Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Egyre rosszabb az időseknek

Megye - A válság, az áremelések és a 13. havi nyugdíj megvonása a családok mellett egyre nehezebb helyzetbe kényszeríti az időseket is. Erre mutat rá az a tanulmány, amely az Idősügyi Tanács megbízásából készült, s ugyenez a szervezet – e témában – a megyei közgyűlés együttműködését is kéri.
Zsámbokiné Buday Anna, az Idősügyi Tanács elnöke ismertette a visszaérkezett 321 kérdőív elemzését, amely általánosságban tartalmazza, hogy a nyugdíjasok nehezen viselnek el bármilyen további megszorítást. Sokan már most is a létminimum alatt élnek, s létfenntartásuk érdekében kénytelenek lemondani lakásuk karbantartásáról, gyakran még a szükséges gyógyszereikről is. A kormány nem készít hatástanulmányokat döntései előtt, a szociális problémák megoldását egyszerűen az önkormányzatokra hárítja, azok pedig források nélkül egyre inkáb tehetetlenek.

Az Idősügyi Tanács szerint a reformokhoz szükséges forrásokat először a kormányzati kiadások lefaragásával kellene előteremteni. A 13. havi nyugdíj tervezett megvonása helyett a szervezet visszafogná az ésszerűtlen állami kiadásokat és feledné a korrupciót. A szervezet kidolgozta javaslatát a Megyei Gazdasági és Szociális Együttműklödés megvalósítására és kéri a közgyűlést, hozza létre azt. Ez a fajta együttműködés többek között segítené a gazdasági-társadalmi stabilitást, a döntéshozók felé javaslatokat fogalmaz meg, feltárja a fejlesztési lehetőségeket és lehetséges forrásokat, s alkalmas lehet a tapasztalatcserére.

Olvasóink írták

 • 8. PrettyWoman 2009. április 23. 17:54
  „Most gonosz leszek. Biztos rossz, ha valamit elvonnak, amit eddig adtak. De ha választani lehet, én sokkal inkább sajnálom azokat az embereket, akik a munkahelyüket vesztették el és családot kell fenntartaniuk. A nyugdíj, ha kevés is, de van, és soha nem vehetik el. Egy munkahely, fizetés pedig bármikor ugrik.”
 • 7. CHYRASSA 2009. április 23. 10:02
  „kinek is jó itt?az adocsaloknak,bünözöknek,egyszerü embert megfojtják a megszoritásokkal.szia Blaze,pusz a családnak,kislányodrol van kép már?))))”
 • 6. dr73 2009. április 23. 07:21
  „de legalább van jövedelmük....
  gondjuk meg egy szál se,
  és mindegyik fideszes.”
 • 5. blaze 2009. április 22. 22:12
  „A melósoknak meg egyre jobb. Vagy csak velük nem törődik senki?”
 • 4. Eüdolgozó 2009. április 22. 22:04
  „Az ország meg van mentve... http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/04/18/az_orszag_meg_van_mentve_tobbszorosen/”
 • 3. jockey 2009. április 22. 21:47
  „Valóban undorító a nyugdíjasok kifosztása! Viszont minden nyugdíjas elgondolkozhat ezek után, kire szavaz majd, ha egyáltalán elmegy szavazni. Ugyanis azt nem szabad elfelejteni, az a kormány juttatta ide, ebbe a csődbe az országot, melyet nagyrészt a nyugdíjasok szavaztak hatalomra. Tehát lehet gondolkozni, azután majd jövőre dönteni!”
 • 2. miamanó 2009. április 22. 20:00
  „Igen, már régen be kellett volna építeni ezt az összeget a a nyugdíjba...

  Nagyon aranyos próbálkozás, vagyis annak megfogalmazása, hogy a kormányzati kiadásokat kellene lefaragni, meg meg kéne szüntetni a korrupciót. Csak éppen akinek ez lenne a feladata, hogy is monndjam... enyhén szólva érintett lenne az ügyben.

  Azért elképesztő, hogy emberek végigdolgozzák az életüket (én most történetesen a szüleimről beszélek), nagy nehezen öszekuporgatnak egy kicsi szar panelllakásra, és naivan azt gondolják mindeközben, hogy majd békésen eléldegélnek ott a nyugdíjas éveikben. Ehelyett majdhogynem a társadalom nem kívánatos tagjainak minősítik őket, és nyomorogniuk kell... Egyszerűen összeszorul a szívem, amikor látom a kétségbeesett tanácstalanságukat, és ami a legrosszabb az egészben, hogy én sem tudok segíteni rajtuk. Mert engem is ugyanúgy sulytanak a "válságkezelő" intézkedések, és örülök, ha nem halok éhen :( Rohadt egy világ ez :(

  Alapjaiban véve nem vagyok egy rosszindulatú valaki, de nem bánnám, ha az ilyen gordonkák szülei is belekóstolhatnának egy kicsit egy magyar átlagnyugdíjas életébe... Persze őket ez a veszély nem fenyegeti. Ennyit az egyenlő teherviselésről... Szemetek.”
 • 1. pampus 2009. április 22. 19:26
  „Az idős ügyi tanács csupán a bőség asztalánál a morzsa söprögetők! ha valóban képviselnék a kifosztott nyugdíjasokat, akkor már rég be étethették volna a nyugdíjba a13.havi nyugdíjat! Szerintem még a hírhedt Pató Pál is gyorsabban gondolkodott mint e "nyugdíjas képviselet" ebben az országban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetség nap igazi talentumokkal

Győr - Idén mintegy 160 diák vesz részt a győri Talentum Műhely munkájában. Pszichológus… Tovább olvasom