Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Egyre nő a horgászbánat

Tavasz óta a gyirmóti horgászfalunál a helyzet változatlan. A vizet zöld szőnyeg, békalencse fedi.
Akárcsak a békalencse a gyirmóti horgászfalunál a Holt-Marcalon, úgy terjed a széthúzás és az ellenségeskedés az ott halászati joggal rendelkező egyesületben. Összefogva talán megbirkóznának a tagok a pecázást akadályozó „zöld szörnnyel", de ez tavasz óta csak álom.

Tavasz óta a gyirmóti horgászfalunál a helyzet változatlan. A vizet zöld szőnyeg, békalencse fedi, az pedig a pecázást, sokak kedvelt hobbiját akadályozza. Erről már többször írtunk: július 5-én Megküzdenek a zöld szörnyeteggel, augusztus 7-én Pusztuló paradicsom címmel. Az újbóli cikket az indokolta, hogy a Magyar Vagon- és Gépgyár Horgászegyesület, amelyhez a gyirmóti horgászfalunál levő víz, a Holt-Marcalnak ez a szakasza tartozik, a minap összejövetelt tartott.

Várnai Jenő egyesületi elnök elmondta: a tagok egyharmadának akarata kell a rendkívüli közgyűléshez, ami a tisztújításról határozhatna. Ám ezt csak a horgászok egyötöde kezdeményezte. A vezetőváltó hangulatot érző vezetőség maga döntött úgy, hogy összehívja a rendkívüli közgyűlést és azon a békalencsével összefüggő gondokról, azok ügyintézéséről és a halgazdálkodásról tájékoztatta a megjelenteket. A tisztújítás nem került napirendre.

A megoldás pedig azóta is várat magára, mióta utoljára írtunk a pecások bánatáról (A békalencse miatt nincs béke – Kisalföld, 2004. szeptember 29.). A szakvélemények nem egyértelműek, az igazi, hosszú távú megoldás, a kotrás mintegy kétszázmillió forintba kerülne. A tulajdonviszonyok tisztázása még folyamatban van. Az önkormányzattól a szakasz tulajdonjoga még nem került át az államhoz, amelytől a horgászegyesület a használati jogot bérli.

Még mindig nem tudni, mikor lehet újra horgászni. Várnai nem tagadta, hogy emiatt a dühösebb felszólalók lemondásra szólították fel. Indulatos hangulat alakult ki a több mint ötszáz tagból megjelent 135 horgász között. Az elnök tudja, hogy sokan őt okolják a békalencsebaj miatt, de nem ő tehet róla. Januárban pedig, mikor az ötévenkénti tisztújításra mindenképp sor kerül, nem vállalja a jelölést, s nem a békalencse miatt döntött így.

Azt viszont leszögezte: a tagságról sok mindent elárul, hogy mikor közösen kellett volna eltakarítani a víz felszínéről az összefüggő zöld növényzetet, alig akadt önkéntes.

Szalai Ferenc, aki többször is hozzászólt a közgyűléshez, elégedetlen a vezetőség tevékenységével és a tájékoztatásával is. P is belátja, hogy nagy az egyesületben a széthúzás, és kevesen igyekeztek összeszedni a békalencsét, de szerinte mindennek az oka összefüggésben van a vezetőség viselkedésével. Elkeseríti, hogy a négyórásra nyúlt rendkívüli közgyűlésen a takarítás ügyében semmiféle konkrét elhatározás nem született. Így félő, hogy tovább romlik helyzet, a horgászok nem hódolhatnak hobbijuknak, s a part menti telkek, házak értéktelenné válhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vinasz jobb, mint a só?

Tavalyelőtt még elsősorban vinasszal, a múlt télen pedig sóval történt a győri utak csú-… Tovább olvasom