Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Egyforintos akcióval az állatokért

Győr - Egyforintos akciót indított a győri Emberek az Állatokért Alapítvány. Szükség esetén az összegyűjtött érmékért elmennek akár az óvodákba, iskolákba, munkahelyi közösségekbe is. Emellett nagy szükség lenne takarókra, már nem használatos ruhaneműre, élelmiszerre.
A győri állatmenhelyen jelenleg 90–100 kutya és közel 30 cica él. Az önkéntesek tapasztalata szerint a hideg idő beálltával sajnos az átlagosnál is több állat kerül vészhelyzetbe, marad menedék nélkül, és ha szerencséje van, talál egy befogadó családot vagy a menhelyre kerül.

Az idén elkészült állatmenhelyet folyamatosan bővítik, jelenleg a kennelek hőszigetelését végzik és a hosszú szőrű kutyusoknak alakítanak ki könnyűszerkezetes alvóhelyeket. Nagy Péter, az Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja, a menhely ügyeinek intézője szerint nagyon sok mindenre van ezekben a napokban szükség.

– Ilyenkor még inkább arra kérjük az embereket, lehetőség szerint fontolják meg a befogadást – mondta el Nagy Péter. – Ugyanakkor a menhelyen a kiskutyáknak alkalmas helyet, valamint egy orvosi szobát is szeretnénk kialakítani, és a tetőszigetelés a ránk váró legnagyobb feladat. A járdához járdalapok, vas-, illetve trapézlemezek is kellenének.

Ez a két barátságos kutyus is befogadó gazdira vár – addig is a menhely jelenti számukra az egyetlen menedéket. Fotó: Tóth Gyula

Takarókkal és élelmiszerrel a lakosság is segíthet, a menhely működtetéséért pedig az egy- és kétforintosgyűjtő akcióval várhatóan sikerrel szállhatnak ringbe a legkisebbek, a gyerekek is. Az Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriuma reméli, a sok kicsi sokra megy elve alapján Győr több pontján nemcsak az ünnepek előtti hangulatban, de azután is észreveszik a győriek és a Rába-parti városba látogatók a plakátokat és a gyűjtőpontokat – kedvenceinkért.

Nagy Péter szerint a nyugati országok túlzás nélkül mind az állatvédelem, mind pedig az állattartás kultúrája terén fényévnyire megelőztek bennünket. Ott hétköznapi gyakorlat a befogadás, a befogadó gazdivá válás, így meglehetősen kevés a kóbor állat.

Az utak, a gazdaság mind pénz kérdése, míg az állattartás alfáját és ómegáját nagyrészt az értelem és a jó szándék szabja meg. Mi sem természetesebb, mint hogy Nagyéknál is befogadott kutyusok élnek – köztük is egy csodával határosan meggyógyult, amputált lábú kiskutya, a család kedvence.

Olvasóink írták

  • 2. Dodo 2007. november 28. 21:47
    „Sajnos igen, ebben nagyon igaza van, Magyarország élen jár az állatkínzásban is :(
    Bízunk benne, hogy fel tudjuk hívni az emberek figyelmét arra, hogy hogyan tudnak segíteni, mit kellene tenni. Csak sajnos nem olyan egyszerű, és KEVESEN vagyunk!”
  • 1. Dr. Nagy Miklós 2007. november 28. 11:44
    „Örülök,hogy ilyen menedékhelyet létesítenek. Németországban élek, itt igazán nincs annyi kóbor kutya,mint Magyarországon. Tapasztalataim borzasztóak Acsalagon pl. a kutyákat nem altatják el, hanem megkötik és ásóval vagy vasvellával agyonverik öket. Van olyan ház, ahol a kutya állandóan meg van kötve a szabad ég alatt kutyaól nélkül. Kérdeztem, miért kötik meg a kutyát,erre azt válaszolták, hogy ugasson. Elöfordul, hogy a lánc belenö a kutya nyakába.Sok helyen csak vízbe áztatott kenyeret kapnak. Részegen ütik, verik a megkötött kutyát. Rengeteg kutyát kidobnak, ebben valószínü Magyarország dobogós helyen áll.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden ötödik autó alkalmatlan volt

Győr - A megjelent autók mintegy ötöde közlekedésre alkalmatlannak minősült szombaton, a közlekedési… Tovább olvasom