Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Egyévnyi élmény a világ legnagyobb városában

A japán kultúra évek óta közel áll Tóth Lajos szívéhez, jól beszéli a távol-keleti ország nyelvét. Ösztöndíjjal egy évet
Japánban tölthetett, élményeit lelkesen osztotta meg lapunkkal.
A Budapesti Gazdasági Főiskola külkereskedelmi karán nemzetközi gazdálkodást tanul Tóth Lajos. Előtte egy évet a Nyugat-magyarországi Egyetemen is eltöltött, ahol szabadon választható tárgyként felvette a japánt, de a győri fiatalember igazán komolyan Budapesten kezdett foglalkozni a kelet-ázsiai ország történelmével, kultúrájával és nyelvével.

– A japán nyelvben legjobban az írásrendszer ragadott meg, amely első látásra kibogozhatatlan vonaláradatnak tűnik, aztán kiderült, hogy egy nagyon is logikusan felépített forma. Ezt erősítette meg bennem az a Japánban töltött egy év is, amihez tanulmányi eredményeim, nyelvismeretem miatt ösztöndíjat nyertem – mesélte Tóth Lajos. – Ennek az egy évnek nagyon sokféle hozadéka lett. Az egyik legfontosabb, hogy mélyebben, a maga valóságában ismerhettem meg sajátos kultúrájukat, tökéletesítettem japántudásomat.

Élményei közül elsőként a fővárost, Tokiót, a világ legnépesebb metropolisát említette, ahol az elővárosokkal együtt harmincnégy magyarországnyi ember él.

Tóth Lajos Nikkóban egy sinto szentély bejáratánál.
Tóth Lajos Nikkóban egy sinto szentély bejáratánál.


– Megragadott az óriási tömeg, a hatalmas épületek, a folyton villódzó, jellegzetes japán fényreklámok, az állandó zaj és zene. Ennek ellentéte Nikkó, a csodálatos kisváros, amely a világörökség része. Például az a buddhista templomegyüttese, amely Japán egyedülállóan hangulatos, leglátogatottabb látványossága. Csoda, hogy a rengeteg földrengés és háború ellenére ilyen érintetlenül megmaradt. Harmadik nagy élményként
Kiotót említeném, a szigetország korábbi fővárosát, amit ma Japán kulturális fővárosaként emlegetnek. Teljességgel megőrizte középkori hangulatát, ha csak sétálgat az ember, már azzal is egy különleges időutazás részese lehet.

Mivel a győri fiatalember az egy év alatt turisztikát is tanult, arról kérdeztük, mit tapasztalt, miért olyan vonzó hazánk – az Európán kívüli turisták jelentős részét a távol-keleti országból érkezők teszik ki – a japánok számára.

– Jönnének még többen is, ha például lenne közvetlen repülőjárat Budapest és Tokió között. Ez gondot jelent a két ország közötti turizmusban, amit mielőbb meg kellene oldani. A másik, ami érkezésüket visszafogja, hogy a japánoknál a munka a legfontosabb és alig van szabadságuk. Ritkán vehetnek ki egy-egy hetet, amiből egy magyar útnál az utazás elvenne két napot, néhány napra pedig úgy gondolják, nem érdemes ilyen messze menni. Egyébként nagyon szeretik a hagyományos magyar viseleteket, hímzéseket és a borainkat is.

A jövőt illetően Tóth Lajos úgy tervezi, ha sikerül, tanulmányai végeztével a közel száz, Magyarországra települt, japán érdekeltségű cég valamelyikénél szeretne elhelyezkedni. Ha ez nem sikerülne, akkor esetleg Japánban próbál szerencsét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legszebb barokk kirakat Győrben

A XXII. Barokk Esküvő rendezvénysorozatának részeként kirakatversenyt hirdettek a győri belvárosban. Tovább olvasom