Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Egyre kevesebb gazdára váró kutya van a bőnyi telepen

Bőny–Győr - Tovább fogynak a kutyák és macskák a Csizmás Kandúr Alapítvány bőnyi székhelyén, amelynek vezetője rejtélyes körülmények között eltűnt. Az állatokat komoly összefogással mentik.
Folyamatosan jelentkeznek az örökbefogadók Bőny-Szőlőhegyen, ahol önkéntesek gondozzák a Csizmás Kandúr Alapítvány állatotthonának megmaradt lakóit. Szerencsére egyre kevesebbet: a több mint hetven gondozott kutyának már több mint a fele otthonra talált.

– Döbbenetes, milyen mértékű az összefogás! Volt olyan kutyabarát, aki egyszerre hat állatot fogadott be, s nagyon sokan érdeklődtek. Mára többnyire nagy testű kutyák maradtak, amelyek ugyan barátságosak, de a méretük miatt nem tudja bárki befogadni őket – tájékoztatott az állapotokról Brucknerné Vad Virág, az alapítvány titkára. Örömmel számolt be arról is, hogy az utóbbi egy-két napban megnőtt az érdeklődés a macskák iránt is, belőlük 30–40 élt a telepen.

Az örökbefogadás nemcsak Bőnyön, hanem a győri Emberek az Állatokért Alapítvány Pápai úti menhelyén keresztül is folyik. A győriek Eva Rhodes, a Csizmás Kandúr vezetője eltűnésének hírére – őt jelenleg keresi a rendőrség – azonnal az elhagyott kutyák segítségére siettek, a győri menhelyre szállították például a kölyökkutyákat és -macskákat, amelyeknek ideiglenes elkülönítő kenneleket alakítottak ki. Pedig a helyük szűkös, az engedélyezett 85 kutyára szóló „keret" mindig tele van. A helyzet hamarosan változhat, a héten ugyanis megkezdődhet tizenegy új, nagyméretű kennel építése – ezek 25 további kutyának adnak helyet –, s ezután létszámbővítésre kérnek engedélyt a hatóságoktól.

Hogy mi lesz azokkal a bőnyi kutyákkal, akik senkinek sem kellenek, egyelőre nem tudja a Csizmás Kandúr Alapítvány titkára. „Most az a fontos, hogy minél több állatot biztonságban, jó helyen tudjunk" – mondja. Ezen tucatnyi önkéntes dolgozik, ők látják el a Bőnyön hagyott állatokat, s fogadják az érdeklődő örökbefogadókat is.

Aki szívesen befogadna egy (vagy több) elhagyott kutyát vagy macskát a menhely(ek)ről, Brucknerné Vad Virágnál (20/411- 7146), vagy a győri állatmenhelyen (hétfőtől szombatig 14–17 óra, vasárnap 9–11 óra között) érdeklődhet.

Olvasóink írták

 • 18. mulli 2008. október 10. 06:21
  „Nekem 2 kutyusom is van,abból az egyiket én is az út széléről szedtem össze 3 évvel ezelőtt,mert a gazdája kitette.Kb 8 hetes lehetett.A szomorú az,hogy emberek tucatjai képesek ezt megtenni minden lelkifurdalás nélkül.
  Sajnos én már nem tudok befogadni egyet sem.De azoknak üzenem,akiknek esetlegesen van módjuk rá,hogy ezek a kutyusok a legszeretetre méltóbbak és nagyon hálásak egy kis szeretetért,simiért...”
 • 17. tényszerű 2008. október 02. 20:49
  „2008.10.02

  MA VÁLTOZATLANUL NEM FOGADOTT BE SENKI ÁLLATOT!

  "Napi feladat 2008. október 3-ra, péntekre
  A menhelyre péntek délután kb. 15.00 - 17.00 óráig megy ki 2 önkéntes takarítani és etetni. Mivel már csak 1 fix önkéntes gondozó van, kérjük a régi önkénteseket, hogy vegyenek részt aktívan a munkában. Kutyákat és cicákat is ekkor lehet vinni a menhelyről. Nagyon fontos az állatok mielőbbi elhelyezése! Pénteki napon 15.00-tól Albert Szilvi (tel: 30/437-7938) lesz az állat kiadó, nála lehet érdeklődni kutyák és cicák után telefonon. Mai napon sajnos egyetlen állatot sem vitt el senki. :( FONTOS! A győri menhelyen telt ház van kutyákból és cicákból, onnan is lehet elvinni állatokat. A győri menhely felszabadult helyeire lehetne behozni kutyákat és cicákat Bőnyből. Előreláthatólag szombaton reggel 9.00-től várjuk a leendő gazdikat és gondozókat."

