Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Egyforma tanulási esélyek

Az oktatási minisztérium elképzelései szerint folyamatosan bővülne azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol az egészséges diákok sérült társaikkal közös osztályokban folytathatnák tanulmányaikat.
Elkészült a közoktatás-fejlesztés középtávú stratégiája, ebben fejlesztési célként szerepel, hogy a tanuláshoz mindenki számára egyenlő esélyeket kell biztosítani. A sajátos nevelési igényű (fogyatékos) gyerekek integrációját egy fejlesztési projekt keretében támogatja a szaktárca, amelyhez több alapprogram kapcsolódik. Ezek egyike a gyógypedagógiai intézmények és a befogadó intézmények együttműködésének a támogatása.

Nem lesz kötelező

Mint azt Kapcsáné Németi Júliától megtudtuk: egyetlen iskolának sem lesz kötelező a jövőben közös osztályokat indítani, de ahol így döntenek, ott minden segítséget megkapnak a szaktárcától és egy másik alapprogram keretében kialakuló segítőszolgálattól, ahová egyébként nemcsak a pedagógusok, de az érintett szülők is fordulhatnak. Az oktatási minisztérium közoktatási projektek osztályának pedagógiai szakértője lapunk érdeklődésére elmondta: hazánkban több helyütt már jól működő integrációs programokkal találkozhatunk. Ráadásul nemcsak a sérültek szempontjából kedvezőbb, ha nem szakítják ki őket a családjukból, lakóhelyükről egy elszigetelt speciális intézménybe. A velük tanuló egészséges társaik sokkal toleránsabb tagjaivá válnak a társadalomnak. A vállalkozó óvodák, általános és középiskolák pedagógusai képzéseken is részt vesznek, amelyeknek az együtt nevelés a témája.

Támogatás pályázattal

Kapcsáné Németi Júlia hozzátette: sokan tartanak attól, hogy a sérülteket oktató speciális intézmények mindezek következtében megszűnnének. Erről azonban szó sincs, azok a sajátos nevelési igényű tanulók, akiknek a fejlesztése csak speciális körülmények között valósítható meg, továbbra is ott folytathatják tanulmányaikat. A szaktárca azonban minden segítséget meg kíván adni azoknak, akik egészséges társak között, a többségi oktatási intézményekben, egyenlő esélyekkel szeretnének tanulni. Azok az iskolák pedig, ahol ezzel a lehetőséggel élni szeretnének, a jövőben nemcsak a minisztériumi, de EU-s pályázatokon is támogatásokhoz juthatnak. A szakértő szerint a következő tanév az ismerkedésé, a tanulmányozásé lesz, de várhatóan 2004 szeptemberétől már sok intézményben gyakorlatilag is megvalósulhat ez a program.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elterelések, útlezárások a nyáron

A megyeszékhelyünkön közlekedők az idei nyáron sem számíthatnak nyugalmasabb állapotra, mint tavaly:… Tovább olvasom