Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Egymásra is figyelnek

Jelentősen visszaesett a bűnesetek száma Győrasszonyfán, amióta polgárőr-egyesület működik a faluban. Az átutazó bűnözők messze elkerülik a települést, amióta a helységnévjelző tábla alatt felirat hirdeti a polgárőrök jelenlétét.
Győrasszonyfa minden tizedik lakója polgárőr, mi több, még a szomszédos településekről is vannak az egyesület 55 aktív és 15 támogató tagja között.

– Korábban nagy volt az átutazó bűnözés a településen, s szinte nem múlt el hétvége, ami után ne kellett volna bűncselekmény miatt helyszínelniük a rendőröknek. De hétköznap sem lehettek nyugodtak a falu lakói. Ezért többen úgy gondoltuk, hogy valamit tenni kell, s négy évvel ezelőtt negyvenöten megalakítottuk az egyesületet. Még női tagjaink is vannak. Azóta jelentősen, mintegy kilencvenöt százalékkal visszaszorult a bűnesetek száma, rend van a faluban – mondta el a Kisalföldnek Kósa Mihály, a Győrasszonyfai Polgárőr Egyesület elnöke.
A helyi polgárőrség tekintélyét bizonyítja, hogy a garázda jellegű bűnesetek is visszaszorultak.

– Zömében visszatartja a hevesebb vérmérsékletűeket, ha szólunk, hogy békésen intézzék el a problémájukat. A közelünkben vannak olyan községek, amelyekben még nincs polgárőrség, így azokba is átjárunk éjszakánként. Tarjánpuszta és Lázi utcáin is portyázunk, s éjszakánként figyelünk közintézményeikre. Ugyanakkor az iskolákban drogmegelőző előadásokat is tartunk, miután pályázaton nyertünk egy „drogtáskát" – magyarázta Kósa Mihály, akinek szavait a szövetség megyei elnöke, Gangl András is megerősítette:

– Az asszonyfai egyesület az egyik legjobban működő csoport. Mivel ez önkéntes munka, ahol csak kérés van, az emberek magukénak érzik környezetük biztonságát és önállóan vigyáznak településük nyugalmára.
A győrasszonyfai egyesület tagjai több esetben akadályoztak meg bűncselekményt, mint például amikor a közértben ténykedő betörőt visszatartották a rendőrség kiérkezéséig. Sokszor csak azzal, hogy figyelmeztették a gyanús idegeneket, hogy másutt próbálkozzanak. A polgárőrök figyelnek egymásra is, így vették észre, hogy egy idős bácsit már másfél napja nem láttak, ezért kinyitották az ajtaját, ami mögött ott találták őt eszméletlenül.

Miután a mentő elvitte, lezárták a lakását.
– Egyesületünket az önkormányzat támogatja évi százezer forinttal – folytatta Kósa Mihály –, s emellett az iroda fenntartását is finanszírozza. Pályázunk is, így remélhetően sikerül beszerezni két adó-vevőt, illetve egy rádiótelefont. Ez utóbbinak a számát a közintézményekben függesztjük ki, hogy mindenki tudja, milyen számot kell hívni vész esetén.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ipari parkra lenne szükség Győrben

Gyökeresen eltérően ítéli meg Győr fejlődését és az önkormányzati szerepvállalás mértékét a város… Tovább olvasom