Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Egyre gyűlik a zugszemét Győrben: tavaly már 813 tonnát kellett összeszedni

2010-ben 461 tonna illegális szemetet szállítottak el a kukások Győrben. Ez a szám közel a duplájára emelkedett két év alatt. Szavazás.

Friss statisztika szerint a Győr-Szol Zrt. 813.167 kilogramm zugszemetet gyűjtött össze a kisalföldi megyeszékhelyen a tavalyi évben.

Ennek a tetemes számnak több mint felét - 488.875 kg-ot - a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környezetéből, míg a másik részét - 324.292 kg-ot - a város egyéb közterületi helyszíneiről szállították el.

A 324.292 kg illegálisan lerakott hulladék jelentős része Sziget és Újváros területén keletkezett. A két városrész területéről összesen 271.378 kg hulladék összegyűjtéséről, szállításáról és elbánásáról kellett intézkedni.


Markolós traktort kellett bevetni a kidobott szemét miatt az újvárosi Tűz utcában - fotó: Bertleff András
Markolós traktort kellett bevetni a kidobott szemét miatt az újvárosi Tűz utcában - fotó: Bertleff András


Összehasonlítva az elmúlt esztendőkben elszállított győri zugszemet mennyiségét, a számok évről évre "súlyosabbak". Ameddig 2010-ben 461 tonnát, 2011-ben 716 tonnát kellett összegyűjteni a szemetelők után, tavaly már több mint 813 tonna illegális szeméttel gyűlt meg a kukások baja.

"A Győr-Szol Zrt. a mind jobban burjánzó illegális szemétlerakás megakadályozása érdekében bevezette a havi gyakorisággal (havonta 10-12 munkanap) történő közterületi darabos hulladékgyűjtést.

A munkálatok után naponta 60-80 darab 120 literes zsák telik meg. Tapasztalataink szerint a kezdeményezés eredményes, mivel a zöldterületek rendezettebb állapotokat mutatnak, a lakossági visszajelzések is ezen megállapítást bizonyítják.

Emellett a 160 győri szelektív hulladékgyűjtő szigetet - a szokásos ürítési tevékenységen kívül - külön erre a célra munkába állított járat biztosításával minden nap – szombaton és vasárnap is – reggel 6 órától este 10 óráig két műszakban takarítják munkatársaink.

Újvárosban kilenc helyszínen (ahol a leggyakrabban tapasztalható a szelektív hulladékgyűjtő szigetek kifosztása) új típusú konténereket helyeztünk ki. Kiemelten kezelték a város bevezető útjait is, különösen ügyelve a Tatai út, a Szentiváni és a Fehérvári út köztisztaságára" - mondta érdeklődésünkre Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

Az, hogy a gyakorlati intézkedések sikerre vezetnek-e, vagy tovább gyűlik a szemét Győrben - a jövő évi statisztikából ki fog derülni.Ha elcsípik a szemetelőket, akár 50 ezer forintos bírsággal is büntethetik őket

A jelenleg érvényes szabálysértési törvény szerint, aki illegálisan helyez el kommunális hulladékot Győrben, akár 50 ezer forint bírsággal sújtható.

A győri Közterület-Felügyelet és Mezei Őrszolgálat munkatársai 108 esetben kezdeményeztek szabálysértési vagy közigazgatási eljárást a szemetelőkkel szemben.

Ebből 39 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot és 69 esetben tettek feljelentést az elkövetőkkel szemben. 
Olvasóink írták