  Forrás: www.csizmaskandur.hu”
 • 16. tényszerű 2008. október 01. 20:40
  „2008.10.01

  MA SZINTÉN NEM TALÁLT GAZDIRA EGYETLEN ÁLLAT SEM!

  "Napi feladat 2008. október 2-re, csütörtökre
  A menhelyre szerdán délután kb. 15.00 - 17.00 óráig megy ki 2 önkéntes takarítani és etetni. Mivel egyre kevesebb a gondozó, kérjük a régi önkénteseket, hogy vegyenek részt aktívan a munkában. Kutyákat és cicákat is ekkor lehet vinni a menhelyről. Nagyon fontos az állatok mielőbbi elhelyezése! Csütörtöki napon 15.00-tól Albert Szilvi (tel: 30/437-7938) lesz az állat kiadó, nála lehet érdeklődni kutyák és cicák után telefonon. Mai napon sajnos egyetlen állatot sem vitt el senki. :( FONTOS! A győri menhelyen telt ház van kutyákból és cicákból, onnan is lehet elvinni állatokat. A győri menhely felszabadult helyeire lehetne behozni kutyákat és cicákat Bőnyből.
  Előreláthatólag szombaton reggel 9.00-től várjuk a leendő gazdikat és gondozókat."

  Forrás: www.csizmaskandur.hu”
 • 15. tényszerű 2008. október 01. 12:19
  „Kedves jamal!

  Bichone keveréket nem nagyon fogsz a menhelyen találni. Az ilyen kutyákat ritkán dobják ki, pláne kölyköt. Azért nézz körül, hátha megteszik egy másik. Az egészen pici kölykök még karantén alatt vannak, mert még nem fejezték be oltási proramjukat.

  Igen, a friss honlap (galéria) az, amit macskusz45 írt. Sok sikert!”
 • 14. macskusz45 2008. október 01. 10:33
  „Jamal a pontos internetcím:
  http://gallery.site.hu/u/Gyorimenhely/

  Az előbb megadott már réges-régen nem működik, csak az illetékes nem hajlandó eltüntetni.”
 • 13. Pille 2008. október 01. 10:12
  „menhely.fx3.hu, azt hiszem. De ha a google-n rákeresel, kiadja!”
 • 12. jamal 2008. október 01. 09:48
  „Van a Győri menhelynek honlapja? Amin meg lehet nézni az állatokat! Nálunk már van kutya is és cica is! De csak kölyköt tudnánk befogadni abbol is picur testüt! Egy bichone keverékre gondoltunk! Vagy valami hasonlo!”
 • 11. tényszerű 2008. szeptember 30. 22:22
  „2008.09.30

  MA ISMÉT NEM CSÖKKENT AZ ÁLLATOK SZÁMA!!!

  "Napi feladat 2008. október 1-re, szerdára
  A menhelyre szerdán délután kb. 15.00 - 17.00 óráig megy ki 2 önkéntes takarítani és etetni. Mivel egyre kevesebb a gondozó, kérjük a régi önkénteseket, hogy vegyenek részt aktívan a munkában. Kutyákat és cicákat is ekkor lehet vinni a menhelyről. Nagyon fontos az állatok mielőbbi elhelyezése! Szerdai napon 15.00-tól Albert Szilvi (tel: 30/437-7938) lesz az állat kiadó, nála lehet érdeklődni kutyák és cicák után telefonon. Mai napon sajnos egyetlen állatot sem vitt el senki. :( FONTOS! A győri menhelyen telt ház van kutyákból és cicákból, onnan is lehet elvinni állatokat. A győri menhely felszabadult helyeire lehetne behozni kutyákat és cicákat Bőnyből. Palika is még várja gazdiját, nagyon kellene neki!"

