma: 2011-ben 306, 2012-ben 323 és 2013-ban 365 peres eljárást kezdeményeztek az adózók a közigazgatási és munkaügyi bíróságok előtt.

Átlagosan 8 hónap alatt fejeződnek be a perek. Győr-Moson-Sopron megyében azonban előfordul, hogy akár egy éven túl is tart egy-egy peres eljárás. A szóban forgó bírósági ügyek összértéke a tavalyi évben jóval meghaladta a hat milliárd forintot.

Az adóhatósági perek jelentős hányadában a NAV sikeresen védi meg megállapításait. Az eddigi idei adatok szerint a perek 69 százalékát eredményesen zártuk" - közölte érdeklődésünkre Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának szóvivője.

A két legnagyobb összértékű pert megnyerte az adóhatóság

Arra a kérdésünkre, hogy melyek volt a legnagyobb összegű perek, Kovács Mária úgy válaszolt: "két jelentős, nagy pertárgy-értékű ügyet emelnék ki.

Az egyik gabonakereskedelmet érintő fiktív számlás megállapításhoz kapcsolódott. A láncolat teljes feltárásával a NAV sikeresen bizonyította a látszólagos gazdasági esemény valótlanságát, majd a bíróság is megállapította a 196.967.000 forint áfalevonás jogszerűtlenségét.

A másik élelmiszer áruháznál öt éves időszakra lefolytatott ellenőrzéssel feltárt, mintegy 1,7 milliárd forint eltitkolt árbevétel megállapításához kapcsolódott. Az adózó az áruházban üzemeltett több pénztárgépébe rögzített forgalmat nem könyvelte le, bevételét nem vallotta be, melynek eredményeképpen áfa és társasági adó adónemben 507.917.000 forint adót nem fizetett meg. Ezt a pert is a NAV nyerte meg".

Nem dolgoznak fizetett magánügyvédek a NAV kezére

Arra a felvetésünkre, hogy az adóhatóságot saját ügyvédei képviselik a bíróságokon, vagy fizetett jogászok, megtudtuk: "a peres tevékenységet a NAV kormánytisztviselői látják el jogtanácsosi minőségben, a kormánytisztviselői bértábla szerint őket megillető jövedelemért".Nyitóképünk illusztráció!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy nő a Mosoni-Dunában a révfalui hídnál - fotó

Több órás keresés után találták meg a 48 éves nő holttestét szerdán. Tovább olvasom