Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Egyre több lesz a kidobott kutya

Évente 15–20 százalékkal nő a győri állatmenhelyre bevitt kutyák száma, s félő, hogy az új állatvédelmi törvény bevezetésével tovább romolhat a helyzet. A tervezet szerint kötelező lenne az állatok mikrocsipes megjelölése, s az ebadót is bevezetnék. A menhelyen 120 kutyának van hely, és folyamatos a telt ház.

Az állatvédők szerint a válság is közrejátszott abban, hogy egyre több kutyát dobnak ki gazdáik. A győri Emberek az Állatokért Alapítvány állatmenhelyének vezetője, Nagy Péter megkeresésünkre elmondta, a válságtól függetlenül is évek óta nő a kidobott állatok száma.

– Az igazán állatbarátok nem dobnák ki azért az állataikat, mert nehezebb az életkörülményük. Inkább megpróbálnak segítséget kérni. Nagycsaládo-
sok, kisnyugdíjasok fordultak az alapítványhoz azért, mert a beteg állatuk orvosi ellátását nem tudják fedezni. Többeket is támogattunk, kutyatáppal, macskatáppal. Természetesen nem korlátlanul, de sokaknak segítettünk. Még nem hallottunk olyan indokot, hogy a válság miatt hozták volna be a kutyát vagy macskát – mondta Nagy Péter.

A megye egyetlen állatmenhelyeként nagy a teher az alapítványon. A menhelyen lévő 120 kutyát, az önkéntes állatbarátoknál elhelyezett macskákat ők táplálják, s fedezik az orvosi ellátás költségeit is. Mellette a gazdákhoz helyezés is folyamatos.

Az állatmenhelyen tele vannak a kennelek. Fotó: Kisalföld-archívum
Az állatmenhelyen tele vannak a kennelek. Fotó: Kisalföld-archívum


– Ami a kitett kutyák számát növelheti, az új állatvédelmi törvény által előírt csipelés és az ebadó bevezetése. Abból a szempontból szerencsés, hogy az állatok nyilvántartását egyszer rendbe kell tenni, és valójában megteremti a tulajdonos számonkérhetőségét.

Ugyanakkor ez az első körben növelni fogja a kidobott állatok számát. Eddig is évente tizenöt-húsz százalékkal nőtt a hozzánk bekerült állatok száma. Ez nőhet tovább a törvény bevezetésével.

Az állatvédő szerint a mikrocsipet a jelenlegi 5–6 ezer forinthoz képest megfizethetőbb áron kellene adni, s az ebadót is meg kellene gondolni. Ugyanis akik nem igazán elkötelezett, felelősségteljes állattartók, nagy számban ki fogják dobni állataikat vagy leadják azokat a menhelyen.

– A megelőzés az állatvédelemben a legfontosabb. Ha valaki tőlünk nőstény macskát vagy kutyát befogad, az az állat ki sem kerül ivartalanítás nélkül. A kan kutyusok és a kandúrok ivartalanítását is támogatjuk, illetve a tőlünk kikerült kutyák csipezve kerülnek új gazdihoz.

Jelentős anyagi erőfeszítést tettünk ebbe az irányba. Az utcán lévő macskakolóniák felderítését, oltását, ivartalanítását, majd visszahelyezését is megkezdtük. Ami ugyancsak komoly megelőzési feladat – mondta végül Nagy Péter.

