Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Egyre több róka oson be Győrbe: a ravaszok a kukákra jönnek

Az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezete a városokban egyre sűrűbben felbukkanó rókák miatt rókagyérítési napokat hirdet a február első hetében.

"Fel szeretném hívni az illetékesek figyelmét arra, hogy Győr-Újvárosban, a Rába-töltés mentén egyre több kóbor kutya tűnik fel, valamint róka is van a környéken. Vele találkoztam már a Bajcsi-Zsilinszky úton is, a Dunacenternél és a Bálint Mihály utcán is `mászkált´. A kutyasétáltatók többször panaszkodtak, hogy nem merik elengedni állataikat" - mondta portálunknak egyik Olvasónk.

Hello Tourist! Emlékezetes győri esetek

A kisalfold.hu munkatársai próbálták lencsevégre kapni a kis ravaszt az újvárosi töltés mentén, de nem jártunk sikerrel. Ettől függetlenül tény: az utóbbi években egyre több róka merészkedik be Győr zajos nagyvárosába.

Január elején egyik Tudósítónk arról számolt be, hogy Marcalvárosban egy söröző közelében bandukolt róka, de a legemlékezetesebb eset - ami bejárta az országos sajtót is - az volt, amikor a Városháza közvetlen közelében, a Szent István úton szalad "róka koma".

Őzbakok győri "látogatására" szintén akadnak emlékezetes példák: tavaly tavasszal az egyik Széchenyi téri porcelánboltba "be is nézett" egy őzike. Csodával határos módon senki nem sérült meg és egyetlen porcelán sem törött össze a nem mindennapi találkozás során.

"Engedély nélkül belterületen a hivatásos vadász nem intézkedhet"

"A lakott területre tévedt vaddal kapcsolatosan az elmúlt években több bejelentést kapott igazgatóságunk. Leggyakrabban róka téved a városba, de előfordult már őzbak is a belváros utcáin.

Minden esetben értesíti igazgatóságunk a belterület szerinti vadászatra jogosultat. Egyéb hatáskörrel sem a vadgazdálkodó, sem a hatóság nem rendelkezik, mert a belterület nem minősül vadászterületnek.

A települési jegyző jogában áll az illetékes rendőrkapitányságtól lakott területi fegyverhasználatra engedélyt kérni, ehhez a hivatásos vadászokat szokták igénybe venni. Engedély nélkül belterületen a hivatásos vadász nem intézkedhet" - kezdte portálunk érdeklődésére Pintér Csaba, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.

Pontos statisztika arról egyelőre nincs, hogy hány róka "tévedt be" Győrbe és a megyei városokba.


Aranyos állat a róka, de ne felejtsék: ha rendellenes, szelíd viselkedést mutat, ez veszettségre utaló jel is lehet
Aranyos állat a róka, de ne felejtsék: ha rendellenes, szelíd viselkedést mutat, ez veszettségre utaló jel is lehet


A szemétgyűjtők vonzzák a rókákat

"Van-e arra magyarázat, hogy a rókák miért látogatják szívesen a nagyobb megyei településeket?" - vetettük fel, mire a következő választ kaptuk Pintér Csabától: "a nagy települések valószínűleg nagyobb területet hódítottak már el a vadon élő állatok korábbi életteréből.

Így ezek az állatok kénytelenek alkalmazkodni az emberi jelenléthez. Ez az urbanizáció folyamata.

Ugyanakkor a kirakott szemétgyűjtők környéke, az emberi hulladék rengeteg hasznosítható táplálékot biztosít a dögevéshez is szokott rókáknak, vagy pedig a szemeteseknél sűrűbben előforduló rágcsálók vonzzák oda őket".

"A vadászetikának megfelelően egy közös terítékkel fogják megadni a végtisztességet a kilőtt vadnak"

"A lakott területre kóborolt rókák veszélyt is jelenthetnek, vírusos és baktérium okozta betegségek hordozói lehetnek. Kerülni kell velük a közvetlen érintkezést, simogatást, különösen, ha rendellenes, szelíd viselkedést mutatnak. Ez veszettségre utaló jel is lehet.

Az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének vadgazdálkodási bizottsága éppen a napokban tárgyalt arról, hogy valamiféle megoldást találjanak az utóbbi időben gyakran lakott területekre betévedt vagy -kóborolt rókák ügyében.

Az ülésen döntést hoztak arról, hogy a rókák túlszaporodása, illetve a lakott területre tévedt rókák miatt január 31. és február 7. között a megye vadászatra jogosultjainak kiemelt rókagyérítési napokat hirdetnek. A kezdeményezés végén a vadászetikának megfelelően közös terítékkel fogják megadni a végtisztességet a kilőtt vadnak" - zárta szavait Pintér Csaba.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukásautó csúszott az árokba a 83-ason, Ménfőcsanaknál

Kukásautó csúszott az árokba kedden Ménfőcsanaknál. Személyi sérülés nem történt. Tovább olvasom