Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Egyre többen a környezetvédelem hajóján

Környezetvédelmi együttműködési megállapodást írt alá Győr és Bécs városa hétfőn.
Az osztrák főváros szakemberei gyakorlati tudnivalókkal vértezik fel magyar kollégáikat.

„ A sok évszázados múltra visszatekintő hagyományokat folytatjuk, hiszen Győrnek mindig jelentős kapcsolatai voltak Bécs városával" – mondta minap a győri városházán Balogh József polgármester azon az eseményen, amelyen aláírták az ÖkoBusinessPlan és az Öko Stratégiai Fórum közti együttműködési megállapodást.

A dokumentumot osztrák részről Heinz Hufnagel, a bécsi közgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke és dr. Karin Büchl-Krammerstädter, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője látták el kézjegyükkel.

Ingyenes oktatás hallgatóknak is Bécsben

Az együttműködési megállapodás lényege, hogy a Széchenyi-egyetem több oktatója és tíz hallgatója ingyenesen vehet részt a bécsi ÖkoBusinessPlan projekt képzésén. Érdekeltek ebben a győri és környékbeli önkormányzatok, közintézmények, kis- és középvállalkozások is: a győri Öko Stratégiai Fórumnak egyelőre harmincan tagjai. A bécsi tapasztalatok hasznosak lehetnek a magyar gyakorlatba átültetve. Az osztrák fővárosban 1989-ben indult projektben ma már 400 cég vesz részt, s a kezdés óta 7 ezer(!) környezetvédelmi intézkedést vezettek be.

Sokat spóroltak

Heinz Hufnagel úgy fogalmazott: az eredményeket látva ma már sokan vannak a környezetvédelem hajójának fedélzetén. Az említett projektnek köszönhetően Bécsben 14 millió eurót takarítottak meg.
Megspóroltak 57 kilowattóra áramot – ez 19 ezer bécsi háztartás egyévnyi áramfelhasználása. A szállítások összes távolsága 7 millió kilométerrel csökkent (ezzel 180-szor lehetne megkerülni a földet). A vízfogyasztást, és persze a szennyvíztermelést évi 400 ezer köbméterrel mérsékelték, ami bizony nem lebecsülendő mennyiség.

Az első program

Bár Győr nagyságrendben értelemszerűen nem hasonlítható Bécshez, a tapasztalatok feltétlenül sikerrel alkalmazhatók. A szerződéssel útjára bocsátottak a képzés mellett egy hulladékcsökkentési, termelési hatékonyságot növelő programot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltható a mobilozás

Ma már az alsós kisdiákok többségének van mobiltelefonja, melyek használatát minden iskola a házirendjében tilthatja meg. A győri iskolaigazgatók tapasztalatai szerint azonban erre nincs szükség, már ritkán zavarják a csörgések a tanítást.  Ha mégis megszólalt a mobil, volt, ahol azt osztályfőnöki intővel büntették. Tovább olvasom