Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Egyházi feladatok az unióban

Az uniós csatlakozás alkalmából Nemeskér ősi templomában hálaadó istentisztelettel, a győri Öregtemplomban egy testvérgyülekezeti szerződés aláírásával ünnepeltek az osztrák és magyar evangélikusok.
„ Mostantól többször kell közösen válaszolni, reagálni az egyházzal kapcsolatos kérdésekre és megtalálni, együttműködni az Európai Unió által kínált új feladatok megoldásában" – vélekedett érdeklődésünkre Lackner Pál. A győri igazgató lelkész részt vett azon a Locsmándon rendezett egyházi konferencián, ahonnan az uniós csatlakozás alkalmából Nemeskérre látogatott az osztrák evangélikus egyház püspöke, az egyházfőtanács tagjai és szuperintendensei is. Vasárnap pedig Győrött dr. Johannes Holzkorn bécsújhelyi igazgató lelkésszel testvérgyülekezeti szerződést írt alá a győri evangélikusok nevében.

– Ha az egyházak közös teendőire tekintek, akkor azok nem május elsejével kezdődtek, hiszen az elmúlt tíz évben például megjelentek a vegyes vállalatok, egyre több idegen nyelvű ember él Magyarországon, akik igénylik az egyházi szolgálatot is. Nemrégiben határoztuk el például a finn testvérgyülekezetünkkel, hogy idén adventben közös előkarácsonyi istentiszteletet tartunk, hiszen bármennyire meglepő, de Győrtől hatvan kilométeres sugarú körben – beleértve Szlovákiát is – körülbelül nyolcvan finn evangélikus család él – nyilatkozta a Kisalföldnek Lackner Pál, majd hozzátette, hogy a jövőben az egyre lendületesebb népmozgás eredményeként a többnyelvű egyetemi lelki gondozásra is fontos szerep vár. A győri igazgató lelkész szerint az egyes egyházi szakágakban dolgozóknál nemcsak egy-két hetes, hanem akár többéves tapasztalatcserékre lesz szükség.

– Ez nem azt jelenti, hogy csak mi megyünk Nyugatra, hanem például azt is, amit a német diakóniai szolgálat most kezd belátni, hogy Magyarországon ugyan az övéknél szerényebb fizikai és tárgyi feltételek állnak rendelkezésre, de módszertanban mi is tudunk olyat mutatni, ami számukra is új és kiválóan hasznosítható.

Lackner Pál úgy vélekedett, hogy „az uniós Magyarországon azt kell alaposan végiggondolnunk, hogy az értékközvetítés és értékmegőrzés kap-e nagyobb szerepet, vagy a kulturálisan kevésbé értékes »szórakoztatóipar« özönli-e el az országot. Ennek megoldásában nagyon fontos szerepük van a nemzeti egyházaknak."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízek versenye a Duna-parton

Huszonöt bográcsban rotyogott a halászlé vasárnap Győrött, a Mosoni-Duna-parton. Több százan… Tovább olvasom