Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Egymilliárd folyik a Nagy-Pándzsába

Győr - Egymilliárd forintos támogatási szerződést írtak alá csütörtökön Győrben a Nagy-Pándzsa revitalizációjáról. A jövő májusban induló beruházás tíz települést érint, s ennek keretében árvíztározó és duzzasztóépítés, mederrendezés, valamint zsiliprekonstrukció valósul meg.
„A Nagy-Pándzsa árvízi kockázatainak elhárítása megteremtheti a további ottani vízgazdálkodási fejlesztések alapját" – vázolta Láng István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium víz- és környezeti kárelhárítási főosztályának vezetője a tegnapi szerződéskötéskor. Önrész nélküli támogatást nyert ugyanis az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a vízgyűjtő revitalizációjára: összesen egymilliárd 37 millió forintot. A Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér a Sokorói-dombság keleti oldalának legjelentősebb vízfolyása. Medrük azonban feliszapolódott, így a környező települések számára árvízveszélyt jelentenek. Ennek megszüntetése mellett a Natura 2000-es területek rehabilitációja is kiemelt feladat.

A két említett vízfolyás mederrendezése mellett a Rabkerti-tó szakaszos iszapkotrása, a Holt-Marcal torkolati zsilipjének rekonstrukciója, a mindszenti víztározó felépítése valósulhat meg.

Ezenkívül Écsen és Ravazdon hordalék-visszatartó műveket létesítenek, valamint a Nagy-Pándzsa győri belterületi szakaszán duzzasztót és vízkivételi zsilipet építenek. Érintett még a beruházásban Töltéstava, Pér, Mezőörs, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu és Tarjánpuszta. A beruházást követően az árvízbiztonság mellett a vízminőség is javul, nő a beépíthető területek száma, s az idegenforgalom fellendülését is várják a szakemberek.

Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta: nehézségek is akadtak a pályázat előkészítése során, ám a szakembereket dicséri, hogy önrész nélküli támogatást sikerült elnyerniük. Janák Emil vízügyi igazgató szerint már egy évtizede keresték az érintett önkormányzatokkal a vízlevezetési gondok megoldását. „Közös programjavaslatot készítettünk, minden becsatlakozó kisvízfolyásra kitérve." Az igazgató reméli, hogy az önkormányzatok további fejlesztési forrásokat nyernek a komplex és fenntartható vízgazdálkodási feladatokhoz kapcsolódó pályázatokon. A mostani kiemelt projektet 2011. január 31-ig kell befejezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkemellminyonnal győztek

Győr - Vaktérképes borvidékismeret, „látványfelszolgálás" a vendég előtt, díszterítés,… Tovább olvasom