Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Egyre szennyezettebb a Rába

Szentgotthárd - MTI
A Rába mentén lévő osztrák bőrgyárak termelésének csökkentését, szükség esetén átmeneti üzemszünetét kezdeményezte Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter osztrák kollégájánál.

Fodor Gábor a Rába szentgotthárdi duzzasztójánál tartott sajtótájékoztatóján kedden elmondta: a termelés visszafogását addig tartja szükségesnek, amíg a teljes körű szűrést nem valósítják meg.

Álláspontja szerint a lépést az indokolja, hogy a legfrissebb vízminőségi elemzések szerint a 2003 áprilisában mért érték közel háromszorosára növekedett a bőrgyárak által használt, a habzásért felelős cserzőanyag mennyisége a folyóban.

„Szeretném világossá tenni, az a célunk, hogy betartassuk azt a megállapodást, amelyet nyáron kötöttünk az osztrákokkal" – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: a megállapodás jelentős fordulatot eredményezett a két ország kapcsolatában és a Rába ügyében is, de szavai szerint senki sem ülhet a babérjain, azonnal jelezni kell, ha szennyezést tapasztalnak.

A mérések szerint háromszorosára növekedett a bőrgyárak által használt, a habzásért felelős cserzőanyag mennyisége a folyóban.

„Az osztrák fél nem a megállapodás betűjének megfelelően járt el, hiszen nem tájékoztattak bennünket arról, hogy komolyabb szennyezés érkezik a folyón, és nem tudunk arról sem, hogy milyen szankciót szabtak ki a szennyezőkre" – mondta.

Fodor Gábor elmondta azt is: kezdeményezte a Rába-akciócsoportok azonnali találkozóját, szavai szerint erre a találkozóra már csütörtökön sor kerül.

„Kezdeményeztem azt is, hogy a magyar–osztrák határvízi bizottság üljön össze, hiszen ennek a bizottságnak a feladata az, hogy a megállapodás betartásán őrködjön – mondta. A határvízi bizottság ülésére várhatóan február 20-án kerül sor.

Fodor Gábor leszögezte: ha az újabb tárgyalások után azt látja, hogy továbbra is nyitva maradnak kérdések és az osztrák fél „nem tartja be, nem veszi komolyan a megállapodást", akkor kezdeményezni fogja a bőrgyárak bezárását.

A szakminiszter kitért arra, hogy Ausztria komoly lépéseket tett az utóbbi hónapokban a Rába tisztaságának helyreállításáért, az osztrákok már elismerik a felelősségüket.

„Osztrák pénzből, osztrák felelősséggel folyamatosan történnek a megállapodás szerinti lépések, tehát a szűrők beszerelése, az erőmű bezárása, csakhogy a megállapodás másik részét is be kell tartani, azt, ami a szankciók kiszabására és a tájékoztatásra vonatkozik" – fejtette ki Fodor Gábor.

Olvasóink írták

  • 3. rolesz600 2008. február 07. 10:10
    „Úgy gondolom ebben a témakörben is látszik illetve jól mérhetö a Magyar állam errősége. én már szinte idejét nem tudom megmondani mikori probléma is ez valójában. De tény a rába vizében már jó ideje nem merek fürdeni. amúgy mellesleg megjegyezném amig mindenki csak felszólalgat meg fenyegetőzik addig nem fog történni semmi sem gondolom ennek a bőrgyárnak kiválló lobbistái lehetnek hogy eddig tudják húzni ezt az ügyet, én adnék nekik egy magyar állampolgárságot és szivesen látnám őket a környezet védelim miniszter helyén talán akkor nyerhetünk de amig itthon mindenki titokban meggazdgszik és utáána ki áll a nyilvánosság elé szét tett karokkal, addig bizony ici pici országunkban nem fog megmozdulni semmi sem az előre haladás érdekében”
  • 2. teloka 2008. február 06. 21:03
    „Mióta is folyik ez a huzavona környezetvédelmi miniszter? És ezek a dolgok nem csak itt folynak, folynak és folynak. Szemetet hoznak be illegálisan, a Tiszába öntik a szemetet vagy más folyadékot ami lefolyik hozzánk vagy a Dunába öntik a környezetre veszélyes folyadékot és tönkre teszik az állatvilágot és még amiről nem tudunk? Mi folyik Magyarországon? Tudja mindenki, hogy diplomáciával kell ezeket a dolgokat elrendezni, de hol a látszata? Ezeket a felesleges pénz kidobásokat a mi rovásunkra hasznosítják mások, csináljanak már valami kézzel foghatot vagy látszatot!!!”
  • 1. Cseter János 2008. február 06. 17:52
    „Meg kellene itatni az Osztrák hatóságokkal! Persze, ahhoz tökös Magyar vezetőség kellene, nem csak kuncsorgó nyálverő okoskodó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárhatnak üzleteket a diákok érdekében

Győr-Moson-Sopron - Több helyen jártak tavaly a fogyasztóvédelmi hatóság emberi megyénkben, de… Tovább olvasom