Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Egyre több gyermek próbálja ki a drogot

Többféle veszély leselkedik a kamaszokra nyáron. A vakáció idején kevés a kötöttség, nagyobb ereje lehet a bandaszellemnek, ami alkalmat kínál a kábítószer kipróbálására, ezért „No Drog!” címmel kortárs segítő tábort hirdetett a Győri Rendőrkapitányság.
illusztráció
A bűnmegelőzési alosztály munkatársai a 7–8. osztályosokat várták a győrújbaráti BM-üdülőbe. A program nemcsak a közelmúltban elvégzett felmérések és statisztikák okán érdemelt kiemelt figyelmet, hanem azért is, mert a szakemberek szerint a kábítószer-használók életkora kitolódik, azaz sok, szinte még gyermekkorú gyújt rá az első füves cigire vagy nyúl a szipuszacskóhoz.

Sokan a szipuval kezdik

 „ Senki nem születik drogosnak, ám ismert a genetikai kódoltság, a sajátos idegrendszeri-lelki alkat, az élménykeresés, ami nem az extrém sportban vagy másban ölt testet, hanem például a kábítószer-használatban."
A felső tagozatos diákok megdöbbentő adatokat hallottak dr. Horváth Évától, a győri Támasz Drogambulancia orvosától. A doktornő elmondta, hogy egyre több a gyermekkorú kipróbáló és a rendszeres kábítószer-fogyasztó Győrben és környékén.
– A legfiatalabb kliensem három éve fogyasztó és sajnos már anyagfüggő – sorolta Horváth doktornő.
– A folyamatos tiltást nem tartom célravezetőnek. Sokkal fontosabb, hogy a fiatalok megismerjék, mit tehet velük a drog, hogyan teheti tönkre a maguk és a családjuk életét.

Sokan a szipuval kezdik és később váltanak Extasyra, fűre vagy más anyagra. A banda- vagy a csapatszellem szintén meghatározó és a szakember szerint az utóbbi években többszörösére nőtt a kábítószer-használók száma.

Misztifikált heroin

Minden anyag csinálhat függőséget, bár a drogban utazók előszeretettel hirdetik a kemény és a lágy drogok közti különbséget. Horváth Éva a pszichikai függést mindennél erősebb „utóhatásnak" tartja. A fű éppolyan veszélyt jelenthet, mint a heroin, utóbbit csupán azért misztifikálják, mert a „hercsi" rövid idő elteltével is súlyos gerinc- és csontfájdalmakat okozhat. A függőségben szenvedő beteg bármire képes, hogy a „napi" adagját megszerezze.

Bizalom a családban

– Minden gyereknek meg kell adni a bizalmat a családban – véli a drogambulancia orvosa, aki rendkívül fontosnak tartja az ilyen jellegű fejtágítókat, legyen annak kerete előadás vagy épp nyári tábor. A gyerekekkel beszélgetni kell. – Partner lehet ebben az egyik vagy a másik szülő, netán nagyobb testvér, akivel jót lehet vitatkozni, s aki végighallgatja a fiatal véleményét, problémáját.
Kaliba Edit százados, a Győri Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője a kortársképzés jelentőségét abban látja, hogy a fiatalok hitelesebben és őszintén mesélnek társaiknak a táborban hallottakról. Az idei program kuriózumát mindenképpen az jelentette, hogy egy több éve függő, ám Horváth doktornő segítségével leszokott és „tiszta" fiatal pár számolt be arról a nehéz időszakról, ami számukra a függőséget, az anyagi és lelki ellehetetlenülést, valamint a fizikai fájdalmakat jelentette. Életüket újra tudták kezdeni, s bíznak benne, hogy tapasztalataik megosztásával mások is okulnak ebből.

Kapcsolódó cikkek >>

17 éves drogterjesztőt fogtak el a rendőrök (2003-06-18) >>
15 millió forint értékű drog a pótkerékben (2002-07-08) >>
A drog elért Csornára (2003-03-02) >>
A drog mindnyájunk ellensége (2002-05-22) >>
A drogokról (2003-06-13) >>
A kábítószer hatásai (2003-05-07) >>
A marihuana csak a kezdet (2003-01-31) >>
Drog a gyermekruhákban (2002-12-19) >>
Drog a kerékben, cigi a padló alatt (2003-04-07) >>
Drogdílerek (2002-11-20) >>
Droggal bukott le a csornai rendőr (2003-02-17) >>
Drogos iskolások (2003-07-06) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő a gyorsaság

Július 6-án másodszor került sor a szabad tűzön készített ételek versenyére és a szakácspárbajra. A… Tovább olvasom