 • 15. Dwatson 2013. június 26. 22:28
  „Nem kellett volna a "rezsicsökkentőknek" a négyszeresére (!) emelni a szemétszállítás díját !
  Nem kellett volna a "rezsicsökkentőknek" bevezetni az ürítésenkénti díjat !
  Kérdem én:ha a ház előtt álló kukából különdíj felszámolása nélkül vinnék el a szemetet,akkor ki próbálná máshová elvinni? Vannak jó példák,nekem a sümegi megoldás tetszik,mert ott nincs illegálisan lerakott szemét,minek is lenne,nincs lakat a kukákon,és el sem hiszik hogy Győr itt tart!”
 • 14. Mankapunka 2013. június 26. 17:16
  „Csak miattad Lacika, mert mindig önkénteskedsz.”
 • 13. Lacika62 2013. június 26. 14:54
  „9. Mankapunka 2013.06.26. 11:32 Jó az önkontroll”
 • 12. robotzsaru 2013. június 26. 14:36
  „vagy ha itt megjelenítik oda tudom adni az úriember számát!!70 2134849.”
 • 11. robotzsaru 2013. június 26. 14:23
  „Tisztelt Accra!!ingyenesen elszállítják a rossz háztartási gépeidet!keresd a jófogáson vagy az apródon!!”
 • 10. soppet 2013. június 26. 14:02
  „A számok beszédesek.
  Valami elromlott!
  Remélhetően következményei is lesznek a kialakult tendencia miatt.”
 • 9. Mankapunka 2013. június 26. 11:32
  „Éjszaka nem csak ilyen hulladékok vannak, és kerülnek az utcára, hanem van közöttük 2 lábon járó is, elég sok.”
 • 8. Accra 2013. június 26. 10:01
  „Mióta megszűnt a lomtalanítás, azóta bizonyos lomot nem lehet hová tenni.
  Tavaly rendeltünk egy konténert, direkt a nagyobbikat, mert volt rossz hűtő, tv is. Mikor jöttek érte, közölték, hogy háztartási gépet nem visznek el, azt nekünk kell bevinni. Tehát elég lett volna a kisebb konténer, kevesebb pénzért.
  Egyrészt nagyon drága a konténer, nem tudom, miért nem lehet elvinni mindent?? Pl. a fát, papírt, fémet úgyis válogatják, később annak súlya alapján küldték a számlát.
  Egy nagyobb hűtőhöz tehertaxi kell, a kocsiba nem fér be. Nem 2 fillér a szállítás, hiába veszik át ingyen. Azóta kerülgetjük, de biztos van, aki kidobja valahol.”
 • 7. Accra 2013. június 26. 10:01
  „Mióta megszűnt a lomtalanítás, azóta bizonyos lomot nem lehet hová tenni.
  Tavaly rendeltünk egy konténert, direkt a nagyobbikat, mert volt rossz hűtő, tv is. Mikor jöttek érte, közölték, hogy háztartási gépet nem visznek el, azt nekünk kell bevinni. Tehát elég lett volna a kisebb konténer, kevesebb pénzért.
  Egyrészt nagyon drága a konténer, nem tudom, miért nem lehet elvinni mindent?? Pl. a fát, papírt, fémet úgyis válogatják, később annak súlya alapján küldték a számlát.
  Egy nagyobb hűtőhöz tehertaxi kell, a kocsiba nem fér be. Nem 2 fillér a szállítás, hiába veszik át ingyen. Azóta kerülgetjük, de biztos van, aki kidobja valahol.”
 • 6. viperetta335 2013. június 26. 09:51
  „Több Győr környéki települése megszűnt a lomtalanítás fogalma.Az emberek egy darabig kerülgetik a dolgokat,aztán az éj leple alatt jó esetben a szelektív gyűjtőkhöz viszik.Vagy odáig sem.Akinek nincs autója,nem tudja eljuttatni ingyen a hulladékudvarokba sem.Utánjárást igényel a műszaki hulladéktól való megszabadulás is.Pannonhalmán pl havi 1szer viszik el a normál kuka tartalmát,heti 1szer a biokukát.Nagyjából fordítva volna reális.A háztartási szemetet egyszerűen nincs hova tenni.Feleslegessé váló dolgainkat nem rakhatjuk ki lomtalanításkor,mert olyan itt nincsen.Ha a kukába tesszük,akkor más nem fér bele.Komposztálónk van meg kertünk is,igazán kibírnánk biokuka nélkül,ugyanakkor a háztartási szemetet szeretnénk normálisan oda tenni,ahova való.kukába,amit el is visznek.Gyakrabban.”
