Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

˝Egymás nélkül megakadna a gépezet˝ – karácsonyi interjú Lengyel József, győri cukrásszal

Már csak párat kell aludni és idén is elérkezik a karácsony, amit már nagyon régóta várunk. A háziasszonyok ilyenkor még nagyobb erőbedobással készülődnek, mint egyébként.

Ebben az időszakban a család a legfontosabb. Sokan azonban mégis egyedül ünnepelnek, ám rájuk is gondolnak jó szándékú emberek. Egy, mind a három témában érintett, a győri Matias Étterem, Cukrászda és Kávéház cukrászával, Lengyel Józseffel beszélgettünk.

- Aki ellátogat a győri Matiasba, láthatja, hogy mennyi csodás sütemény vár fogyasztásra. Nyilván télen és karácsony táján alakít a kínálaton…

- Így van, egy kicsit mindig megváltoztatjuk a sütemény felhozatalt, hiszen új ízeket vonhatunk be. A fahéj, a narancs nagyon jellegzetes ilyenkor. A narancsos mousse nagyon kelendő.

Egyébként is köztudott, hogy a mousse kínálatunk népszerű, így törvényszerű, hogy minden télen kell egy olyat készítenünk, ami íz világában illeszkedik az évszakhoz. De említhetném a gesztenye tortánk, amely szintén szezonális.

Ezekben a hónapokban a gyümölcsös süteményeket egy kicsit visszafogjuk, érthetően nem olyan nagy rá a kereslet. Karácsonykor meg jönnek a klasszikus fűszerek: a fahéj, a szegfűszeg, a csillagánizs, a citrom és a narancs.

A klasszikus ünnepi bejglimben a kandírozott narancs mindig tartozék: belekeverem a máktöltelékbe. Igazi karácsonyi zamata lesz tőle.- Különleges karácsonyi dekoráció várja a kirakatban a járókelőket. Direkt erre az alkalomra készült a torta?

- Minden évben szeretném valamivel meglepni azokat, akik bejönnek a Matiasba, vagy csak elsétálnak a kirakat előtt. Tavaly egy marcipán figurákból álló kompozíciót készítettem, ezt még idén is láthatják. Most egy háromemeletes tortával várjuk a nézelődőket, amelyen megtalálható minden, ami rám jellemző. Magát a tortát egy hungarocell formára burkoltam marcipánból, hiszen hűtést nem kap a kirakatban. A tetejére egy karamell karácsonyfát formáztam s a tortát körülölelő szalagok is karamellből készültek. Sőt, a gömbök is. Sokan kérdezték, hogy készültek. Egy nagyon különleges eljárással, ami hasonló az üvegfúváshoz. Csak itt most karamellel dolgoztam. Teljesen üreges belülről minden gömb, szinte hártya vékonyságúak. A mikulást és a manókat marcipánból formáztam meg. Hála Istennek tetszik az embereknek, mert ez alapján nagyon sokan rendeltek valami hasonlót az ünnepekre.

- Akkor karácsony táján még több a munkája…

- Ahogy mondja. Rengeteg tortarendelés van, ahogy a süteményeinkből is sokan szeretnének otthonra. Számos egyedi tortát kell elkészítenem, de nem csak most, hanem a két ünnep között is. Na meg úgy egyáltalán is. Ennek nagyon örülök, mert ez az igazi visszaigazolása annak, hogy jól dolgozom, igény van a különlegességekre. Persze nem tudnék ilyen kreatív alkotásokat véghezvinni, ha nem lenne mögöttem egy olyan csapat, amilyen. 14 cukrásszal dolgozom együtt, akikre mindig számíthatok. Így könnyű csak arra figyelnem, hogy tökéletesek legyenek az édességek.

- Ha már a csapatmunkánál tartunk: hogy tud ennyi ember jól kijönni egymással, hiszen rengeteget vannak együtt és a munka is sok…

- Ahogy fent is említettem, 14-en vagyunk, két műszakban dolgozunk. Olyan segítségek ők nekem, akik pótolhatatlanok. Ahányan vagyunk, annyi féle személyiség mutatkozik meg a mindennapokban is. Ám ez nem akadálya annak, hogy jól működjön a cukrászat. Egymás nélkül megakadna a gépezet. Éppen ezért minden karácsonykor meglepem őket egy kis figyelmességgel, amivel megköszönöm a munkájukat és azt, hogy mindig, mindenben számíthatok rájuk. 24-én mindannyian összegyűlünk és egy kicsit ünnepelünk. Megvan ennek a maga varázsa…

- A jótékonykodás sem áll távol önöktől. Idén mire készülnek?

- Sokan vagyunk a Matiasban családos emberek, így a karácsony a családról, a gyermekeinkről szól. Különösen megérint minket, hogy vannak olyan gyerekek különféle otthonokban, akik még a karácsonyt sem tudják családi körben ünnepelni. Ezért az üzletvezetővel, Major Erikkel összefogva kitaláltuk, hogy a magunk eszközeivel segítünk egy kicsit a gyerekeknek. Az idei lesz a második év, hogy 24-én, zárás után elmegyünk két győri otthonba, nevezetesen a Győri Anya-Csecsemő és Gyermekotthonba és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Intézménybe. Ezen a két helyen összesen körülbelül 80 gyermek maradt bent az ünnepek alatt is. Viszünk nekik egy erre az alkalomra elkészített tortát és süteményeket, direkt úgy összeválogatva, hogy kitartson a három napon. Így minden étkezéskor kerül egy kis édesség az asztalra. Jó látni, hogy ami másnak természetes, az ezeknek a gyerekeknek mekkora örömet szerez. Családapaként még mélyebben érint bennünket ez a látogatás, mert még belegondolni is szörnyű, hogy nincs család, ahová hazamenjenek.

- Ha már itt tartunk: a karácsony hogy telik Lengyeléknél?

– Természetesen nálunk is nagy a készülődés, a két fiam is várják a karácsonyt. Idén lesz az első olyan év, hogy közösen díszítjük fel a fánkat. Eddig mindig sikerült őket meglepni a már feldíszített fával, de úgy éreztük, eljött az idő, hogy ezt az örömöt is együtt éljük át. Ilyenkor édesapa és férj vagyok, semmiképp sem cukrász. Feleségem készíti el az ünnepi süteményeket. Visszatérő közös program, hogy közösen sütjük meg a mézespuszedlit. Nem győri vagyok, így mindig felkerekedünk, s elmegyünk Édesanyámhoz. Isteni töltött káposztát csinál… Kell ez a három nap, hogy feltöltődjünk, a kollégáim és én is. Hiszen az ünnepek után ismét várnak ránk a vendégeink és remélem, sok egyedi tortát kell megcsinálnom majd 2012-ben is.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2012. január 02. 00:34
    „ez egy remekmű :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a Fidelitas jótékonysági akciója

Sikeresen zárult a Fidelitas "Csillagszóró 2011" elnevezésű jótékonysági akciója, minden megyei szervezet aktívan kivette belőle a részét. Tovább olvasom