Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Egyre több banki adós él Győr-Moson-Sopron megyében

Az idei első félévben az eddigi 24 000-ről körülbelül 27 600-ra növekedett a banki adósok száma szűkebb pátriánkban.

"Az első félév adatai alapján az eladósodott családok helyzetében további negatív változások álltak be Győr-Moson-Sopron megyében.

A Statisztikai Hivatal, a PSZÁF, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája, a Végrehajtói Kamara, valamint helyi források adatait figyelembe vételével a bajba jutott adósok száma az előzőekhez képest 15 százalékkal növekedett: az eddigi 24 000-ről hozzávetőleges számítások alapján 27 600-ra" - közölte portálunkkal Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetője.

Több fronton is emelkednek a százalékok 

"Sajnos, arról nincsenek adatok, hogy ebből a 15 százalékból hány hitelügylet került át árverési szakaszba.

Közüzemi tartozások, az APEH tartozások, valamint figyelembe véve azt a tényt, hogy más ügyekből indult végrehajtásokra már nincs korlátozás, ez az érték körülbelül 20 százalékkal növekedett.

A végrehajtási eljárásra átadott ügyek száma az év végéig valószínűleg jelentős mértékben - a mostanihoz képest akár 50 százalékot elérő mértékben - is növekedhet" - folytatta Kovács László.

A többségnek saját erejéből kell megoldania a lakhatási problémáját? 

A jelenleg zajló, "adósmentő" kormányzati tervekről, elképzelésekről Kovács László úgy vélekedett: "első körben meg kell(ene) vizsgálni, mely családoknak kell saját maguknak megoldani problémájukat.

Elsősorban a szabad felhasználású hitelt felvettek ne számítsanak segítségre, valamint azok sem, akik ugyan eredetileg lakáscélú hitelt vettek fel, de a banki segítségnyújtás kereteiben a hitelük státusza megváltozott".

"Jelenállás szerint nem számíthatnak segítségre azok sem, akik ellen bármilyen más egyéb ügyből kifolyólag végrehajtási eljárás indult.

Ez a 90 napot meghaladó tartozással bírók esetében - mivel gyakorlatilag már felélték minden tartalékukat - az eredetileg lakás-hitelt felvettek és bedőltek akár 30 százalékát is elérheti.

Ezeket a számokat figyelembe véve a bedőlt hitelesek körülbelül 75 százaléka kénytelen lesz saját erejéből boldogulni és lakhatási problémáját megoldani.

"Ez a fizetési morált tovább fogja lazítani"

"Véleményem szerint azok járnak legjobban, akik `nem kapkodták el´ a bankkal történő egyeztetéseiket, hiszen ők nagy valószínűséggel számíthatnak állami segítségre, sőt még arra is, hogy a fennmaradt tartozásukat a bank el fogja engedni.

Ez a fizetési morált tovább fogja lazítani, illetve meggyorsítja a még fizető ügyfelek bedőlési hajlandóságát" - zárta szavait Kovács László.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Contar 2011. június 26. 11:23
  „Aki szerint az adósok oldják meg maguk a problémájukat, azoktól kérdezem: A bankok, ha bajban vannak, mért az államtól várnak segítséget?”
 • 21. Contar 2011. június 26. 11:20
  „A cikk címe és eleje szokás szerint nem fedi valóságot. Akinek van banki kölcsöne -attól függetlenül, hogy rendesen fizeti, késve fizeti, vagy nem fizeti- az adósa a banknak. Nem nagyon tudom elhinni, hogy a megyében fél év alatt 3600-an vettek volna fel új hitelt, és "csak" 27600 hitel "élne a megyében!”
 • 20. Hans49 2011. június 23. 16:21
  „Sajnos a deviza-forint árfolyam manipulációja már rég nem gazdasági eredetű, azon réges rég túlnőtt! Politikai lobbiérdekek mozgatják, kihasználva az ellehetetlenülő adósok kiszolgáltatottságát. /szomorú de valós: macska-egér játék az emberi sorsokkal/!!! Ha valaki nem igy látja az vak vagy politikailag elkötelezett és nem nyomasztják a napi megélhetési gondok!”
 • 19. Goldmund 2011. június 23. 10:24
  „Azért a bankok is ludasak ebben a helyzetben.
  Pl. miféle dolog az, hogy a bank úgy változtatja a költségeit, ahogy akarja. Devizahitelnél nyilván kalkulálni kell, hogy ha romlik a forint az euróhoz (svájci frankhoz, japán jenhez) képest 30%-kal, akkor 30%-kal több lesz a törlesztőrészlet. De sok esetben duplájára nőtt a törlesztés! Ennyit nem gyengült a forint semmihez képest sem! És amikor erősödött, akkor csesztek visszacsökkenteni a részleteket, inkább lenyelték a plusznyereséget!

