Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Egyre jobban ápolni kell a lelkünket

Győr - „Mielőtt kezet emel magára, hívjon fel" – ezzel a legendássá vált mondattal indult útjára Angliában, az 1953-ban Londonban, Chad Varah anglikán lelkész alapította a szamaritánus szervezetet. A lelkisegély szolgálatok gyorsan világszerte elterjedtek. Győrött éppen 35 éve alakult meg az SOS Telefonos lelkisegély Szolgálat.
A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a Magyar Pszichiátriai Titkárság nyugat-magyarországi tagozatával közösen „Hálózatok a lelki egészségvédelemben" címmel szakmai konferenciát rendez ma (pénteken) a megyei kórházban. Az esemény apropója, hogy éppen 35 éve, hazánkban Debrecen és Budapest után harmadikként alakult meg Győrött az SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat.

A győri telefonos lelkisegély szolgálat nagy lelkesedéssel, Makra Ottónak és Végh Lászlónak köszönhetően szerveződött, a szakmai munkát dr. Fekete Tamás kórházi osztályvezető főorvos koordinálta – tudtuk meg a jubileum kapcsán Bognár Gyöngyitől, a szolgálatot most működtető Anima Mentálhigiénés Egyesület vezetőjétől. Kezdetben heti 2-2 órában, majd 4 napon át 5-5 órában működött. 1986-tól napi 12 órában, 2001 júliusa óta pedig napi 24 órában a soproni és mosonmagyaróvári szolgálatokkal közösen fogadja a hívásokat.

A speciális szakmai képzettséget, rendkívüli empátiát és nagy felelősséget igénylő munkában a kezdetektől idáig 210 önkéntes vett részt. A győri szolgálat munkatársai a nap 24 órájában állnak a rászorulók segítségére.

Évente csaknem kétezer olyan hívó van, aki krízisét önmaga képtelenek megoldani, gyakran már az öngyilkosság gondolatával foglalkozik. Számukra az utolsó kapaszkodó a vonal túlsó végén lévő ismeretlen segítők jelentik.

Valamint az öngyilkossági veszélyhelyzetekben, amikor telefonban kétségbeesett segélykérés hangzik el és a vonal túlsó végén ülő segítő emberek jelentik az utolsó kapaszkodót, az utolsó segítséget.

A jubileumhoz kapcsolódó szakmai konferencián előadás hangzik el egyebek között a Lelki Egészség Országos Programről (LEGOP), amely sokéves hiányt pótol a magyar egészségpolitikában. A magyar lakosság mentális egészségi állapota az európai országok döntő többségénél rosszabb, aggasztóan rossz lelki egészségünk komoly változásokat tesz szükségessé. A pszichiáterek, szakemberek kidolgozott 2013-ig szóló LEGOP kockázati tényezőket, megoldási utakat fogalmaz meg.

A WHO előrejelzése szerint a mentális zavarok gyakorisága és terhe várhatóan a jelenleginél is nagyobb lesz a jövőben. Ez jelentkezik társadalmi szinten a betegségek kezelésének közvetlen költségeiben, a család és az egyén életében is. A program a kedvezőtlen tendenciák megakadályozására különböző területeken (oktatás, képzés, intézményrendszeri fejlesztés, stb.) összehangolt célrendszer megvalósítására törekszik.

Győrött a mentalhygiene területén az elmúlt évtizedben jelentős változások történtek. Példaként említhető a szegedi Juhász Gyula főiskola kihelyezett tagozataként a négy éves egészségfejlesztő és mentalhygienes képzés. Az ÁNTSZ és a városi WHO-iroda jóvoltából több kutatás készült a lakosság egészség állapotának felmérésére. Egészségkép készült Győr lakosságáról, tanulmánykötetek az idősek helyzetéről. A tanítóképzőben egészségtanár szak indult pár éve, az iskolákban alkohol- és drogprevenciós előadások sora volt és van, működik kábítószer-elleni fórum... Mindezek ellenére a lelkisegély szolgálatokra, úgy tűnik, egyre nagyobb szükség van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duplán jöhet az ösztöndíj

Győr - A kormány a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény módosításában a jövő tanévtől javasolja… Tovább olvasom