Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Egyre többen küzdenek tanulási zavarokkal

Az öt évvel ezelőtti közel hétszázról mára több mint a duplájára nőtt azon megyénkben élő gyermekek száma, akik különféle okokból a tanulási képességet vizsgáló szakértői bizottság szakembereinek segítségére szorulnak.
A közoktatási törvény módosítása nyomán a fogyatékos jelző diszkriminatívnak ítéltetett, helyette a „sajátos nevelési igényű" kifejezés nyert létjogosultságot. Rajtáné Szabó Zsuzsa, a megyei tanulási képességeket vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottság gyógypedagógiai szolgáltatóközpontjának igazgatója szerint a törvénymódosítás nemcsak tartalmában, hanem szellemében is változásokat hordoz.

A sajátos nevelési igényű gyermekeknek joguk, hogy különleges gondozás során állapotuknak megfelelő szakmai ellátásban részesüljenek attól kezdve, hogy igényjogosultságukat megállapították. Bár az értelmileg akadályozottak száma nem nőtt az elmúlt években, a tanulási zavarral küzdők aránya érezhetően megemelkedett – mondta az igazgató, ami szerinte összefügg az iskolai tolerancia gyakran tapasztalható hiányával, illetve azzal, hogy a pedagógusokat nem készítették fel tanulmányaik során az átlagostól eltérő helyzetek kezelésére. Így – jegyezte meg – az integrált nevelésnek még nincs meg a megfelelő szakmai bázisa az iskolákban, bár a képzés már beindult az ország több pontján. Másrészt ahhoz, hogy az oktatási intézmények a gondokkal küzdő gyermekek integrált képzése után megkaphassák a megemelt állami normatívát, egyre gyakrabban küldik vizsgálatra az érintett gyermekeket. A szakértői csoport tíz esztendeje támogatja az integrációt, s tapasztalataik szerint erre néhány iskola részéről ma már határozottan növekvő igény tapasztalható.

A győri székhelyű központ (Cirkeli u. 31., tel.: 518-216) szakemberei a gyógypedagógiai intézményekben tanulók sorsának nyomon követése, állapotuk felülvizsgálata mellett foglalkoznak a korai fejlesztés keretein belül autista és halmozottan sérült gyermekek terápiájával, nyújtanak logopédiai szakszolgáltatást Győr környékieknek, amire fokozott az igény, de végzik tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek fejlesztését is.

Szolgálnak mentálhigiénés tanácsokkal a hozzájuk forduló családoknak, s vállalták roma gyermekek felzárkóztatását is azzal a céllal, hogy iskolás korukra integrálhatóak legyenek a többségi általános iskolákba. Bár a megyei központ az igazgató értékelése szerint országos viszonylatban is nagyon jól ellátott, a megnövekedett feladatok mellé – tizenkét szakember látja el az egész megyét – a létszámbővítés szakmailag ugyancsak indokolt lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A festő kék-zöld foltjai

Pfilf Éva festőművész épp a győrújbaráti Lila-hegy környéki panorámát filmezte, amikor szombaton… Tovább olvasom