Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Egyre több az egészségtudatos vásárló a megyében is

A magyar lakosság kezdi felismerni az egészségmegőrzés fontosságát. Egyre többen költenek inkább egészséges élelmiszerre és gyógyhatású termékekre, mint gyógyszerre. Az egészségtudatos gondolkodásból a bio- és gyógynövényboltok profitálhatnak.

A magyar lakosság közel fele ma már befektetésnek tekinti az egészségre költött pénzt, s jelentős összegeket áldoz egészsége megőrzésére és visszaszerzésére – derült ki a GfK Hungária és a TÁRKI Egészséggazdasági Monitor felméréséből.

A vizsgálat rámutatott: egyre nagyobb szerep jut az alternatív egészségügyi megoldásoknak.

Bár a lakosság 48 százaléka hisz a tudományos orvoslásban, s 44 százalékuk biztos abban, hogy a receptre felírt gyógyszerek a leghatékonyabbak, közel ugyanennyien (38 százalék) vannak azok is, akik inkább a természetes gyógymódokat választják, 24 százalék pedig elsősorban az alternatív gyógymódot (homeopátia, a fény- és színterápia) részesíti előnyben.

Az egészségtudatos életmód térnyerését mutatja: a lakosság 35 százaléka hajlandó többet áldozni az egészségesnek mondott termékekért – olvasható a 3000 ember megkérdezésével készült országos, reprezentatív felmérés értékelésében.

Kurdiné Major Szilvia bioboltban dolgozik. Tapasztalata szerint egyre többen próbálnak egészséges életmóddal tenni egészségükért. Fotó: Krizsán Csaba
Kurdiné Major Szilvia bioboltban dolgozik. Tapasztalata szerint egyre többen próbálnak egészséges életmóddal tenni egészségükért. Fotó: Krizsán Csaba


Az egyik győri biobolt gyógynövény- és táplálkozási tanácsadója, Kurdiné Major Szilvia is azt tapasztalja, hogy egyre több az egészségtudatosan élő ember, egyre többen keresik a gabonaféléket, a biogyümölcsöt és -zöldséget, a vitaminokat, a gyógynövényeket és -teákat, az immunerősítőket, a különböző olajokat, gombákat és ásványokat.

– Évről évre magasabb a vevőszám, mind többen vélik úgy: "megelőzni könnyebb a betegséget, mint kezelni". A preventív céllal érkezők mellett sok beteg is jön, akikről az orvosok lemondtak, s úgy gondolják, nincs más lehetőség, ezért kipróbálják az életmódváltást – mondta a diplomás parapszichológus.

Az egészséges életmódra szavaztak a Kisalföld által megkérdezettek is.

"Inkább többet költök egészséges élelmiszerre, mint hogy gyógyszert szedjek. Az egészségtudatosságnak köszönhetően a családban ritkán van beteg" – nyilatkozta Bana Bernadett. Riczu Judit szerint fontos, hogy a kozmetikumokban, ételekben ne legyenek káros, vegyi anyagok.

"Van egy mondás, miszerint azzá leszünk, amit megeszünk, s úgy gondolom, ez teljes mértékben igaz" – vélekedett.

Hencz Ildikó és fia, Tibor vegetáriánus, náluk a húsmentes étel is az egészségmegőrzés része, de ennél többet tesznek a betegségek elkerüléséért: "Nem tartom jónak a vegyszerezett ételeket, mindenből próbálok biót venni.

Szerintem ennek köszönhető, hogy minket elkerülnek a járványok, nem is tudom, mikor volt valamelyikünk utoljára beteg" – mondta az édesanya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától lehet ˝csak˝ katolikus

Megoldódott a katolikus püspöki konferencia által felvetett gond: a népszámlálási kérdőív internetes… Tovább olvasom