Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Egyházi múzeumegyüttes nyílik a győri Káptalandombon

Magyarország legnagyobb területű egyházi múzeuma nyílik meg jövő kedden Győr történeti központjában, a Káptalandombon.
A győri bazilikában, továbbá a Püspökvárban és a Káptalanházban nyíló kiállítóhelyek páratlan műkincseket, olyan szakrális értékeket tárnak az érdeklődők elé, amelyek megtekintésére mostanáig nem volt lehetőség - mondta Pápai Lajos győri megyés püspök a projektzáró rendezvényen pénteken. A bazilika kiállítóterének kiemelkedő érdekessége Szent László plasztikus arcrekonstrukciója. A lovagkirály arcának szobormása Győrött őrzött koponyaereklyéjének tudományos vizsgálatát követően, az elemzések eredményeinek figyelembevételével készült - mondta el Kiss Tamás, a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója az eseményen. 

A Káptalandomb 11-es szám alatti műemléképületben kialakított látogatóközpont az egyházmegye történetét bemutató kiállítással várja a turistákat, akik valamennyi látnivalóról információt, útbaigazítást kapnak az intézményben, udvarán pedig megpihenhetnek. A Püspökvárban nyíló kiállítás a Szent Koronának, a Szent Jobbnak és a Szent László-hermának állít emléket, illetve a győri püspökök tevékenységéről ad áttekintést. Látogatható lesz a Püspökvár tornya, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra. A káptalandombi értékteremtésen kívül a projekt keretében megújították a lébényi román kori monostortemplom külső homlokzatát, felújították kődíszeit és tetőszerkezetét. A barokk plébániaépületben pedig turistafogadót, kertjében zarándokudvart létesítettek. Ugyancsak a projekthez tartozott a győri Káptalandomb feljárójánál lévő műemléképület rekonstrukciója és Múzeumházzá alakítása. Földszintjén teázó, első emeletén Lebó Ferenc szobrászművész kamara-kiállítása kapott helyet.

A felső szinten lévő galéria időszakos tárlataival a kortárs művészetet viszi közelebb a közönséghez. A projekt összköltsége közelítette a 668 millió forintot. Ennek az összegnek 85 százaléka, mintegy 560 millió forint volt az Európai Unió és a magyar állam támogatása. A projekttől a turizmus fellendülését várják, évente 20 ezer hazai és külföldi vendégre - zarándokokra és a szakrális értékek iránt érdeklődő világi turistára - számítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri MSZP: Újabb sarc a telefonadó

„Illúzió, hogy a távközlési adó a szolgáltatókat terhelheti, azt ugyanis az emberekre hárítják majd" - állítja az MSZP győri elnöke. Tovább olvasom