  Az már csak hab a tortán, hogy ha csak az egyik házastárs elveszti a munkáját, már nagyon nehéz törleszteni. Márpedig pont a válság miatt sokan úgy vesztették el állásukat, hogy utána sokáig nem találtak új állást. Világos, hogy ha nincs bevétel, nem tudják a hitelt sem fizetni. Ahogy kockázati életbiztosítást kötelező kötni, hogy a bank a hitelfelvevő halála esetén is hozzájusson a pénzéhez, munkanélküli-biztosítást is köthetnének (akár határozott időre), hogy egy féléves-éves munkanélküliség ne döntse be a hitelt.

  Én annak idején lakástakarékpénztári hitelt vettem fel (4 év megtakarítás után 4 és fél év hiteltörlesztés). Ott a szerződéskötéskor le volt írva, hogy 4 évig mennyi a befizetendő összeg, majd után 4 és fél évig mennyi. EZ ANNYI IS MARAD, HA BOSZORKÁNYOK POTYOGNAK AZ ÉGBŐL, AKKOR IS. Így kéne működnie egy normál, forint alapú lakáshitelnek is.”
 • 18. aztapaszta 2011. június 23. 09:30
  „Sajnos ma Magyarországon elég sok a felelőtlen ember. A hitelt mindenki maga vette fel, hát vállalja is érte a következményeket, ha nem tudja fizetni. Szerintem a reális törlesztőrészlet max. a nettó fizetés 30-35%-a. Aki ennél többet bevállal az hülye, vagy tudja a jövő heti lottószámokat.”
 • 17. háté 2011. június 22. 23:56
  „A .idesz-maszop-szadesz-kdnp együtt a hibás, hogy hagyták a bankokat az uzsorás kamatozású hitelek kibocsátására.
  Ezalatt ezek a szemetek, fillérekért vettek fől kölcsönt, hogy utána visszategyék nagyobb kamatra, amit a bankok uzsorára kihelyeztek.
  Milliókat zsebeltek be évente ezáltal, és mindent megszavaztak a bankoknak! <moderálva.>”
 • 16. Sagittarius 2011. június 22. 23:53
  „15. tefegu 2011.06.22. 23:21
  "Amúgy a kedvenc hirdetéseim ezek a hitel mindenkinek, aktív és passzív BÁR-lista nem akadály...."

  Ahogy mondod! Én még az adósságrendező hitelt is csípem személy szerint! :-) Hogy nem sül ki a szemük! Megérdemelnének egy nyilvános kivégzést a mocskok akik a már halálba hajszolt adósokat mégjobban eladósítani, végleg lehúzni akarják!”
 • 15. tefegu 2011. június 22. 23:21
  „14. Sagittarius 2011.06.22. 22:53

  Jogos, a bankokat kihagytam...
  Elvben a család bevételének maximum 33%-a lehet a havi törlesztőrészlet. Bemegy az ember az egyik bankba, felveszi a hitelt, másnap bemegy egy másik bankba, ott is hitelt kér, s csak annyit kérdeznek, hogy van-e hitele? Mire Ő azt mondja, h nincs, s máris megadják.

  (Ez főként az áruhitelekre vonatkozik, illetve a kisebb személyi hitelekre)

  Amúgy a kedvenc hirdetéseim ezek a hitel mindenkinek, aktív és passzív BÁR-lista nem akadály.... Ezt kapásból be kellene tiltani, mivel nem azért került fel ide az ember, mert olyan pontosan törlesztett.”
 • 14. Sagittarius 2011. június 22. 22:53
  „13. tefegu 2011.06.22. 22:40

  Én pedig nem szeretem aki nem szereti O.V.-t, ám ettől függetlenül, a hitelekkel kapcsolatos elemzésed gyakorlatilag tökéletesen állja a helyét! A felelősség részben azért a Bankokat is terheli, mert pontosan ismerték ezeket az emberi gyarló tulajdonságokat, és galád-aljas módon ki is használták! Aki pedig a jelenlegi kormányt vádolja, annak nem hogy elment, de nem is volt esze! Segítséget pedig pofátlan módon ne kérjenek azok akik az elmúl 8 év talpnyalói és szavazóbázisa voltak!”
 • 13. tefegu 2011. június 22. 22:40
  „Tény,h nem szeretem O.V-t, sőt...

