Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Egyre kevesebb az abortusz

Győr-Moson-Sopron - A sok riasztó egészségügyi statisztika után végre egy örvendetes hír: egyre kevesebb a terhességmegszakítás, megyénk pedig különösen jól áll a statisztikák szerint. Igaz, így is három újszülöttre jut egy abortusz...

A Központi Statisztikai Hivatal tanulmánya szerint míg tíz évvel ezelőtt 2635 terhességmegszakítást végeztek megyénk kórházaiban, tavaly már „csak" 1529-et, ami több mint negyvenszázalékos csökkenést jelent.

A szám évről évre kisebb, átlagosan minden évben százzal kevesebb műtétet végeznek, tavaly száz élveszületésre 35,2 abortusz jutott a megyében. Dr. Somogyi Tivadar, a Petz-kórház család- és nővédelmi tanácsadójának vezető főorvosa szerint ez azért is nagy eredmény, mert a fiatalok egyre szabadosabbak. 

  Dr. Somogyi Tivadar  vezető főorvos  tapasztalatai szerint a tizenhat évesek fele már túl van az első szexuális együttléten, így a felvilágosításra egyre nagyobb szükség van és egyre korábban.


– A csökkenő statisztikákban közrejátszik, hogy ez a munka eredményes helyi szinten is; jómagam a kollégáimmal csak Győrben több mint száz előadást tartunk évente a kamaszoknak. Mivel ezt huszonöt évvel ezelőtt elkezdtük, nemcsak a most kamaszkorúak, hanem a jóval idősebbek között is látszik a hatás – mondta a főorvos, aki szerint a fiatalok nemcsak „korábban kezdik", de egyre tudatosabbak is.

Míg például a kilenc éve működő győri tinédzserambulancia kezdetben alig 1500 kamaszlányt fogadott, ma már több mint ötezret, ezzel szinte kinőtte a rendelési időt. 

Persze terhességmegszakítás nemcsak a húsz éven aluliaknál fordul elő; a statisztika szerint (amely a vizsgált nők családi állapotára, gyermekeik számára is kitér) a családosok is egyre tudatosabban terveznek: ha egyszer eldöntik, hogy egy vagy két gyereknél megállnak, sokkal inkább fontolóra veszik, megtartsák-e a „becsúszott" újabb babát, mint korábban.

Érdekes még, hogy bár az élettársi kapcsolat nemcsak mind gyakoribb, de egyre elfogadottabb is, mégis a házasságokban a legnagyobb az abortuszok számának  csökkenése: ma majdnem feleannyi az abortusz a családokban, mint tíz éve.

Az általánosan  javuló eredmények mellett jó hír, hogy régiónk jó értelemben véve vezet az országos statisztikákban, azaz itt a legkevesebb a terhességmegszakítás. Győr- Moson-Sopront egyedül Vas megye előzi meg, míg nálunk száz élveszületésre 35,2 abortusz jut – azaz három újszülöttre egy –, addig Heves megyében 62,2, azaz több mint minden második terhességet megszakíttatnak...

A KSH felmérésének teljes anyaga letölthető az internetről: http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/ hun/xftp/idoszaki/pdf/terhesmegsz06.pdf

Olvasóink írták

 • 2. Jakab Janos 2007. december 06. 03:24
  „Kedves Kendermagos!
  Valoban szukseg lenne az elpusztitott magzatokra. Ha cikkben szereplo ket adat atlagat veszem akkor 10 ev alatt 20820
  fo extra gyarapodassal lehetne szamolni, ami egy kisebb varos lakossaga. 20 ezer nemkivanatos gyermek, csak GYS megyeben, akiknek nem adatott meg meg annak az orome sem, hogy adot es jarulekot fizessenek azoknak, akik elpusztitottak oket. Ha nem igy lett volna, akkor ugy lett volna. Egyedem begyedem, okoskodni azt tudunk, 20 ezerrel kevesebben is.
  Ugyebar most kevesebb az AB. De tessek mondani az emlitett 2 szamadat kozti kulonbseggel novekedett az eves
  szaporulat? Ha igen, akkor majd ok fogjak helyrepofozni a nyugdijrendszert. Talan a 15-16-dik havi nyugdij is
  elerheto lesz. Tessek nyugodtan szidni engem, annak ellenere, hogy az AB szerintem is a legrosszabb es legszornyubb megoldas, de megoldas.”
 • 1. kendermagos 2007. december 05. 11:57
  „micsoda jó hír! nem ártana arról is szólni, hogy szükség lenne élve ezekre az elpusztított magzatokra. akit magzatként elpusztítanak az nem fog 25 év múlva adót és járulékot fizetni. Ha az elmúlt évtizedekben nem pusztítottak volna el ennyi magzatot, akkor nem lenne most finanszírozhatatlan a nyugdíjrenedszer.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportosak-e a magyar felsőoktatási intézmények?

Győr - A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a győri Széchenyi István Egyetem… Tovább olvasom