Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Egyre több községben válik elérhetővé a széles sávú internet

Győr-Moson-Sopron - Fogynak a fehér foltok: egyre több településen válik elérhetővé a széles sávú internetezés lehetősége. Az igény nagy a községekben is.

Elindult az internetes szolgáltatás Ásványrárón, folyamatos az előfizetők bekapcsolása. Darnózselin is folyik a munka, s még ebben a hónapban működnek az első szolgáltatási végpontok... Ezek a győri székhelyű Micro-Wave Kft. legfrissebb hírei. A cég a múlt év végén a piaci helyzetet értékelve új jövőképet alakított ki. Olyan döntés született, mondja Paveszka Zsolt cégvezető, hogy középtávon nem fúziók vagy hálózatértékesítések lesznek a meghatározók, hanem az értéknövelő szolgáltatások felé fordul a figyelem. A cég tőkeereje, hitelképessége, valamint már megépített hálózatainak színvonala megadja a lehetőséget saját jogú internetszolgáltatás elindítására.

Paveszka Zsolt cégvezető. Fotó: Krizsán

A jogelőd betéti társaság (amelyet Paveszka Zsolt és Buruczky Péter alapított 1996-ban) rengeteg egyedi parabolaantennát szerelt, majd megkezdte a kábeltelevíziós hálózatok kiépítését is, főként a Győr környéki településeken. Elsőként Abda, Vámosszabadi, Győrzámoly, Kisbajcs területén épült hálózat, majd Győr egyik peremkerületében, Kisbácsán is. A szolgáltatási engedély megszerzésével tovább bővült a hálózat. Szigetközben elsőként a Micro-Wave szolgáltatott HBO mozicsatornát.

Mint Paveszka Zsolt mondja, a kisbácsai rendszert 1999-ben eladták a győri kábeltévének, s jól is alakult az együttműködés, mert a ViDaNettől alvállalkozói munkákat kaptak Győr családi házas övezeteiben: Gyirmóton, Ménfőcsanakon, Győrszentivánon. A cégnek ez arra is jó volt, hogy megtanulják, miből és hogyan kell hosszabb távon gazdaságosan kábeltévé-hálózatokat üzemeltetni. Szigetközben elkészült Darnózseli, Ásványráró, Dunaszentpál hálózata, 2004 telén pedig Gönyűé és Nagybajcsé is. 2005 őszén kezdték és 4 hónap alatt „szerelték meg" Koroncót, ezzel párhuzamosan Győrladamért összekötötték Győrzámollyal.

Jelenleg 11 község területén szolgáltatnak 38–45 tévécsatornát, amiből 30 magyar nyelvű. Előfizetőik száma meghaladja a 3800-at.

Új volt a cég életében, hogy tavaly tavasszal a ViDaNet Zrt.-vel elindították koroncói és gönyűi hálózataikon (amelyeket kétirányú kommunikációra alkalmassá tettek) az internetszolgáltatást. A betéti társaságból közben kft. lett. Az új stratégia részeként elsőként a Szigetköz internetes fehér foltjain, Ásványrárón és Darnózselin kezdtek az új szolgáltatás megvalósításához. Döntés született további településeken is hasonló szolgáltatás elindítására, tavasszal újabb településeken jelennek meg.

A „digitális írástudatlanság" felszámolása nem csupán piaci érdek: egyre növekvő lakossági igényt kell kielégíteni, az internetes kapcsolati lehetőséget sürgetik a kisvállalkozások, és Paveszka Zsolt meggyőződése, hogy jelentős hatással van a községek népességmegtartó erejére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr és Sopron a régiók élén

Győr és Sopron a nyugat- és a közép-dunántúli régió két legjobb helyzetben lévő megyei jogú városa.… Tovább olvasom