 • 5. tutti 2013. június 26. 07:14
  „Persze nem védeni szeretném Orbán kegyeltjeit de......
  Amikor Győr egyes területeiről akár Abda felől Szigetbe járnak az éj leple alatt vagy késő este kora reggel
  kidobni az otthoni szemetüket az út mellé hogy ne kelljen kitennie a kukáját.
  Zugszemét az is ami a konténer mellé van kitéve.A Radnóti utcában a társasházaknak van új lezárt konténerük.
  A családi házakból kisebb boltokból (habár tartanak kukát) a konténer mellé helyezik a szemetüket, így spórol és így teszi élhetetlenné a környéket.
  Sokat járok éjjel autóval és megdöbbentő dolgokat látok.”
 • 4. hypoluxa 2013. június 26. 06:45
  „abbol 810 tonna ujvarosban volt”
 • 3. robotzsaru 2013. június 26. 06:26
  „a helyzet a következő!!rengeteg olyan szemét van amit nem lehet a hulladékszigeteken lerakni!!először is ezen kellene változtatni!!továbbá ami még eléggé bosszantó tényező az is amikor reggelente arra kel az ember hogy a csövesek a ház előtt,borogatják fel vagdalják a szelektív gyűjtőedényeket!!!miért nem cserélik le az összeset olyanra amiből nem tudnak kibúvárkodni semmit???hosszú távon a Győr-szol is jól járna ha nem más vinné el a fém,üveg papír hulladékot!!Gondolom ebből a cég is pénzt tud csinálni!!Továbbá azt is nevetségesnek tartom hogy pl.építési törmelékből havi 1 köbmétert lehet leadni ingyen!!ez nevetséges!!amíg ez nem változik addig az erdőszéleken biztos sok ilyen és egyéb hulladékkal találkozik majd a tisztelt cég!!valamint egyre több ember él vagy egészíti ki jövedelmét fém hulladékkal most nem a kisebbségre gondolok,itt is előfordul rengeteg magyart látok beszállítani pl.bontott autóalkatrészeket,hűtőket bojlereket stb.na mivel az ezekből megmaradó anyagokat ami nem fém azt ugye hivatalosan nem lehet leadni a hulladék szigeten sem bontott hűtőszekrényt,sem bontott autó megmaradt alkatrészeit stb.Nyilván ebből az következik hogy az emberek nem tudják ezeket hova elhelyezni,mert győr-szol csak kb.30000ft/tonna áron veszi át az ilyesmit és ez ugye sokak számára nagyon komoly összeget jelent!!!ezért én úgy gondolom EZEKEN KELLENE a T,cégnek változtatnia mivel ha nem engedik a lerakását a hulladék szigeteken sokan sajnos az erdő szélén vagy út szélén stb rakják majd le!!DE EZT ÚGY SZINTÉN ÖNÖK GYŰJTIK MAJD ÖSSZE PLUSZ PÉNZÉRT!!!akkor nem lenne egyszerűbb ha leadható lenne az említett hulladék szigeteken?szerintem sokat megspórolna a cég!!érdemes lenne elgondolkodni ezeken a dolgokon!”
 • 2. Túrabakancs 2013. június 25. 23:00
  „háté! /1/
  ..."zorbán kegyeltjei" ...

  Talán a liberálisok és Európa kegyeltje... ezt akartad írni ugye?
  Még így is rasszisták vagyunk Európa szemében, képzeld el, ha keményebben fellépnénk
  ellenük ilyen-olyan ügyekben. Tényleg: miért vagy "zorbán" fóbiás?”
 • 1. háté 2013. június 25. 22:26
  „Markolós traktort kellett bevetni a kidobott szemét miatt az újvárosi Tűz utcában - hol, és kik szemetelnek? -zorbán kegyeltjei, soha nem fognak emberhez méltóan élni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rugalmas duális képzési rendszer kialakítására törekszik a Széchenyi

Tovább olvasom