Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Egymilliárd forintos lefölözés

Több mint egymilliárd forintot veszít jövőre a győri önkormányzat azzal, hogy az állam lefölözi bevételeit. A városvezetés az intézmények felülvizsgálatát és kemény intézkedések meghozatalát tervezi.

Balogh József szerint a pénzügyi helyzet stabil, de a tartalékok vészesen fogynak.
„ Ha nem csökkentjük a működési kiadásokat, fejlesztési programunkban olyan nagy mértékű megszorítást kell végrehajtani, amit nem tudunk felvállalni" – egyebek mellett ezzel indokolta tegnapi sajtótájékoztatóján Balogh József győri polgármester, miért tervezik rendkívül takarékosra a város jövő évi költségvetését. A javaslat pénteken kerül az érdekegyeztető fórum tagjai elé, s a politikus felkészült a nagy vitákra, mondván: a városvezetés jelentős takarékossági intézkedésekre tesz javaslatot. Jövőre – három év után – ismét terítékre kerülhet egyes intézmények összevonása.

Kemény intézkedésekre készül a győri városvezetés, hogy csökkentse az önkormányzat működési kiadásait, ami akár intézmények összevonását, a kihasználatlan férőhelyek megszüntetését is jelentheti. A megyeszékhely jövő évi költségvetése rendkívül takarékos lesz, egyebek mellett azért, mert az állam várhatóan egymilliárd forintot von el, fölöz le Győrtől.

Elkészült Győr jövő évi költségvetési koncepciója, amelyet pénteken tárgyal meg a városi érdekegyeztető fórum – derült ki a tegnapi városházi sajtótájékoztatón. Balogh József polgármester elmondta, nagy vitára számít, mert komoly takarékossági intézkedésekre tesznek javaslatot. A Kisalföld kérdésére, miszerint a megszorítások oka a győri helyzetben, vagy abban rejlik, hogy az országos büdzsé szűkre szabja a lehetőségeket, a politikus úgy válaszolt: is-is.

Balogh József kifejtette: az előző kormány „kisöpörte" a padlást, számos kötelezettséget vállalt előre 2003-ra és 2004-re, emellett a jelenlegi kabinet többet ígért, mint ami a csökkenő ütemű gazdasági lehetőségekből telik. Magyarázatképpen hozzátette: 5–6 százalékos helyett csak 3 százalékos gazdasági növekedés várható idén. A polgármester okfejtését azzal folytatta: az 1999-ben bevezetett, az átlagosnál jobban álló önkormányzatokat adóerő-képességük alapján sújtó kormányzati lefölözés alapján jövőre 250 millió forintot vesznek el Győrtől, emellett a város kénytelen lesz 800 millió forintos iparűzésiadó-többletét a közalkalmazotti bérek fizetésére fordítani. Ez a gyakorlatban több mint egymilliárd forintos állami lefölözést jelent.

Ehhez járul hozzá, hogy a város működési költségvetésének hiánya – az intézményracionalizálási program megakadása miatt – 800 millió forintról 1,8–1,9 milliárd forintra ugrik, ha nem avatkoznak be. A polgármester megjegyezte: a termálprogramra a kábelszolgáltató eladásából félretett félmilliárd forintot felélték az intézmények, ezért a fejlesztést csak kölcsönből lehet befejezni. Szerinte ez nem jelent gondot, mert idén legfeljebb 100–200 millió forintos folyószámlahitel felvételére szorul átmeneti időre a helyhatóság. A város kasszáját tovább apasztja, hogy bizonyos vagyoni eszközök értékesítése meghiúsult. Balogh József ezzel kapcsolatban nem kívánt további részleteket elárulni. „Szerződéses kötelezettségeinket teljesítjük, hiszen az önkormányzat jelenleg is hitel igénybevétele nélkül gazdálkodik" – jegyezte meg.

A politikus lapunk kérdésére kifejtette: kemény intézkedések várhatók, amelyek magukban foglalják az intézmények felülvizsgálatát, esetleges összevonásokat. Hozzáfűzte azt is: három év alatt 1300-zal, azaz kétiskolányival csökkent a tanulólétszám a városban. „A város pénzügyi helyzete stabil, de sok időnk nincs, mert a tartalékok vészesen fogynak. Az utolsó pillanatban vagyunk. A megakadt intézményracionalizálási programot végig fogjuk vinni, mert a közgyűlés összetétele ezt most lehetővé teszi" – hangsúlyozta.

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráérős volt a Boney M

Mintegy háromezer néző előtt lépett fel vasárnap este – a szó több értelmében jelentős… Tovább olvasom