Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Egyeztetés az Autopolis programjáról

Az önkormányzat, az egyetem és a kamara együttműködése lehet az alapja Győr fejlesztési pólusprogramjának, az Autopolisnak.
Az önkormányzat, az egyetem és a kamara együttműködése lehet az alapja Győr fejlesztési pólusprogramjának, amely az Autopolis nevet választotta – ez többször is elhangzott azon a konferencián, amit a napokban e témában a megyei kereskedelmi és iparkamara székházában tartottak.
A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Mihalicz Antal arról beszélt, hogy a pólusprogram keretében a gazdaságfejlesztés támogatására tudásbázisnak kell kialakulnia. A kis- és középvállalkozások technológiai és tudásszintjét kell olyan mértékben emelni, hogy alkalmasak legyenek az autóipari beszállítóvá válásra. Mindez az egész régió felemelkedését szolgálhatja az elnök szerint, aki a kamara szerepét főként a koordinálásban látja. Úgy véli, összekötő kapocs lehet a régió gazdasága, tudásbázisa és a vállalkozók között. Meggyőződése alapján főként azért alkalmas erre a feladatra, mert országos hálózattal rendelkezik.

Tisztázatlan részletek

Borkai Zsolt győri polgármester arról számolt be a találkozón, hogy eddig összességében 44 milliárd forint értékű projekt befogadásával készültek akciótervek. A pályázati kiírás megjelenése esetén így minél gyorsabban lehívhatók a tervek megvalósításához szükséges pénzek. Győr ugyanis zászlóvivő szeretne lenni pólusközponti projektjével. Viszont a városvezető aggodalmasnak tartja, hogy a pályázati kiírással kapcsolatosan sok minden még nem tisztázott.

Több mint forrás

– Az Autopolis-program a mi értelmezésünk szerint nemcsak uniós pénzforrás, mert már eddig is, a pályázati kiírások előtt elkezdődött a fejlesztések érdekében a régiós szellemi összefogás – szögezte le dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora. Úgy véli, a felsőfokú oktatási intézményben eddig megvalósított korszerű kutatás-fejlesztési kompetenciák jó esélyt biztosítanak Győrnek a pályázáskor.

Segítség az értelmezéshez

A pólusprogramot a gazdasági fejlődési folyamat kiegészítő, a megsokszorozódást segítő részének tartja Balogh József országgyűlési képviselő. Szavai szerint olyan bázis lehet, ami további befektetéseket inspirál külföldről. Elmondta, hogy a régióban az autóipar elért egy olyan szintet, amire tudást lehet telepíteni és ennek lehet kisugárzó, húzóereje az egész régióra. Meggyőződése, hogy jelenleg kifizetődő befektetés kutatás-fejlesztési tevékenységet térségünkbe hozni és a honatya felajánlotta segítségét, közreműködését ahhoz, hogy a város mielőbb választ kapjon azokra a kérdésekre, amelyek még nem egyértelműek a pályázati kiírásokkal kapcsolatban.
R. Z.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai zsolt vállalkozók között

Év eleji fórumára hívta meg a megyei kereskedelmi és iparkamara Borkai Zsolt polgármestert, ahol a városvezető a vállalkozókat érintő témákban válaszolt a cégvezetők kérdéseire, többek közt a közlekedéssel és a bevásárlóközpontokkal kapcsolatban. – Hivatalba kerülésem óta rengeteg gazdálkodó keresett meg, számos ötletről számoltak be és együttműködési készségükről tettek bizonyságot-kezdte Borkai. Tovább olvasom