  Forrás: www.csizmaskandur.hu”
 • 10. jamal 2008. szeptember 30. 11:47
  „Szomorú ,hogy egy ekorka országban ennyi menhelyre van szükség,és,hogy aki megtehetné az nem segit! Aki ad az a kevésböl ad! És igen az önkénteseket is nagy tisztelettel kell megemliteni! Én szivesen fogadnék be kutyust,hisz már volt egy A Bőnyi menhelyröl aki sajnos nem birta a petárdákat és egy este megszököt,sajnos azota se halotunk róla! Most van 3 kutyus és 2 macska vagyis 3 macska,mert egy hete megszületet goliát! De ha anyagilag megengedhetném,gondolkodás nélkül magamhoz venék még egy kutyust!”
 • 9. kutyás 2008. szeptember 29. 21:09
  „Nagyon kedves, szép cicák, kutyák vannak még! Elfacsarodik az ember szive, hogy ezek az állatok, akik hónapok - netán évek - óta pár négyzetméteren, saját koszukban élnek, embert alig látva, milyen ős-bizalommal fordulnak hozzánk, amikor etetjük őket. Sokszor nem is a kajára rontanak rá, fontosabb, hogy kicsikarjanak egy kis simogatást.
  Aki teheti, és aki rajongó szeretetet kivánna magának, menjen és válasszon társat. Nem baj, ha most girhes vagy loncsos - a szemeket kell figyelni. Már csak nagytestű kutyák vannak, de mind megérdemli, hogy végre megtalálja őt valaki. És a cicák is - mind karakter. Én befogadtam egy kidobott kutyát, áltatva magam, hogy "csak mig meggyógyitjuk"... hát itt van, itt alszik a lábamnál. Örülök neki minden nap.”
 • 8. tényszerű 2008. szeptember 29. 21:04
  „MA EGYETLEN ÁLLAT SEM KERÜLT GAZDÁHOZ!

  Forrás: www.csizmaskandur.hu

  "Napi feladat 2008. szeptember 30-ra, keddre
  A menhelyre kedden délután kb. 15.00 - 17.00 óráig megy ki 2 önkéntes takarítani és etetni. Mivel egyre kevesebb a gondozó, kérjük a régi önkénteseket, hogy vegyenek részt aktívan a munkában. Kutyákat és cicákat is ekkor lehet vinni a menhelyről. Nagyon fontos az állatok mielőbbi elhelyezése! Keddi napon 15.00-tól Albert Szilvi (tel: 30/437-7938) lesz az állat kiadó, nála lehet érdeklődni kutyák és cicák után telefonon. Mai napon sajnos csak egyetlen látogató volt de ő sem vitt el senkit. FONTOS! A győri menhelyen telt ház van kutyákból és cicákból, onnan is lehet elvinni állatokat. A győri menhely felszabadult helyeire lehetne behozni kutyákat és cicákat Bőnyből."”
 • 7. ebure 2008. szeptember 29. 15:39
  „Közelebb állna a valósághoz, ha a cikk így kezdődött volna:

  Még mindig 28 kutya és vagy 30 macska várja megmentőjét a bőnyi telepen. A kevés, még kitartó önkéntes - többnyire a győri menhely saját önkéntesei - már nehezen bírják két menhely egyidejű ellátását. Váltásukra is nagy szükség lenne, de még inkább a még meglévő kutyák és macskák biztonságba való elhelyezésére. Aki teheti, kérjük, segítsen kétkezi munkájával, és elhelyezéssel! Már a hétvégére hideg és esős idő várható, ami tovább nehezíti az önkéntesek dolgát. Néhányan már megfázásos betegséggel küzdenek. Várjuk a felmentő csapatok jelentkezését és legalább 60 befogadóét a még várakozó állatok számára!”
 • 6. Kardos Szilvia 2008. szeptember 29. 12:42
  „Hogy mennyit árthat egy rosszul megfogalmazott cikk egy amúgy is nehéz ügynek, ahhoz álljon itt egy nemrég kapott levélből egy részlet:

  Kérjük, aki tud, segítsen az állatok elhelyezésében, mert az önkéntesek (össz. 4-5 ember) másfél hete ingáznak Győr és Bőny között, és szellemileg, fizikailag egyaránt túlterheltek. Egyre nehezebb megoldaniuk, hogy a 130 kutya és 20 macska ellátása után Bőnybe is kiutazzanak minden nap ellátni az állatokat. Ráadásul sajnos hiába visznek el 1-2 állatot naponta, ha a felelőtlen, nemtörődöm embereknek köszönhetően nem csökken a létszám. Múlt héten 2 kutyát adtak le Bőnyben azzal a kijelentéseel, hogy az út szélén fogják kidobni, ha nem veszik át (az egyik egy anyakutya volt a kölykeivel, őket azóta elvitték) és a győri menhely kapuján is folyamatosan dobálják be éjszaka az állatokat. Egyszerűen nincs hová tenni ennyi kutyát és macskát, és lassan beköszönt a hideg is.

  Ráadásul a helyi sajtóban ma megjelent cikk többet árt az ügynek, mint használ.

  Nagyon-nagyon köszönjük mindenkinek, aki eddig segített! Akár élelemmel, akár egyéb módon.
  Kérjük, aki még el tudna helyezni állatot, jöjjön! Nagyon szeretetreméltóak és kedvesek.

