Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Egyhangú az óvodai étrend

Hetente káposzta, túl sok cukros étel és nem mindig ízletes a győri óvodások étrendje a Kisalföld által megkérdezett óvónők szerint.
A Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület a közelmúltban környezetegészségi vizsgálatot végzett a győri óvodákban, mely a táplálkozásra is kiterjedt. A tapasztalatok lehangolóak, az óvónők véleménye szerint egyhangú a menü, a központi konyhák és a szigorú előírások bevezetésével romlott a minőség. A felmérést követően az egyesület fórumot szervezett, melyen többek között a nagyobb központi konyhák és az óvodák képviselői vettek részt. Kritikák, anyagi és szigorú jogszabályi megszorítások egyaránt szóba kerültek.

Az óvónők nemcsak némi változatosságot látnának szívesen, szerintük a minőséggel is van gond. Konkrét kifogás volt például a tepertős zsíros kenyér, mely egyáltalán nem óvodáskorúak gyomrának való uzsonna. Az egészséges táplálkozásra nevelésről hiába beszélgetnek a gyerekekkel, ha kevés gyümölcs, zöldség kerül a tányérjaikra. Persze az is igaz, hogy bizalmatlanok a reformételekkel, nem mindegyik lurkó hajlandó megkóstolni.

A központi konyhák vezetői azt hangsúlyozták, hogy ahogy eddig, ezután is nyitottak az ötletekre, javaslatokra. Van Győrben olyan vállalkozás, amely havonta személyesen egyezteti az étrendet az óvodákkal. Tőlük telhetően igyekeznek alakítani a menüt, példának okáért egyes allergiával kapcsolatos különleges igényekhez is alkalmazkodtak. Azt azonban szerintük el kell fogadni, hogy nincsenek könnyű helyzetben, épp az anyagiak és a szabályok miatt. Zöldséges rakott ételeket például azért nem ehetnek az óvodások, mert egyrészt nincs megfelelő edény a kiszállításhoz, másrészt nem engedélyezett maga az étel. A konyhák többsége a nyersanyagárakból próbál jól gazdálkodni, az elviselhetetlenebb anyagi terhet a rezsiköltségek jelentik.

Vitaminsalátákat készítenek és gyümölcsnapokat tartanak

A Kisalföldnek neve elhallgatásával két olyan pedagógus nyilatkozott, akiknek több óvodában volt alkalmuk végigkóstolni az ovisok menüjét. Szerintük az íz és a mennyiség hullámzó, a drágább ételekből valahogy mindig kevesebb érkezik. Úgy vélik, nyilvánvaló, hogy az anyagi keretek behatárolják a kínálatot, tudják, hiszen az óvodákban gyakran alapvető dolgokra, például papírra sincs pénz.

Az azonban csak odafigyelés kérdése, hogy ne legyen hetente káposzta, ne hiányozzon hónapokig a zöldfőzelék az étrendből, tízóraira ritkábban kínáljanak kelt péksüteményt, a tésztákhoz ne csak cukrot küldjenek vagy havonta ne csak egyszer legyen hal. Örömmel látják azonban a változásokat, a barna kenyeret, a korpás zsemlét, a több joghurtot és a gabonapelyhet az étrendben, amelyet ha reggelire kínálnak a gyerekeknek, mindig több tej fogy. Eközben persze az óvodák sem tétlenkednek, a szülők segítségével vitaminsalátákat készítenek és gyüm ölcsnapokat tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtották a gyirmóti reklámbálákat

Felgyújtották a gyirmóti Rodeo Ranch hétvégi rendezvényének több, szalmabálára erősített reklámját. Tovább olvasom