Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Egyházi ruhák győri műhelye

Kutas Emőke a győri Öregtemplom udvarában lévő műhelyében egyházi ruhákat készít.
Egyházi ruhákat, oltárterítőket készít műhelyében Kutas Emőke. A győri Öregtemplom udvarában működő egyszemélyes vállalkozás mindenese maga tervezi, alkotja, varrja és hímezi az országhatáron belül és kívül is egyre ismertebb művészi darabjait. Az elmúlt egy esztendő Kutas Emőke számára azt bizonyította: komoly hiányt pótol azzal, amit művel. A győri evangélikus Öregtemplom udvarában lévő műhelyébe az ország minden részéről érkeznek megrendelések, de készített már oltárterítőt, talárt, süveget, Luther-kabátot és „ferencjóskát" Bécsújhelyre, Rohoncra is.

– Győrött a Kovács Margit-szakközépiskolában végeztem, ahol volt alkalmam például olyan különlegességekkel is megismerkedni, mint a csipkeverés, a gyöngyhímzés és a történelmi viseletek. Mikor az öregtemplomi gyülekezethez kerültem egyházfinak, mellette színházi jelmezeket, barokk rendezvényekre ruhákat készítettem.

Majd felkértek, hogy az új evangélikus püspöki székház
kápolnájába tervezzek, hímezzek oltárterítőket.
– Valahogy így kezdődött – mesélte érdeklődésünkre Kutas Emőke. – Később az oltárterítők mellett más, saját tervezésű liturgikus textíliákat, ruhadarabokat, például Luther-kabátot, kötött zsinórokat, mózestáblákat, stólákat is kezdtem készíteni. Tudomásom szerint az országban rajtam kívül két-három műhely foglalkozik csak egyházi textíliákkal, ennek tudatában nem meglepő, hogy alig győzöm a megrendeléseket és a bővítésen kell gondolkodnom.

Kutas Emőke arra a kérdésre, hogy (kézmű)ipar vagy művészet, amit csinál, az utóbbival válaszolt. Ahogy fogalmazott: mindegyik maga tervezte minta, mindegyik ruhadarab egy-egy önálló alkotás, külön „egyéniség". Talán éppen ezért dédelgeti magában Emőke, hogy ne csak ruha-, hanem művészi darabként, alkalmi kiállításon is bemutathassa műveit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piaci küzdelem az importterménnyel

A győri vásárcsarnokban egy letűnőben lévő világ fogad: már hetek óta lehet kapni például kiscsokorba kötött „első cseresznyét", amiről azt hittük, végleg kiment a divatból. Az asztal mögött álló idős hölgy most is ezt árulja, két csokrot hozott és két csokrot rak vissza a zacskójába fél tizenkettőkor. Nem vették meg sem a kevéske dióját, sem a néhány levél sóskáját. Tovább olvasom