  2008.09.29.

  És most nézzen magába mindenki, aki ahelyett, hogy enyhítené a szerencsétlen, erejükön felül teljesítő önkéntesek munkáját, az még rájuk dob egy lapáttal és érzelmileg zsarolja őket a szokásos "akkor kidobom őket itt!" felkiáltással. Nézzen magába és szégyellje mélyen magát. Már, ha van benne még emberi érzés maradvány. Bár, ha lenne, ilyet eleve nem tett volna.

  A tisztelt médiát pedig arra kérném, hogy ha segíteni nem tud, akkor legalább ne ártson egy olyan ügyben, amely nekik inkább csak szenzáció, míg másoknak a mindennapok nyomorúsága...

  Köszönettel:
  Kardos Szilvia”
 • 5. macskusz45 2008. szeptember 29. 10:04
  „Hát igen, aki nyomon követte az állatok további sorsát, az azt is tudja, hogy eredetileg nem 40 cica volt a menhelyen, hanem legalább 60-70, és még később is kerültek elő. Jelenleg 29 kutya és ugyanennyi cica vár még örökbefogadóra és még a hideg idő beállta előtt jó lenne biztonságban tudni őket. Tehát továbbra is kérjük, aki tud, fogadjon be belőlük.”
 • 4. Harcona Marcos 2008. szeptember 29. 09:47
  „A cikk jó példája annak, hogy egyetlen címmel is lehet ártani az ügynek. Aki ezt elolvassa, az megnyugszik, hogy minden rendben, pedig itt emberek erejük felett dolgoznak, pénzt áldoznak a mindennapi kijárásra, stb., stb.

  A valóság az, hogy még mindig nagy a baj, és igen, a 25 kevesebb, mint a 100, de azokat is el kell látni...”
 • 3. tényszerű 2008. szeptember 29. 09:16
  „A cikk ismét egy kissé túloz...

  A cikk szerint:
  "Folyamatosan jelentkeznek az örökbefogadók Bőny-Szőlőhegyen..."
  Az igazság:
  Az örökbefogadási láz sajnos elmúlt. Minden "csoda" 3 napig tart. Hétvégén mindössze 2-3 kutya és macska került gazdához. Persze, ez is valami, de félő, hogy hétköznap még kevesebben jönnek vagy egyáltalán nem. Aki tud, kérem, segítsen az állatok befogadásában! Nagyon kedves, szeretetreméltó kutyák és macskák vannak kint.

  A cikk szerint a győri menhelyen...
  "A helyzet hamarosan változhat, a héten ugyanis megkezdődhet tizenegy új, nagyméretű kennel építése - ezek 25 további kutyának adnak helyet -, s ezután létszámbővítésre kérnek engedélyt a hatóságoktól."
  Az igazság:
  VáltozHAT és megkezdődHET, de erre nincs keret jó ideje. Így nem lesz létszámbővítés mostanában. A menhely fullon van, jelenleg nem tudnak helyet szorítani új állatnak, az önkéntesek pedig túlterheltek, és másfél hete ingáznak Győr és Bőny között.

  MÉG MINDIG NAGYON ELKELNE A SEGÍTSÉG!”
 • 2. Angel after Battle 2008. szeptember 29. 09:08
  „Na igen. És a legtöbb győri önkéntes úgy jön, hogy előtte a győri menhelyre is kinéz segíteni. A gondozókról nem is beszélve, akik délelőtt győrben, délután bőnyben dolgoznak.”
 • 1. macskusz45 2008. szeptember 29. 08:10
  „Ingen nagyon örvendetes az emberek összefogása, de azért hogy ne keltsünk hamis látszatot, az önkéntesek legnagyobb része, akik az állatok körüli teendőket ellátják mindennap, Győrből érkezik, a Csizmás Kandúr Alapítványnak gyakorlatilag 1-2 önkéntese létezik. Az alomcserétől a felmosásig, az állatok etetéséig, sebeik kezeléséig szinte mindent a győri önkéntesek végeznek. Nem csak és kizárólag az állatok elhelyezésében működnek közre. És mindezt nem azért írtam le, mert valamiféle köszönetet várok, ez nekünk természetes. Ha tájékoztatunk maradjunk tárgyilagosak, és ugyanilyen példás összefogással próbáljuk meg elhelyezni a megmaradt állatokat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemfüles vásárló buktatta le a tolvajokat

Győr - Figyelmes vásárló segített kézre keríteni három suhancot, akik egy idős házaspártól 45 ezer… Tovább olvasom