Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Egymilliárddal lett gazdagabb három falu

Elkészült és most fejeződik be a három szomszéd község, Pázmándfalu, Táp és Nyalka közös beruházásában készült szennyvízcsatorna. A beruházás megközelítőleg egymilliárdba került.

Most köti meg a szerződést az új szennyvízcsatorna-hálózatot üzemeltető Pannon-Víz zrt.-vel Pázmándfalu, Táp és Nyalka. A hármak ezután osztják el a vagyont. A pázmándiak része a milliárdos beruházásból 345 millió forint. A családoknak 150 ezer forintjába kerül a hálózatra való csatlakozás, s ezt az összeget nyolc év alatt havi 1500 forintos részletekben egyenlíthetik ki. A családok által fizetendő összeget az önkormányzatok mindhárom településen havonta 350 forinttal egészítik ki.

Vámos László, Pázmándfalu polgármestere lapunknak elmondta: nagy kő esett le a szívéről, hogy ez a három éve tartó fejlesztés befejeződött, s még inkább, hogy a lakók megelégedésére történt. A próbaüzem alatt minden jól működött. Pázmándfalun a családok 68–70 százaléka kötött rá már a hálózatra, s ez is az előbbieket bizonyítja. A csatornahálózat elkészültével Tápon, Nyalkán és Pázmándfalun is már valamennyi közmű megvan.

Vámos László, aki nyolcévi tanácselnökség után harmadik ciklusban polgármestere Pázmándfalunak, most tisztétől búcsúzni készül. Öröm számára, ami a három ciklus során, vezetése alatt a településen elkészült, ám azzal is tisztában van, amit utódára hagy. Az elmúlt időszakban nemigen jutott pénz a község szépítésére, ez lesz most a következő feladat, benne az utak felújításával. A községi utak hossza ugyanis 34 kilométer, a falu sem kicsi, s nagy a hegy, ahol elszórtan találhatók a lakóépületek. A település a közelmúltban elkezdte egy új sporttelep kialakítását, egyelőre a háromhektáros terület tereprendezésén dolgoztak. Pázmándfalun a mostani művelődési ház csak nevében felel meg feladatának. Rég megérett a lebontásra, helyén építhetik fel majdan a községhez méltó művelődési létesítményt és a kornak megfelelő közösségi házat.

Pázmándfalu a közelmúltban állapodott meg a szomszédos Győrsággal: szeptembertől közösen működtetik iskoláikat. A győrsági iskola a pázmándfalui Horváth Endre Oktatási Intézmény tagiskolája lesz. Győrságon szeptembertől 100–110 gyerekre számítanak, Pázmándra pedig 80–85 gyereket várnak az iskolába. A cél az, hogy ne a gyerekek „mozogjanak", utazzanak, hanem tanáraik járjanak át az egyes iskolákba. A két intézménynek egy igazgatója lesz, és a közös működtetéssel kihasználhatják azokat a gazdasági előnyöket, amelyeket a kormányzat az összevonásokhoz nyújt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó József: közös lobbistratégiát!

Közös lobbistratégiát kell kidolgozniuk a polgármesterjelölteknek arra, hogy Győr régióközponti… Tovább olvasom