Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Egymás főztjét lesik el

A Rába Hotel konyhafőnöke, Edvi László és budapesti kollégája, Mózes Péter egymást közt cserélik ki konyhai tapasztalataikat. Elmondásuk szerint nincs olyan szakember, aki napról napra meg tudna újulni főztjében, ezért van szükség az ízek átvételére.

A két szakember régről ismeri egymást, a konyhafőnökök manapság gyakran nézik munkatársaik fűszerezését vagy főzési módszereit.

– A háború előtt a szakácsmesterek féltve őrizték titkaikat, és úgy fűszereztek, hogy meg ne lássa senki. Aztán a háború utáni időszakban már nem nagyon foglalkoztak vele, az utóbbi években viszont sokan keresik a kapcsolatokat, és szakmai fórumokon, megbeszéléseken tárgyalják ki egymás főztjét – kezdte beszélgetésünket Mózes Péter.

Budapesten volt az első állomás a cserekapcsolat alatt, a fővárosi szálloda a győri étterem specialitásait kínálta a betérő vendégeknek. A fővárosi szakács szerint – aki a hónap végén érkezik Győrbe szakmai tapasztalatcserére – teljesen más egy szálloda éttermében dolgozni, mint egy külvárosi fogadó konyhájában.

–Sok étteremben megfordultam már, de csak négy éve csöppentem bele a szállodai életbe. Egy hotel éttermében nagyok sokrétű feladatunk van, hozzá kellett szokni a dolgokhoz, gondoskodni kell a rendezvényekről, a reggeliztetésről, aztán segíteni kell a hidegcsomagok elkészítésében, valamint a nagy vállalati rendezvényekben – fogalmazott a konyhafőnök.

Ízmesterek együttműködése: Edvi László már megosztotta tapasztalatait fővárosi szakácstársával. Fotó: Krizsán Csaba
Ízmesterek együttműködése: Edvi László már megosztotta tapasztalatait fővárosi szakácstársával. Fotó: Krizsán Csaba

Az utóbbi tíz évben nemcsak a szakácsok feladatai változtak, hanem a magyar konyha is. Egy konyhafőnök most már menedzseri munkát végez, és távolabb is esik a tűzhelytől, ugyanis minden az ő kezében fut össze a gazdaságtól az arculattervezésig.

– Ha nincs a főnök mellett egy nagyon jó csapat, akkor sokkal nehezebb megfelelni az elvárásoknak. Egy jó étlap megmutatja a helyi adottságokat, minőséget és mennyiséget is képvisel. Én leginkább a fúziós konyhát veszem alapul, a világ nagy konyháinak ízvilágát teszem bele az étlapba – fejtette ki a szakács.

A szakemberek többsége szerint az emberek folyamatosan vágynak az újra. Ám mivel nincs olyan szakács, aki napról napra meg tudna újulni receptjeiben, ezért frissíteni kell a kínálatot, megpezsdíteni az életet a konyhában és átvenni egymás fortélyait. A budapesti konyhafőnök hozzátette: szerencsére sok szakács jut el külföldre, ahol a magyar konyhát népszerűsítik, a hazai ízeket pedig beolvasztják az étlapba – tette hozzá végezetül Mózes Péter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmérik a lakosság egészségét

Az Európai Unió lakossági egészségfelmérési programjának részeként Magyarország 449 településén hétezer tizenöt éves és annál idősebb embert keresnek fel kérdezőbiztosok holnaptól egészen október végéig. Tovább olvasom