Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Egymilliárd forintért leheltek életet a Pándzsába

Szinte pontosan három év után befejeződött a Nagy-Pándzsa revitalizációja. Ennek köszönhetően tíz Győr környéki településen kevésbé kell tartani az árvízi pusztítástól.


Az elmúlt évek csapadékos időszakaiban a Nagy-Pándzsa vízgyűjtő területéről nagymennyiségű hordalék és iszap sodródott a mederbe, amely jelentősen csökkentette a vízszállító képességét.

A vízfolyások - Nagy-Pándzsa mellett a Vezseny-ér is - így jelentős kockázatot jelentettek a környező lakóterületekre.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 1,037 milliárd forintot nyert pályázati úton a Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének életre keltésére.

Ennek köszönhetően az utóbbi három évben sikerült elvégezni a két vízfolyás mederrendezését 38,8 kilométeren, a Rab-kerti tó szakaszos kotrását, melyből több mint 30 köbméter iszapot távolítottak el.


Fotó: Bertleff András.
Fotó: Bertleff András.


Felújították a Holt-Marcal torkolatánál található Helbényi zsilipet is, miközben a Nagy-Pándzsa győri belterületi szakaszán a vizes élőhely vízpótlását biztosító duzzasztó és vízkivételi zsilip épült.

Écs és Ravazd területén hordalék-visszatartó művek létesültek, melyek megakadályozzák, hogy dombvidéki területről érkező hordalék a Pándzsába jusson.

Ezen kívül szükség volt a Vezseny-ér mindszentpusztai szakaszánál egy árvíztartó megépítésére, mely Pér és Töltéstava belterületeinek árvízi biztonságát szolgálja a jövőben.


Fotó: Bertleff András.
Fotó: Bertleff András.


Janák Emil regionális vízügyi igazgató a projektzárón elmondta: az utóbbi száz esztendőben 2010 adta a legcsapadékosabb évet, s így ez a munkálatokat jelentősen hátráltatta.

"Azt is el kell ugyanakkor mondani, hogyha a Nagy-Pándzsa revitalizációja nem indult volna el, akkor a tavalyi árvíz súlyos károkat okozott volna több környező településen" - tette hozzá Janák Emil.

Kara Ákos országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke szintén a biztonságot emelte ki a sikeres projekt kapcsán: "olyan területek váltak védetté, ahol a mezőgazdasági termelés meghatározza az emberek életét".

Simon Róbert Balázs győri alpolgármester arról beszélt, hogy "három éve többen pesszimisták voltak a tekintetben, miszerint van-e értelme egymilliárd forintot költeni egy alig 40 km-es szakaszra?

Úgy gondolom, az élet és a tavalyi árvizek bebizonyították, hogy szükség volt a Nagy-Pándzsa vízgyűjtő területének rendbe tételére. Az elvégzett munka nélkül Kismegyeren legalább két utcát elöntött volna az árvíz tavaly májusban és júniusban".

Olvasóink írták

 • 6. pindla 2011. december 01. 22:01
  „Nem sok ideig tart kiguglizni a hír forrását. Ha valaki a megszokott (már-már kötelező) újságírói bakik nélkül akarja elolvasni a lényeget, annak itt van: http://edukovizig.hu/node/2156
  Én sem szeretem az árvizeseket, de még mindig inkább árvízvédelemre menjen a sok millió, ne a MÁV-osok zsebébe az olyan pénzek, amikhez az ég világon semmi közük sincs.”
 • 5. háté 2011. december 01. 21:42
  „Ha ezt a nyilatkozatot, amit vizes úr tett pár év múlva olvassa valaki/meg persze az évkönyvben!/ - el is hiszi.
  Közben hall a hatalmas vízről Mezőörsön, Bőnyön, Rétalapon az MI-es autópályánál, azt mondja, - ezek jól elírták az évszámokat! - pedig csak a vizes ember "felejt", - igaz is, az ár nem hoz,- az visz!”
 • 4. urbaniastapista 2011. december 01. 20:22
  „Azt nem értem, hogy a fenébe lehet a meder kibetonozásával életet lehelni egy patakba?
  A 30 m3 iszap meg nyilván a megszokott minőségi újságírás terméke.”
 • 3. háté 2011. december 01. 19:38
  „Több mint egymilliárdot leheltek - el! - a legnagyobb biznisz, ide folyik-oda folyik.- azért elgondolkodtató 38m3 iszap ekkora munkának minősül, amikor egy házgyári kisszoba 33m3!
  kilométerje /zsilipekkel / 26,8 millió?
  "Azt is el kell ugyanakkor mondani, hogyha a Nagy-Pándzsa revitalizációja nem indult volna el, akkor a tavalyi árvíz súlyos károkat okozott volna több környező településen" - tette hozzá Janák Emil.
  -erről a Mezőörsieket, Bőnyieket kellene megkérdezni, illetékes elvtárs!
  De mi ez a Szigetköz rehabilitációjának, pályázataiért /hasonló, egymásról lemásolt/kifizetett 3-milliárdhoz képest.”
 • 2. piroskaésabarkasz 2011. december 01. 18:19
  „Hát én nem is tudom.Ahogy a Domus-hídról jobbra-balra nézek,én csak egy náddal-sással benőtt csörgedező patakot látok!!Pont az ÉLET hiányzik belőle,mert halakat még véletlenül sem látni benne.Egy Holt-patak lett belőle.Bezzeg a gyermekkorunkban, ponty,kárász,csuka,stb.”
 • 1. Roland89 2011. december 01. 15:23
  „Több mint 1 milliárdot költöttek rá, csak nem tudom mire, mert az alvállalkozókat nem fizették ki, vagy aki kapott is pénzt, annak is csak a 40%át fizették meg, és azt mondták, tapsoljunk hogy ezt is odaadták egyáltalán. Ezt kellene talán megírni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárás, változó buszközlekedés

A Rónay Jácint utca–Hédervári út–Szövetség utca csomópont aszfaltozási munkáit vasárnap… Tovább olvasom