Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Egymilliárdos cukros áfacsalás

Szlovák cégeknek értékesített 32 ezer tonna cukrot egy győri társaság az elmúlt két évben. Az árut fiktív magyar cégekkel papíron visszavásárolták, így mintegy egymilliárd forint áfát tett zsebre a cég.

A Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala nyomozást indított különösen nagy értékre elkövetett adócsalás és nagy kárt okozva elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A tegnap Budapesten tartott sajtótájékoztatón elhangzott: egy győri cukorkereskedéssel foglalkozó vállalkozás szlovák cégeknek 32 ezer tonna kristálycukrot adott el az elmúlt két évben. Az árut, mivel külföldi kiszállítási kötelezettsége volt, áfamentesen adta el. A szlovák vállalkozások a cukrot visszaértékesítették Magyarországra.

A nyomozás megállapította, hogy a szlovák létező vállalkozások nevével visszaéltek, a cukrot visszavásárló magyarországi cégek fiktívek, vagy adóbevallást nem adnak és áfát nem fizetnek. Az ügyben összesen 4 szlovák és 13 magyar cég érintett, de ezek száma tovább bővülhet. A számlázási trükkök által több mint egymilliárd forint áfahiány keletkezett.

A nyomozás meghatározó állomásaként a napokban összevont akciót tartott öt régiós nyomozóhivatal, összesen 60 nyomozóval és 20 járművel. Az eljárásban 22 házkutatást tartottak, melyek során 7,5 millió forint készpénzt lefoglaltak, míg 9 bankszámlán, az eddigi adatok alapján 21,5 millió forintot zároltak.

Biztosítási intézkedésként egy Audi S8 személyautót, két lakóingatlant, továbbá 870 tonna kristálycukrot, 21,4 tonna kakaóport foglaltak le, összesen közel 300 millió forint értékben.

Az akcióban elfogtak, s gyanúsítottként hallgattak ki 8 embert, közülük 7-et őrizetbe vett a nyomozóhivatal, s a bíróság elrendelte előzetes fogva tartásukat. Három gyanúsított ellen elfogatóparancsot adtak ki, őket még keresik.

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első napon nyolc autó a ''termés''

Egy közterület-felügyelőből, egy rendőrből és a szállító jármű sofőrjéből álló csapat járta tegnap Győr belvárosát azokra a kocsikra vadászva, amelyek tiltott helyen, a közlekedés biztonságát veszélyeztetve parkoltak. Nem volt nehéz dolguk, néhány óra alatt nyolc autó elszállítását kezdték meg. Ebből három a Móricz Zsigmond rakparton kialakított őrzött területre került, míg a másik öt tulajdonosa időben megérkezett járművéhez. Tovább olvasom