Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Egymillió forintos egyházi adó

Egy győri asszony postaládájában a katolikus egyház győri belvárosi plébániájának csekkjét találta.
Ugye nem kell ezt az összeget feladnom? – kérdezte a Czuczor G. utcában élő asszony, aki fizet ugyan egyházi adót, de nem sok számjegyű összeget… Arra volt kíváncsi, tréfát űznek-e vele, s ha igen, ezt mással is megtették-e. Postaládájában ugyanis egy csekket talált, a római katolikus egyház belvárosi plébániájának feladószelvényét, amelyet valaki (vagy valakik) minden adatával ki is töltött. Arra az „apró" részletre már nem figyelt a vicces kedvű csekktöltő, hogy számmal százezer forintot írt, betűvel viszont egymilliót. Nyilván elszámolta magát.
Ezzel a banális tréfával persze még nem kívánnánk hírnevet szerezni a vicces kedvű csekktöltögetőnek, de tudni kell, ilyen feladószelvényt nem lehet a postán beszerezni.

Galavits József kanonok, városplébános szerint kétféleképpen történhetett mindez. Az egyházi adót gyűjtők sokszor élnek azzal a lehetőséggel, hogy ha az illető nincs otthon, a szomszédnak vagy ismerőnek odaadják a csekket, hogy ha lehet, az vigye majd át a közeli lakásba. Ám bizonyosan nem a szomszéd tréfálta meg a győri asszonyt, így marad a másik megoldás: a csekket a plébánián vagy a sekrestyében is be lehet szerezni, magyarán ha valaki kér, kap sárga feladószelvényt. Az biztos, hogy nagyobb mennyiségű szelvény nem tűnt el, illetve nem igényeltek Győrben, de az ellenőrizhetetlen, hány fut most idegen kezekben, s hogy azt (azokat) ilyen vagy ehhez hasonló tréfára használják-e majd.

Nem muszáj persze százezer vagy egymillió forintot ráírni a csekkre, ha kevesebbről töltik ki, azt akár fel is adhatja az, aki elfogadja az eredeti feladószelvény hitelességét, s hogy néhány ezer forinttal emelkedett az egyházi adó összege. A városplébános hozzátette: most minden nagyobb befizetést figyelnek, s természetesen visszaellenőrzik az illetőnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen parkolókártya

Legalább ötven belvárosi vállalkozó augusztus elsejétől ingyenes parkolókártyát ad ajándékba vevőinek, ügyfeleinek. A továbbiakban pedig valószínűleg még többen csatlakoznak a megyei kereskedelmi és iparkamara által kezdeményezett összefogás első akciójához. Tovább olvasom