  De az is tény, h akik eladósodtak azok nem miattuk. Mindenki maga miatt, mert mindenki mindent hitelre vett meg, mert most azonnal kellett... (tisztelet a kivételnek, illetve van olyan, ami szükséges, s máshogy nem lehet).
  Inkább ahelyett, h hitelre vette volna az ember spórolni kellett volna...
  Nem mind1, hogy mondjuk a plazmatévét most veszem meg, vagy 2 hónap múlva? Szerintem igen... Csak, mivel a szomszédnak van, akkor most nekem is kell...

  Ezért van a sok bedőlt hitel, illetve a munkahelyek elvesztése miatt is, amit pedig a gazdasági világválságnak köszönhetünk.”
 • 12. Sagittarius 2011. június 22. 22:33
  „5. titokgyula 2011.06.22. 17:08
  "A Bank eladja a tartozásokat 3 szoros árban, és az állam ezt hagyja."

  Nem értem!!! Valaki annak idején megkérdezte Viktort, hogy: " Te Viktor, szerinted vegyek fel hitelt??"
  Mindenki ment a maga "nagy" esze után, és aki próbált ovainteni az volt irígy, összeesküvéselméletgyártó, csak rendes ember nem. Hát akkor drága feleim most miért az államtól vártok segítséget, és miért az államot akarjátok felelősségre vonni?? Ott a "nagy eszetek", azzal játszátok le!!”
 • 11. elemér 2011. június 22. 22:05
  „Nézzük reálissan a dolgokat. Egyre több banki adós él a nagyvilágban.”
 • 10. Csetneky 2011. június 22. 20:46
  „Szerintem a nem fizetés nem biztos, hogy jó megoldás. sőt, szinte biztos, hogy nem jó.”
 • 9. bojtár 2011. június 22. 20:44
  „Ez hazugság egyre kevesebb a munkanélküli egyre jobban élünk mint tavaly a kormány amit igért szinte mindet teljesített köszönjük is nek.köszi orsos viktor vezérünk csókoljuk a kezedet”
 • 8. asvel 2011. június 22. 19:47
  „Az ilyeneket, mint az itt nyilatkozó Kovács úr kellene messzire elzavarni!!!
  Még mindig azzal hitegeti az embereket, hogy ne fizessetek, úgyis elengedi a bank a tartozást!!!
  Aztán meg ha bedőlnek, a nevükben veri az asztalt!”
 • 7. janika 2011. június 22. 17:24
  „moderálva”
 • 6. tonybacsi 2011. június 22. 17:20
  „Sétáltam a kocsma felé,,,2erős bankár csavargatta a kezem,hogy vegyek fel hitelt.
  Na igy tőrtént!!!”
 • 5. titokgyula 2011. június 22. 17:08
  „A Bank eladja a tartozásokat 3 szoros árban, és az állam ezt hagyja.”
 • 4. senkialadár 2011. június 22. 16:19
  „jó hát ezen ki lepődik meg? és ez csak rosszabb lesz innen nincs vissza út már,pár évtized maximum és nekünk annyi”
 • 3. janika 2011. június 22. 16:13
  „"Az ügyfélkör bővítésére jellemző példa, hogy az új kuncsaftoknak azt mondták, hogy nem uzsorára adnak kölcsönt, a visszafizetésnél viszont már közölték, hogy muszáj rárakniuk a kamatot, mert ők sem tudnak miből megélni"
  El tudom képzelni, ha efféle bíróság elé kerülnek a "deviza-alapú" hitelfelvevők, akik e rendszer miatt nem képesek fizetni a tározásaikat!
  Lehet, hogy a bedőlt fizetni nemképes adósokból is csalókat kreálnak! Mert, akkor már a bírók ítéleteire büntetés (mutyi is) és az APEH kasszírozhat, vihet mindent ami mozdítható a lebetapasztott együtt! Fellendülhet az ócskapiac is.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-hulladék: Gyűjtse össze, adja le!

A szelektív gyűjtésnek ma már rendkívül fontos része az elektromos- és elektronikai hulladékok… Tovább olvasom