Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Egymás orra alá füstölnek

Győr és környéke - A kertjükben tüzet rakók miatt városból, faluról is több panasz érkezett lapunkhoz. A füst zavarja a lakosokat és a közelben felcsapó lángoktól féltik otthonukat, ezért utánajártunk, hol tehetnek bejelentést. Többféle szabály is tiltja a veszélyes tűzgyújtást.
„Ebben a mostani forróságban az ember alig várja, hogy szellőztethessen, másnak meg épp akkor jut eszébe, hogy lakóházak közelében tüzet rakjon, többször is. Így csak a füstöt szívhatjuk és nem elég ez a kellemetlenség, még azon is izgulhatunk, hogy a mostani aszályos, száraz időszakban a messze szálló pernye miatt nem kap-e valami lángra, nem gyújtják-e így ránk az otthonunkat" – nagyjából minden szerkesztőségünkbe eljuttatott hasonló panasznak ezt volt a lényege. Nemcsak falvakból érkeztek jelzések, hanem a megyeszékhely központjából is. A különbség csak annyi, hogy kistelepülésekről a kerti hulladék égetése, a belvárosból a tömbházak közvetlen közelében rakott másfél méter magas tábortűz miatt telefonáltak lapunknak. Nemcsak a füst zavarja a tüzet rakók közelében élőket, hanem veszélyesnek is tartják a nagy szárazságban, hogy a lángok lakásukhoz közel kerülnek.

Megszüntethetik a veszélyokozást

Ugyan június 20-a óta visszavonásig országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, ez nem jelent megoldást a panaszosoknak, mert az agrártárca rendelkezése közterületekre, mezőgazdasági területekre, erdőkre, utak szélére vonatkozik. Mint Funk József ezredestől, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettesétől megtudtuk, magánterületekre nem. A szakember hozzátette tájékoztatásához: a nagy szárazság sokkal nagyobb körültekintést igényel a saját kertjükben tüzet rakóktól is és be kell tartaniuk az erre vonatkozó helyi rendeleteket. Azt is megjegyezte, hogy ha „nagy füstöt látunk a házak közt", s riasztással kihívjuk a tűzoltókat egy tűzhöz, ugyan azt kell megállapítaniuk, azt szándékosan és magánterületen gyújtották, de rögtön megvizsgálják azt is, nem veszélyeztet-e az ilyen „piknik" értéket, épületet, embereket. Ha kell, megszüntetik a veszélyokozást.

A füst birtokháborítást jelenthet

Helyi szabályozások is vonatkoznak a tűzgyújtásra. Településenként némileg eltérőek, de mindegyik tiltja a veszélyokozást. A győri polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint ahonnan elviszik a kerti hulladékot, nem is lehet emiatt tüzet rakni. Máshol sem lehet az káros – sem a füsttel, sem a hővel – személyekre, vagyonra. Saját telken lévő épülettől legalább öt, más épületétől legalább tíz méterre kell lennie a tűzrakásnak és azt csak reggel nyolc és délután öt óra között szabad meggyújtani. Mindemellett az oltáshoz szükséges eszközöket a helyszínre kell készíteni. Aki úgy véli, ezeket a feltételeket a háza közelében tüzet gyújtó nem tartja be, a jegyzőnél tehet bejelentést, aki 30 ezer forintig terjedő szabálysértési bírságot szabhat ki.

Aki szalonnasütés miatt rak tüzet kertjében, arra az általános tűzgyújtási szabályok vonatkoznak. Semmit nem veszélyeztethet és a zavaró füst miatt szomszédai birtokháborítási eljárást kezdeményezhetnek, ugyancsak a jegyzőnél.

Mielőtt alágyújt, gondoljon másokra

Abdán – ahonnan több tűzrakás miatti panasz is érkezett – még ennél is szigorúbb és egyértelműbb a szabályozás. A helyi rendelet az országos tűzgyújtási tilalom idején kiterjeszti a tiltást magánterületre is, és nyáron eleve nem lehet kerti hulladékot égetni, csak az október 1-je és május 15-e közötti időszakban. Szabó Zsolt polgármester azonban tud róla, hogy a nagy melegre és a jogszabályokra fittyet hányva néhányan tüzet raktak, minden, a ház körül feleslegesnek számító szerves, szervetlen hulladékot eltüzeltek. „A rekkenő hőség amúgy is mindenkit megvisel, mégis gyakran ezt olyan zavaró körülmény tetézi, amit el lehetne kerülni. Pedig elég lenne egymásra figyelni" – fogalmazta meg a faluvezető, akit „füstöléskor" rögtön hívhatnak a lakosok. Először figyelmezteti a szabálysértőt, de eljárást is indíthat ellene, a bírság összege 30 ezer forint lehet. A szakemberek véleménye azonban megegyezett abban, nem csak a szabályokra hivatkozás jelenthet megoldást, legjobb lenne, ha az emberek mielőtt alágyújtanak a rakásnak, másokra is gondolnának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök leptek el négy szórakozóhelyet

Győr - Közel 130 emberrel szállta meg a rendőrség – bevonva más testületet, hivatalt –… Tovább olvasom