Olvasóink írták

 • 10. CsPeti 2011. június 14. 22:14
  „Chipet a macskáknak is! Ja, meg adót! Akkor talán kevesebb macska gyilkolássza a parkok madarait, piszkítja tele a játszótereket és persze az udvaromat!
  Fizessenek a macskatartók is! Legyenek felelősek az állataikért ők is!”
 • 9. ördike 2011. június 14. 20:19
  „Mir,igazad van.Tisztelet a kivételnek,lassan jön majd a cipő adó,stb.”
 • 8. Ovinkor 2011. június 14. 20:10
  „Én inkább a kötelező, államilag támogatott ivartalanítás mellé tenném le a voksot. Ez pl. Kaliforniában néhány év alatt megoldotta az állatok túlszaporodását. (Csak a regisztrált tenyésztők ebeit és a beteg kutyákat nem lenne kötelező ivartalanítani.) Az ebadót a nyolcvanas években azért szüntették meg, mert a behajtása többszöröse volt a befolyt összegnek. A kormány korábban a kisadók ellen foglalt állást, nem értem ezt a fordulatot.”
 • 7. dr73 2011. június 14. 19:27
  „El kellene gondolkodni,hogy az új rendelkezés hosszútávon a kutyákat védi!
  Az ilyen Pista bácsikat akarják megállítani,hogy a Bodri kutyája ne elljen,ne legyenek feleslegesen kutyák!
  Aki chippeltet,annak nem kell fizetni ebadót,és annak sem aki továbbtenyésztésre alkalmatlanná teszi:elkötteti-kasztráltatja kutyáját.
  Annak kell fizetni,aki egyiket sem teszi,és ez teljesen rendben van.Régen is kellett ebadót fizetni,nézzenek csak utána.
  Remélem a befolyt összegekből a menhelyekre is fog jutni,és egyre kevesebb kutya kerül oda idővel.”
 • 6. érdeklődő2 2011. június 14. 16:57
  „Csak néhány apró kérdés:

  1 A kereskedelemben 1000 Ft.-ért megvásárolható mikrochip hogyan kerül 5-6000Ft-ba ha az állatorvos adja be? (A törvény nem szabályozza, hogy a chipet kinek kell beadnia)
  2. Pista bácsi keverék Bodri kutyája ellik tíz kölyköt. Pista bácsi ki fogja fizetni az 50000 Ft.-ot a keverék kutyák chipezésére?
  3. A még életbe lévő törvény nem írja elő, hogy a chipezett kutyákat kinek kell nyilvántartani? Akkor minek? (Az állatorvosi kamara nyilván tartja további 1500 Ft megfizetése mellett (Ennyiért én is bevállalom!))
  4. Magyarországon többféle szabvány szerinti chip van forgalomba. Európai, Amerikai, Kínai, stb...
  A szépség az az egészben, hogy az egyik leolvasó nem olvassa le a másik fajtát. Akkor mindenki vegyen chipleolvasót is a chip mellé, hogy bizonyítani tudja a chipet márpedig beültették a kutyájába?
  5. Nem volna ésszerűbb az ebadót úgy be vezetni, hogy a most született kutyákra? Hiszen akkor a tulajdonos felelősséggel el tudja dönteni, hogy vállalja-e a kutyatartást. (Holnaptól ilyen alapon bevezethetik a TV, a kerékpár, a gépjármű adót adót is. Ha már van had fizessen.)
  7. Mi lesz a tíz év feletti kutyákkal? Egy tizennégy éves kutya ma van, holnap már nem biztos.
  8. Ha év közben a kutya elpusztul, akkor időarányosan visszatérítik az ebadót?
  9. Az elpusztulás tényéről az állatorvostól igazolást kérnem ami megint pénzbe kerül?
  10. Eddig ha azt nyilatkozták, hogy adunk valamit, mindig csak elvettek. Csak én érzem így?

  érdeklődő”
 • 5. buggyant 2011. június 14. 15:46
  „épp ez jutott az eszembe, hogy a megszorítások következményeképpen hamarosan a gyerekek következnek? Esetleg a nagyszülők????”
 • 4. mir 2011. június 14. 14:29
  „3

  A legtöbb embernek gyerek sem való”
 • 3. ördike 2011. június 14. 13:32
  „Hát aki kiteszi a kutyáját nincs szíve,kiváncsi lennék hogy a gyerekével is ezt csinálná,azért mert kicsit kevesebb jut mostanában az embernek.Aki nem tudja vállalni a kutyatartást,felelősséget utána,annak nem való kutya.”
 • 2. kicsi_lany 2011. június 14. 10:47
  „az ebadó meg a chip miatt tesznek majd ki még több kutyát...”
 • 1. janika 2011. június 14. 10:30
  „Mi van a kínai exporttal az is befagyott? Oda is a nyugat viszi az alapanyagot?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiscsikó született a Veresben

Mindenki nagy örömére néhány nappal ezelőtt újabb lóval gyarapodott a Veres Péter Mezőgazdasági… Tovább olvasom